Доступність посилання

ТОП новини

Військові після АТО часто не можуть звикнути, що вони вже не на війні – психолог


Український військовослужбовець у зоні АТО. Лютий 2015 року. Ілюстраційне фото
Український військовослужбовець у зоні АТО. Лютий 2015 року. Ілюстраційне фото

Тому що те, що допомагало їм вижити, не потрібне в мирному житті. І тому це проблема для них і проблема для їхніх родин

Проблемою психологічної реабілітації бійців АТО турбуються не тільки в Україні, але й у державах-друзях України. 27 квітня у Празі розпочав свою роботу тренінг, який організувала благочинна організація «Карітас» Чехії разом із МНС цієї країни та «Карітас» України. У рамках цього проекту навчання кризових психологів – як надавати «психо-соціальну допомогу під час травмуючих подій». Одна з учасниць семінару – кризовий психолог із Харкова Марина Кехтер – розповіла Радіо Свобода про діяльність психологів у таких ситуаціях.

ЗАВАНТАЖИТИ
Кризовий психолог із Харкова Марина Кехтер у Празі 27 квітня 2015 року
Кризовий психолог із Харкова Марина Кехтер у Празі 27 квітня 2015 року

– Коли почалися бойові дії – я і мої колеги почали працювати з бійцями. І зараз ми працюємо у наших шпиталях у Харкові, працюємо з бійцями, які повертаються з АТО, або приходять на ротацію, і ми працюємо з їхніми родинами.

– Ось ми часто чуємо, що проблема – як переконати бійців звернутися за психологічною допомогою, бо вони цього самі не хочуть. І звертаються переважно не вони самі, а їхні близькі, члени родини…

– Коли бійці потрапляють додому – вони продовжують жити так, наче вони ще на війні. Тому що те, що допомагало їм вижити, не потрібне в мирному житті. І тому це проблема для них і проблема для їхніх родин. Тому що родина відчуває, що щось не так, але не розуміє, що.

– А чи Ви зустрічалися з такими випадками, про які час від часу можна прочитати в соцмережах і почути у ЗМІ про те, що члени родини іноді навіть зіткаються з якоюсь формою насильства з боку бійців, алесоромляться повідомити про це в міліцію, тому що їхні близькі – герої, і хочеться, мовляв, зрозуміти їхню ситуацію…

Якщо суспільство делегувало цього чоловіка на війну – воно повинно створювати умови, які допоможуть йому повертатися з цієї війни не тільки фізично, але і психологічно

– Трапляється, що бувають випадки неконтрольованої агресії, і родина також у дуже проблемному становищі. Тому що «так, він є герой», але це не є проблема тільки родини, чи от тільки бійця. Це проблема усього суспільства. Тому що якщо суспільство делегувало цього чоловіка на війну – воно повинно створювати умови, які допоможуть йому повертатися з цієї війни не тільки фізично, але і психологічно. І це, мабуть, найважча і найважливіша зараз проблема і задача для усіх фахівців, для усіх, хто чекає бійців з фронту.

– Наскільки, на Вашу думку, держава здатна зараз допомагати вирішувати цю проблему з реабілітацією бійців АТО?

– Стало зрозуміло, що цю велику проблему не можна вирішити тільки силами волонтерів і держава повинна створювати крок за кроком можливості та вирішувати цю важку проблему. Держава повинна брати на себе відповідальність.

– Ви маєте на увазі моральну відповідальність, кошти?

– Кошти, умови і морально допомагати.


На цю ж тему:

14.04.2015
Ускладнення психіки докучають максимум 5 відсоткам воїнів АТО – Олег Чабан

На складність синдрому впливає, наскільки війна в уявленні ветеранів була справедливою, чи було її виграно – Аркадій Бабченко далі
11.04.2015
Військовий у мирному житті запитуватиме себе: «Чому я мав воювати за нього?» – Жерегі

«Людина, яка пройшла фронт, має завищені вимоги до справедливості» далі
  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG