Доступність посилання

ТОП новини

Голова ОБСЄ засуджує порушення перемир’я в Україні


Спостерігачі ОБСЄ в Широкині, архівне фото
Спостерігачі ОБСЄ в Широкині, архівне фото

Чинний голова Організації з безпеки і співпраці в Європі, міністр закордонних справ Сербії Івица Дачич засудив порушення режиму припинення вогню вздовж лінії контакту сторін конфлікту на сході України останніми днями, повідомили в ОБСЄ.

Він особливо наголосив на серйозному занепокоєнні тим, що там використовуються заборонені важкі озброєння, а в Донецьку й селі Широкині та навколо них посилюються бойові дії, мовиться в повідомленні.

Дачич знову повторив заклик до всіх сторін повністю і безумовно дотримуватися режиму припинення вогню, припинити всі бойові дії і виконувати всі пункти мінських домовленостей, включно з відведенням важких озброєнь, інформує прес-служба ОБСЄ.

«Нині необхідно, щоб набрав обертів політичний процес, і я закликаю всі сторони докласти всіх можливих зусиль задля цього», – додав голова ОБСЄ.

Крім того, Дачич наголосив на важливості безпеки спостерігачів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, які 1 і 2 травня кілька разів потрапляли в потенційно небезпечні ситуації на сході України, повідомляють у прес-службі організації.

У суботу, 2 травня, ввечері голова Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Ертугрул Апакан висловлював глибоку стурбованість через збільшення протягом попередніх 36 годин числа інцидентів на Донбасі зі спостерігачами організації. Зокрема, повідомив він, патруль спостерігачів потрапив під вогонь зі стрілецької зброї в селі Широкині біля Маріуполя; крім того, в селі Піски біля Донецька біля патруля спостерігачів влучили чотири міни, а потім у сусідній Авдіївці той же патруль потрапив під перехресний вогонь. У всіх цих випадках спостерігачі не потерпіли.

Широкине, частину якого захопили підтримувані Росією сепаратисти, а ще частину утримують українські війська, є місцем постійних боїв уже кілька тижнів. Так само обстріли українських позицій і бойові сутички не припиняються і в Пісках та інших точках поблизу донецького аеропорту, а також в Авдіївці неподалік. А пізно ввечері в суботу, 2 травня, сепаратисти здійснили масований обстріл українських позицій, зокрема, з застосуванням систем реактивного вогню «Град», із території міста Донецька; українські війська, за повідомленнями, завдали кількох ударів по позиціях сепаратистів у відповідь. Сепаратисти, зі свого боку, звинуватили в обстрілах українську сторону.

XS
SM
MD
LG