Доступність посилання

ТОП новини

Конфлікт із «Правим сектором» вичерпано – адміністрація Порошенка


«Правий сектор» на позиціях біля села Тоненьке під Донецьком, березень 2015 року
«Правий сектор» на позиціях біля села Тоненьке під Донецьком, березень 2015 року

У «Правому секторі» кажуть, що отримали запевнення від Порошенка, що роззброювати ДУК не будуть, і чекають на офіційну заяву від нього

Конфлікт довкола «Правого сектору» вичерпано: підрозділ повністю увійшов до складу Збройних сил, заявляє Адміністрація президента України. В добровольчому корпусі кажуть: отримали словесні запевнення від Петра Порошенка у тому, що ДУК не будуть роззброювати, а армійські підрозділи відведуть від його бази, й у «Правому секторі» чекають на офіційну заяву з цього приводу від глави держави.

Заступник голови Адміністрації президента Андрій Таранов, виступаючи перед активістами «Правого сектору», що пікетували Адміністрацію президента, заявив, що питання про добровільне входження ДУК «Правий сектор» до Збройних сил України окремим підрозділом вже вирішене.

За його словами, народний депутат, лідер «Правого сектору» Дмитро Ярош сьогодні обговорив ситуацію, що склалася, з главою СБУ Валентином Наливайченком і проводить переговори з першим заступником керівника Генерального штабу Сергієм Бессарабом.

Представники «Правого сектору» заявили, що президент України Петро Порошенко запевнив Дмитра Яроша, що підрозділи ЗСУ будуть відведені від бази «Правого сектору» в Дніпропетровській області.

Член центрального проводу військово-політичного руху «Правий сектор» Андрій Бондаренко додав, що його політична сила очікує від президента України Петра Порошенка публічного підтвердження інформації, що Добровольчий український корпус «Правий сектор» роззброювати не будуть.

Раніше в Міністерстві оборони заявили, що інформація про блокування підрозділами Збройних сил бази «Правого сектору» спрямована на підвищення градусу напруги у суспільстві і може бути передумовою для збройних провокацій напередодні травневих свят. Як йдшлося в повідомленні Міноборони, у Дніпропетровській області тривають навчання підрозділів Високомобільних десантних військ Збройних сил України.

«Ввечері 28 квітня та вранці 29 квітня відбулися телефонні розмови між начальником Генерального штабу головнокомандувачем Збройних сил України генерал-полковником Віктором Муженком і (керівником «Правого сектору» – ред.) Дмитром Ярошем. Сторони обговорили питання, серед яких було й виконання попередніх домовленостей стосовно взаємодії та інтеграції Добровольчого українського корпусу у Збройні сили України», – йшлося в повідомленні.

Сам Дмитро Ярош, прибувши вранці на базу ДУК, оголосив бійцям, що отримав від Віктора Муженка запевнення у тому, що роззброювати підрозділ ніхто наказу не віддавав. «Все нормально, мужики, і дівчата також... Все буде добре», сказав Ярош.

Раніше радник президента України Юрій Бірюков на своїй сторінці у Facebook написав, що «з якихось причин командування ДУК-ПС зриває процес інтеграції в ЗСУ».

«Настав час зрозуміти, що армія виросла і зміцніла, має бути єдиною, монолітною і страшною для ворога. А для цього армія має всотати в себе найкращих хлопців України. Вони мають бути всередині армії стрижнем, цементом. З тієї простої причини, що моральні якості мобілізованих дуже часто залишають бажати кращого», – твердить Бірюков.

За його словами, «ніхто й ніколи не заперечував важливість добровольців, їхню вражаючу мотивованість і жертовність в ім’я України».

Водночас, позафракційний депутат Верховної Ради Борис Філатов вважає президента України причетним до оточення військовими у Дніпропетровській області бази «Правого сектору», яку називає «спробою роззброєння».

«Спроба роззброєння «Правого сектору» є ще одним підтвердженням ціни слова Порошенка. Обіцяти одне, а робити зовсім інше – це фірмовий стиль його поведінки», – написав Філатов на своїй сторінці у Facebook.

Зранку 29 квітня бійці «Правого сектору» пікетували Адміністрацію президента.

Увечері 28 квітня, як заявив депутат Верховної Ради, командувач ДУК «Правий сектор» Дмитро Ярош, «особовим складом 25-ї і 95-ї бригад Збройних сил України було оточено базу 5-го окремого батальйону Добровольчого українського корпусу «Правий сектор» у Дніпропетровській області, навколо виставлені блокпости, підтягнута важка техніка».

У березні «Правий сектор» почав процедуру входження до складу Збройних сил України. 5 квітня Дмитро Ярош був призначений радником ​головнокомандувача ЗСУ.

10 квітня добровольчий український корпус «Правого сектору» заявив про відведення бійців від лінії зіткнення у зоні АТО у зв’язку із підготовкою до входження підрозділів у Збройні сили України.

11 квітня міністр оборони України Степан Полторак заявив, що всі українські підрозділи, що є у зоні АТО, переведені до лав Збройних сил​, і ​в зоні проведення бойових дій на сході України немає жодних добровольчих або інших збройних об’єднань.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG