Доступність посилання

ТОП новини

На Львівщині вшанували 100-річчя перемоги січових стрільців над російськими військами


3 травня тисячі людей піднялись на гору Маківка, щоб ушанувати пам’ять січових стрільців

Львів – 3 травня відбулось традиційне сходження на гору Маківка, що у Сколівському районі Львівщини. Тут на місці поховання українських січових стрільців (УСС), де 100 років тому відбувались запеклі бої, відбулась панахида, віче і реконструкція одного бою.

«Там на горі, на Маківці, там ся били січовії стрільці. Хлопці, підемо, боротися будемо. За Україну, за вільнії права й державу» – це улюблена пісня багатьох. Її співали на горі Маківка, вшановуючи 100-ліття перемоги стрільців.

Серед тих, хто піднявся на гору Маківка, був Іван Пащак, дід якого Василь мужньо боровся там 100 років тому. Дід пішов у січові стрільці, коли мав 27 років. Тоді з села у це добровольче збройне формування, що було у складі австрійської армії, записались 27 хлопців. Але додому повернулись шість, Василь Пащак був поранений й ногу і шкутильгав усю решту життя. «Вони були такі ж герої, як і зараз наші хлопці воюють на Сході. Воювали за свої землі, свій народ», – каже Іван Пащак.

Січові стрільці захищали Маківку у дуже нерівному бою, їх було у чотири рази менше, аніж росіян. Запеклі бої тривали з 29 квітня до 3 травня. Українські стрільці тоді врешті втратили гору, але це обернулось для них перемогою, а для росіян поразкою: через значні втрати росіяни вже через дев’ять днів змушені були відступити. У цих боях легіон січових стрільців втратив понад 40 бійців, називають цифру й іншу – близько 70 осіб, 76 були поранені, кілька десятків потрапили у полон.

«Битва на Маківці – це перша велика спроба галицьких українців стати самим активним чинником історії, стати ковалями й творцями свого майбутнього», – писала 2 травня 1915 року газета «Діло».

У січові стрільці записувались неповнолітні особи, тому їхні батьки мали надавати їм дозвіл. Основу легіону УСС становили молоді патріотично виховані люди, які лише вчора були студентами і гімназистами. Українська збройна формація виникла у складі австрійського війська у серпні 1914 року у Львові. Легіон налічував дві з половиною тисячі стрільців, добровольців було понад 20 тисяч. У роки Першої світової війни січові стрільці воювали проти військ Антанти.

Історична подія тепер пов’язана з сучасністю

Біля могил січових стрільців відбулась панахида і віче. Цьогоріч приїхало, як ніколи, багато людей. Чимало говорили про те, що треба переосмислили події столітньої давнини через призму подій на Донбасі.

Макар і Надія Гаталяки приїхали на гору Маківку зі Львова. Зумисно вбрались так, як одягались люди сто років тому. Надія – у бойківському строї, Макар –у формі австрійського офіцера.

«Це важлива подія для кожного українця – 100 років бою, який був визначний у Першу світову війну. Сюди дійшли російські війська. Це була своєрідна точка визволення України. Ми приїхали з донькою, вона має виховуватись змалечку на таких історичних подіях», – зауважило подружжя.

Чимало людей порівнювали битву столітньої давнини з сучасними військовими подіями на Донбасі, кажучи, що тисячі бійців захищають Україну і є патріотами своєї країни, як ними були січові стрільці.

Реконструкцію бою люди сприйняли емоційно

Учасники товариства пошуку жертв війни «Пам’ять» показали театралізовану реконструкцію одного з боїв на горі Маківка, як підрозділи російської імператорської армії закріпились на одній із вершин гори, вибивши з цих позицій вояків австрійської армії, і на допомогу прийшов легіон УСС. Глядачі емоційно спостерігали за дійством і перемогу українських стрільців привітали оплесками і вигуками «Слава героям!»

«Оборона тривала три дні, і вона зупинила наступ Південно-західного фронту у напрямку Угорщини. Після цього російські війська відступали, а в наступ пішли австро-угорські війська. Ці жертви в боях на горі не були марними, а дали позитивний результат на Південно-Західному фронті. Перша світова війна відрізнялась від сучасної нинішньої тим, що була суцільна лінія оборони, ось як тягнуться гори, так і була лінія оборони», – говорить учасник товариства «Пам’ять» Любомир Горбач. За оцінками істориків, перемога у бою на горі Маківка стала важливою сторінкою в військовій історії України.

У 1999 році на горі Маківці був відкритий меморіал, впорядковані могили січових стрільців, на них люди поклали квіти і запалили свічки.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG