Доступність посилання

ТОП новини

Заоралек: Клімкін у Празі має роз’яснити «закон про бандерівців»


Міністр закордонних справ Чехії Любомір Заоралек
Міністр закордонних справ Чехії Любомір Заоралек

Прага планує ратифікувати Угоду про асоціацію між Україною та ЄС до 21 травня, заявив міністр закордонних справ Чехії Любомір Заоралек.

У понеділок, 27 квітня, в інтерв’ю щоденнику Lidové noviny Заоралек наголосив, що до дебатів у парламенті щодо цього питання потрібно готуватись. За його словами, він чекає приїзду до Праги свого українського колеги Павла Клімкіна, який «мав би роз’яснити, як йдуть справи із законом про бандерівців».

Чеський міністр заявив, що Прага планує і далі надавати допомогу Україні. З цією метою уряд виділив у перерахунку три з половиною мільйони доларів США. Заоралек повідомив, що вже найближчим часом до України вирушить ще одна гуманітарна колона – це три санітарні автомобілі, розкладні намети для надання першої допомоги та медичне обладнання.

Про які саме «закони про бандерівців» йдеться, Любомір Заоралек не уточнив.

Верховна Рада 9 квітня за основу і в цілому ухвалила проект закону про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у ХХ столітті. Того ж дня парламент ухвалив внесений Кабінетом міністрів законопроект про засудження комуністичного й нацистського тоталітарних режимів, заборонив їхню пропаганду і символіку. Очікується, що президент і спікер підпишуть їх після 9 травня.

XS
SM
MD
LG