Доступність посилання

ТОП новини

У МОЗ знову затягують початок тендерів, щоб застосувати корупційні схеми?


Акція проти корупції у тендерних закупівлях. Київ, архівне фото
Акція проти корупції у тендерних закупівлях. Київ, архівне фото

«Так завжди робила Богатирьова. Торги затягувалися, а потім під приводом терміновості просувалися різні корупційні схеми» – експерт

МОЗ вчергове провалює закупівлі ліків і вакцин, заявляють пацієнтські організації України. І вимагають негайно передати тендерну функцію від міністерства до міжнародних організацій – і закрити таким чином корупційні схеми, які працюють у цій сфері. Чиновники ж стверджують: час ще є. Однак віддавати всі програми закупівель цього року не збираються.

Представники пацієнтських та громадських організацій України вимагають негайно звільнити МОЗ від закупівлі ліків і вакцин та передати «тендерну функцію» міжнародним організаціям. Це б закрило проблему медичних тендерів (тобто зривів закупівель і корупційних схем) на багато років, зазначає голова правління Благодійного фонду «Пацієнти України» Дмитро Шерембей. Водночас, за його словами, наразі в МОЗ не розроблений жоден підзаконний акт, що регулює процес закупівлі через міжнародні організації.

«Ми зараз в найскладнішій ситуації за всю історію закупівель, такого ще ніколи не було. Адже, щоб купити медикаменти, треба від 7 до 9 місяців. Ми в такій червоній зоні, що медикаменти не потраплять ні в одну програму в цьому році в Україну. А від цього залежать 19 мільйонів людей. Ми провели свої перемовини з міжнародними організаціями, і у випадку, якщо уряд передасть їм перелік медикаментів, і хоча б 10% оплати, вони готові за період від 1 місяця до 3 поставити їх в Україну», – стверджує Шерембей.

Торги затягувалися, а потім просувалися різні корупційні схеми

На думку голови правління «Центру протидії корупції» Віталія Шабуніна, затягування процесу може свідчити про бажання провести тендери в екстремальних умовах браку часу, щоб знову використати корупційні схеми, які зазвичай працюють на закупівлях ліків.

Щороку міністерство, за даними СБУ, переплачує на закупівлях до 40% вартості, які осідають в кишенях чиновників. Так завжди робила Богатирьова
Віталій Шабунін

«Щороку міністерство, за даними СБУ, переплачує на закупівлях до 40% вартості, які осідають в кишенях чиновників, тому вони роблять все, аби і надалі залишити цю функцію МОЗу. Так завжди робила Богатирьова. Торги затягувалися, а потім під приводом терміновості просувалися різні корупційні схеми», – каже Шабунін.

У МОЗ же запевняють: час ще є. І планують почати процес закупівель у червні. Як заявив заступник міністра охорони здоров’я України Ігор Перегінець, тендери, у тому числі із залученням міжнародних організацій, будуть оголошені після затвердження номенклатури необхідних препаратів.

Нові правила – вже у 2016-му?

«У 2015 році міжнародним організаціям будуть передані закупівлі лише за чотирма програмами. Інші програми передати в цьому році міжнародним організаціям одним махом неможливо. Цього року ми тільки змінюємо повністю систему закупівель, щоб у 2016 році провести тендери за новими правилами», – сказав Ігор Перегінець.

Пізніше МОЗ може заявити, що не встигає передати і ці 4 програми міжнародним організаціям – так заяви чиновників прокоментували громадські активісти.

17 квітня президент України підписав закони №2150 та №2151, які врегульовують передачу закупівель ліків міжнародним організаціям, зокрема ВООЗ, Дитячому фонду ООН (ЮНІСЕФ) та іншим. Міжнародний досвід свідчить, що запровадження такої процедури дозволить заощадити тільки на закупівлях ліків до 40% та налагодити їх безперебійне постачання до лікарень.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG