Доступність посилання

ТОП новини

МЗС Італії: Україна має дати автономію Донбасу


Паоло Джентілоні
Паоло Джентілоні

Україна має здійснити необхідні економічні і конституційні реформи, зокрема надати статус автономії Донбасу, заявляє міністр закордонних справ Італії Паоло Джентілоні. Про це він сказав в інтерв’ю виданню La Stampa, яке цитує Міністерство закордонних справ Італії.

За словами міністра, Італія підтримує Київ. Він також наголосив, що Італія «платить високу ціну» через запроваджені проти Росії санкції, але підтримує обмежувальні заходи щодо Москви, як і інші держави ЄС.

«Ми вважаємо, що двері перед Росією не повинні зачинятися», – водночас наголосив Джентілоні.

«Без ілюзії щодо можливості повернення до докризових відносин, ми повинні підтримувати відкриті канали з Москвою», – додав італійський міністр.

Візит в Україну міністра закордонних справ Італії Паоло Джентілоні запланований на початок травня.

Минулого тижня ЗМІ процитували голову дирекції з міжнародної торговельної політики при Міністерстві економічного розвитку Італії Федеріко Айхберга, який заявив, що Італія не планує підтримувати продовження санкцій ЄС проти Росії. «Починаючи з лютого, Італія ясно і чітко заявляє: Рада міністрів не буде голосувати за продовження санкцій», – сказав Айхберг і зазначив, що вважає Росію надійним партнером.

Пізніше в МЗС Італії заявили, що Рим підтримує політику санкцій проти Росії.

Країни Заходу запровадили проти Росії санкції через анексію Криму і роль Москви у подіях на сході України.

Президент України Петро Порошенко раніше заявляв, що Україна залишатиметься унітарною державою, бо таку модель держави підтримують майже 90% громадян. Він наголошував, що планована децентралізація не має нічого спільного з федералізацією. За словами президента, ідея федералізації України – це «інфекція, яку Україні намагаються нав’язати з-за кордону».

За планами конституційної реформи в Україні має бути здійснена децентралізація – передача частини повноважень від Києва до місцевого самоврядування. А в окремих районах Донецької і Луганської областей, наразі окупованих російсько-сепаратистськими силами, відповідно до мінських домовленостей має бути запроваджений тимчасовий особливий порядок місцевого самоврядування – після того, як там будуть проведені місцеві вибори за українським законодавством і під міжнародним контролем.

XS
SM
MD
LG