Доступність посилання

ТОП новини

Ахметов розхитує Київ (огляд преси)


«Шахтарі» за 200 гривень на день – це не армія, але це дестабілізуючий фактор

В Україні відбуваються не страйки шахтарів, а законспіровані та проплачені виступи, – стверджує експерт «Газети по-українськи». Самі їхні учасники не приховують, що працюють у найбільшій енергетичній компанії ДТЕК, яка належить Рінату Ахметову. Він переслідує дві мети. Короткострокова: виграти час для реструктуризації боргів ДТЕК, зокрема за рахунок держави. Друга мета важливіша: зберегти монопольне становище на енергоринку й не допустити перегляду тарифоутворення на енергоносії, переконаний експерт. Заголовок статті – «Ахметов хоче виторгувати щось для себе».

Вважати, що «шахтарський бунт» має на меті лише захистити бізнес-інтереси Ріната Ахмєтова, це означає заздалегідь викреслити цю персону із загальної системи російського впливу на Україну, переконує газета «День». Статки такого масштабу, які з’явились у багатьох олігархів в час первинного дерибану капіталу, без контролю Москви робились рідко. Тим більше в період кінця 80-х і початку 90-х. Зрозуміло, що «шахтарі» за 200 гривень на день – це не армія, але це дестабілізуючий фактор, наголошує видання. Налякати Київ вони не можуть, тим більше відкрити другий фронт в тилу. Але вони можуть стати об’єктом для провокацій. Хтось не просто шантажує Київ, а розгойдує його. Театралізовано і з залученням обох сторін. Другою стороною, безумовно, можуть бути гарячі голови з патріотичними настроями. У справедливому обуренні їх можуть підвести до необачних кроків. Уряду ж треба усвідомлювати, що безграмотною політикою в соціальній сфері підривається не лише економіка, але й створюється підґрунтя для потужного протесту.

Найбільше опираються проведенню люстрації в Україні колишні соратники Януковича. Основна група – на чолі із депутатом від «Опозиційного блоку» Сергієм Льовочкіним і російськими спонсорами. Вони, як переконує в «Газеті по-українськи» член Громадської ради з люстрації при Мінюсті Карл Волох, ведуть війну проти української люстрації. Бо за успішного очищення влади втратять своїх агентів впливу. Однак трагізм в іншому, наголошує експерт. В тому, що не принципово ставляться до люстрації в адміністрації президента. Там хочуть самі вирішувати – кого звільняти, а кого залишати.

Незважаючи на військові дії, українська економіка залишається на плаву. Згідно з даними Держстату за перший квартал цього року, вона стабілізувалася, і навіть показала нехай невелике, але зростання. Експерти газети «Сегодня» проявляють обережний оптимізм і визнають: перші ознаки стабілізації дійсно намітилися. Причини – стишення війни і стабілізації гривні. Стаття так і називається «В Україні почався підйом економіки».

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG