Доступність посилання

ТОП новини

Сепаратисти переписують історію Голодомору (світова преса)


Вони замінюють її російською версією, згідно з якою голод був неминучою трагедією, яка спіткала весь Радянський Союз

Сепаратисти на сході України переписують історію Голодомору, замінюючи її більш «чистою» російською версією, пише журналіст New York Times. А в Україні незабаром проведуть першу відчутну для громадян реформу, пише журналіст Forbes. Однак, кореспондент Christian Science Monitor вважає, що найбільш критичним завданням українського уряду сьогодні є розподілити владу, яку роками монополізовували олігархи.

Сепаратисти на сході України переписують історію Голодомору, замінюючи її більш «чистою» російською версією, згідно з якою голод був неминучою трагедією, яка спіткала весь Радянський Союз, пише журналіст американської газети New York Times Ендрю Кремер.

Невдовзі після окупації частини Сходу України у 2014 році, місцевим вчителям історії сказали «викинути їхні українські книжки з історії на смітник». «Протягом декількох місяців вчителі мали імпровізувати, допоки так зване «міністерство освіти» сепаратистів не оприлюднило настанову під заголовком «Матеріали щодо питань з викладання історії» для користування ними у другому семестрі. Сепаратисти буквально переписали історію у середині навчального року», – пише журналіст.

Учням, здається, все одно, як змінюється програма. Поліна Зягіна, учениця 9-го класу Донецької школи №14, лише сказала, що їй доводиться писати багато конспектів, бо жодних підручників немає. «Більше немає сенсу вивчати історію України. Ми не в Україні», – сказала вона журналісту.

«Лише дві теми з 52, які стосуються 30-х років і які вивчають учні 10-го класу, згадують «трагедію голоду 1932-1933 років». Це, здається, замало для страшної депопуляції сільської місцевості, яка змусила натовпи худих, мов палиці, селян іти до міст, благати та помирати тисячами навесні 1933 року», – пише Кремер.

New York Times: «Українські сепаратисти переписують історію голоду 1930-х років. Ендрю Кремер про «історію батьківщини» у захопленому Донецьку»

В Україні незабаром проведуть першу відчутну для громадян реформу, а саме – реформу Державтоінспекції, пише Ґреґ Сетел, журналіст американського часопису Forbes. За його словами, ефекти цієї реформи, на відміну від економічних, на які доведеться чекати три-п’ять років, будуть відчутними одразу.

«Сумнозвісні корумповані інспектори ДАІ є постійним нагадуванням, що система прогнила до серцевини… Ефективна реформа в цій галузі стане потужним сигналом того, що речі дійсно змінюються», – пише журналіст.

Програмою керує перший заступник міністра внутрішніх справ України Ека Згуладзе. Реформу спонсорує американський уряд, а тренування та відбір працівників ДАІ контролюватиметься поліцейською командою з американського штату Невада. Однією з ключових змін є підвищення стандартів для даішників.

«Всі кандидати на посади зобов’язані мати вищу освіту, водійські права та володіти принаймні однією іноземною мовою. Зарплати також збільшаться – від приблизно 80 до 500 доларів на місяць», – пише журналіст.

Подібні реформи допоможуть досягти того, чого російський президент Володимир Путін боїться найбільше – переходу України від впливу Росії на цивілізований, демократичний шлях, вважає Сетел. «Це залишить Путіна тільки з двома варіантами: або реформувати корумповану російську систему, або зробити свій режим ще більш гнітючим. Обидва шляхи викличуть подальші проблеми, які, беручи до уваги його вже послаблений режим, він не може собі дозволити», – підсумовує журналіст.

Автор статті Ґреґ Сетел: «Початок кінця Путіна? В Україні починаються справжні реформи»

Однак, кореспондент американської газети Christian Science Monitor Фред Уір вважає, що найбільш критичним завдання українського уряду сьогодні є розподілити владу, яку роками монополізовували олігархи та центральний київський уряд. Україна має заохотити відродження малого бізнесу та перерозподілити владу між регіонами країни.

«На щастя для тих, хто намагається розтрусити українську владу, економічна криза вразила майже всіх найбагатших олігархів України, які були ключовою перешкодою для відкриття українського ринку для більш широкої конкуренції», – пише журналіст.

Тим не менш, один із найпотужніших олігархів, український президент Петро Порошенко, все ще не виконав обіцянки позбутися своєї шоколадно-медіа імперії. Експерти вважають, що вплив олігархів поступово меншає, але Порошенко мав би дотримуватися своїх обіцянок, бо «громадськість спостерігає» за ним, зазначає журналіст.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG