Доступність посилання

ТОП новини

На могилі Бандери у Німеччині вчинили акт вандалізму


На мюнхенському цвинтарі Вальдфрідгоф невідомі вчинили акт вандалізму над могилою провідника ОУН Степана Бандери. (Фото Адрія Куцана, члена родини Степана Бандери, його зятя)
На мюнхенському цвинтарі Вальдфрідгоф невідомі вчинили акт вандалізму над могилою провідника ОУН Степана Бандери. (Фото Адрія Куцана, члена родини Степана Бандери, його зятя)

Родина не збирається погоджуватись на перепоховання Степана Бандери в Україні, хоча у Верховній Раді є така ініціатива

На мюнхенському цвинтарі Вальдфрідгоф невідомі вчинили акт вандалізму над могилою провідника ОУН Степана Бандери. Про це в понеділок повідомили українські активісти у соцмережах. У пресслужбі цвинтаря на запитання Радіо Свобода відповіли, що у них немає можливості детально відстежити, що відбувається на великій території цвинтаря, і що лише поліція та родина знають подробиці. Тому за коментарем ми звернулись до члена родини Степана Бандери, його зятя Андрія Куцана, який мешкає у Мюнхені.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:20 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Це вже третій випадок за неповний рік, коли вчиняються акти вандалізму на могилі Степана Бандери. Минулого разу ми з Вами говорили в серпні 2014 року, потім був подібний випадок у лютому цього року, і ось зараз – до 100-річчя перемоги українських січових стрільців над російськими військами. Чи ви, сім’я, очікували чогось подібного саме до цієї дати?

– Дотепер ми нічого не підозрювали і не очікували. Так що для нас це була велика несподіванка, коли наші друзі нам телефоном повідомили, що могила знову ганебно помазана, і цей вираз, який там був, такий непристойний. Здається, що Росія не дає спокою тлінним останкам Степана Бандери, і ми будемо робити все можливе, щоб перешкодити цим актам вандалізму, які повторюються вже третій раз.

– Після тих попередніх випадків, які я згадала, чи поліція не посилила охорону могили і пам’ятного знаку на цвинтарі Вальдфрідгоф?

– На жаль, вони нічого в цьому напрямі не робили. Недавно ми дістали повідомлення зі суду, що справа закривається, тому що вони не можуть встановити злочинця, який скоїв ці злочини на могилі Степана Бандери. Ми збираємося зробити все можливе, щодо могили. Будемо говорити з кримінальною поліцією. Бо вони нам пообіцяли, що з огляду на небезпеку будуть робити все можливе, щоб могилу охороняти від таких спустошень.

Фото Андрія Куцана, члена родини Степана Бандери, його зятя
Фото Андрія Куцана, члена родини Степана Бандери, його зятя

– Пане Куцан, цього разу це спаплюження могили сталося в суботу, два дні тому. Чи Ви вже звернулися до поліції?

– Ми з дружиною поїхали відразу, як дізналися про цей вандалізм, на могилу Степана Бандери. Я відразу повідомив у поліцію. Незабаром вони з’явилися. Крім цього, я сповістив Генеральне консульство України у Мюнхені про цей випадок, і генеральний консул – пан Вадим Костюк – у свою чергу ще раз заявив у поліцію, так що поліція приїхала, вони зробили протокол і пообіцяли, що будуть робити все можливе, щоб зловити цих злочинців, які вже втретє обмальовують могилу Степана Бандери.

– Зараз багато про це говорять, у соціальних мережах також обурюються не тільки активні громадяни, а й народні обранці. Ось, зокрема, народний депутат від Блоку Петра Порошенка Тарас Батенко написав, що він буде звертатись у Верховній Раді з депутатським запитом про перепоховання Степана Бандера в Україні. Чи для Вашої родини зараз на часі перепоховання, чи у Вас інший погляд?

Поки що ті заходи, які будуть робити у Верховній Раді, не увінчаються успіхом, бо ситуація зовсім непевна, і ми не будемо давати згоду, щоб це перепоховання відбулося

– Ми поки що не плануємо перепоховувати тлінні останки Степана Бандери в Україні, тому що ситуація в Україні куди небезпечніша, ніж тут. Тому що там вже в Старому Угрині двічі ламали пам’ятник Степану Бандері, і ця небезпека є тепер, коли триває цей воєнний конфлікт між Росією й Україною. Так що рішення родини є поки що не перепоховувати. А також таке рішення ухвалила Організація українських націоналістів під стягом Степана Бандери. Так що поки що ті заходи, які будуть робити у Верховній Раді, не увінчаються успіхом, бо ситуація зовсім непевна, і ми не будемо давати згоду, щоб це перепоховання відбулося.

– Без згоди родини не можуть нічого подібного робити?

– Так, бо могила належить родині, і родина піклується про могилу, і якщо не буде бажання родини, то дирекція цвинтаря не дозволить, згідно із законом, робити перепоховання в Україні.

– Відтак, наступні кроки, наскільки я розумію, – отримати від поліції запевнення, що вони будуть робити більше для того, щоб стежити за могилою?

– Так, ми будемо робити все можливе, щоб могила мала охорону, і про ті заходи, які будуть робитися, ми поки що не будемо повідомляти. Тому що, якщо будуть вжиті певні заходи, то ті, хто стежить за цим, будуть попереджені, і напевно не будуть більше брати участі у цих актах вандалізму.

Так що ми будемо тепер робити спільно усі можливі дії з дирекцією цвинтаря, з поліцією, а також і з українською державною владою. Будемо просити, щоб відповідні запити робилися від української до німецької держави, і на цьому рівні, думаю, також ми зможемо досягнути певних успіхів.

– Напевно, і те, що 9 квітня – неповний місяць тому – Верховна Рада України визнала УПА, УНР та інші організації борцями за незалежність, мало би допомогти цьому?

– Так, я думаю, що найближчим часом ми будемо за допомогою посла України робити ці кроки. Бо якраз тиждень тому посол України пан Андрій Мельник, перебуваючи у Мюнхені, відвідав могилу Бандери, він поклав квіти і, думаю, що посольство поставиться прихильно до цієї справи, щоб ці злочини більше на могилі Степана Бандери не мали місця.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG