Доступність посилання

ТОП новини

Жителі Донбасу стали жертвами інформаційної кампанії Росії – посол США в Україні


Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт ©Shutterstock
Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт ©Shutterstock

Населення Донбасу, яке не запрошувало російські війська, тепер потерпає від наслідків нав’язаної їм війни – Джеффрі Пайєтт

В Україні проходять українсько-американські командно-штабні навчання у Львівській області. Президент Петро Порошенко заявив, що співпраця зі США «переходить на якісно новий практичний рівень». Утім, на окупованих територіях новини про українсько-американську співпрацю подають у вкрай негативному світлі. Російська пропаганда подає інформацію таким чином, нібито США винні у збройному конфлікті на Донбасі. Такої ж думки і деякі жителі сходу. Своїми оцінками ситуації стосовно Донбасу та дій Росію в ефірі передачі «Донбас. Реалії» на Радіо Свобода поділився посол США в Україні Джеффрі Пайєтт.

– Пане посол, чому США стільки уваги приділяє Донбасу та окупованій території?

Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт
Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт

– Сполучені Штати підтримують суверенітет та територіальну цілісність усієї України. Нині частина її території – частина Донеччини та Луганщини – окуповані. Населення Донбасу, яке не запрошувало російські війська втручатися, постійно живе в умовах негативних наслідків нав’язаної їм війни. Тому ми докладаємо усіх зусиль, щоб підтримати Мінський мирний процес та мирний план президента Петра Порошенка.

– Тоді чи не є порушенням військові навчання, які тривають нині у Львівській області?

– Наші військові спеціалісти знаходяться на Яворівському полігоні на відкрите запрошення з української сторони. Президент Порошенко дуже чітко пояснив, чому навчання, які там тривають, не мають жодного стосунку до Мінського процесу. Ми спільно працювали з українськими партнерами на Яворівському полігоні багато років і сьогоднішня програма триває у цьому контексті.

– Що Ви можете сказати на звинувачення жителів Донбасу про втручання Америки у події на сході та її негативну роль там?

– Щонайперше, мушу сказати, що інформаційна війна яку веде Росія досить ефективна. США не постачає Україні військову зброю. Безперечно, ми підтримуємо мирні процеси та режим «припинення вогню». Мені це нагадає минулорічну ситуацію, коли сепаратисти тільки-но почали захоплювати адміністративні будівлі у Донецьку. Пам’ятаю тоді вивісили величезні банери із написом: «Ми мусимо звільнитися від НАТО». Це ж божевілля! Тому що там не було ніякого НАТО.

Наголошую – це спеціально нав’язана війна, а населення Донбасу стало жертвою дезінформації та пропагандистської кампанії

Ще раз наголошую – це спеціально нав’язана війна, а населення Донбасу стало жертвою дезінформації та пропагандистської кампанії.

Студенти Донецького університету запитували мене, чому США не робить більше, аби натиснути на Росію, щоб та не поставляла зброю

Відзначу ще одну річ, минулого тижня я був у Вінниці і навмисно запланував зустріч зі студентами Донецького університету, які тепер навчаються, так би мовити, у вигнанні. Деякі з них розмірковували про те, як ця пропагандистська війна направлена на їхні будинки та сім’ї Донбасу. Усі вони чітко наголосили, що хотіли б повернутися додому. Усі одностайно впевнені, що Донеччина та Луганщина мусять бути унікальними, але й водночас невід’ємною частиною України. Вони такі ж жителі Донбасу, як і ті, що там залишилися, просто тимчасово вимушено проживають в іншому регіоні. Вони, навпаки, запитували мене, чому США не робить більше, аби натиснути на Росію, щоб та не поставляла зброю зі своєї сторони. Немало танків, систем ПВО, ракет, які будуть показані на парадах уже скоро, вони поставляють на схід. Ми усі хочемо миру. Росія мусить змінити свою поведінку, щоб це трапилося.

– Наскільки Мінські угоди є ефективним способом досягнення миру?

Мінські угоди – не ресторанне меню, і Росія не може сама вирішувати, які умови їй виконувати, а які ігнорувати

– Ми вважаємо Мінські угоди правильною формулою, якщо її виконувати належним чином. Ми дуже серйозно ставимося, добре розуміємо і підтримуємо ті кроки, які здійснює президент Порошенко для реалізації мінських зобов’язань. Зустрічаючись на Банковій із представниками України, які представляють українську сторону у робочій групі по імплементації Мінських угод, тоді президент Порошенко й сказав, що не може бути жодних ревізій Мінських угод. Ми також чітко заявляємо, що Мінські угоди – не ресторанне меню, і Росія не може сама вирішувати, які умови їй виконувати, а які ігнорувати.

Росія повинна звільнити Савченко інших в’язнів, відвести важке озброєння та забезпечити режим «припинення вогню». І що найголовніше – Росія повинна відновити повністю український контроль над кордонами

Росія повинна звільнити Надію Савченко та інших в’язнів, відвести усе важке озброєння та забезпечити режим «припинення вогню», який нині не дотримується. І що найголовніше – Росія повинна відновити повністю український контроль над міжнародно визнаними кордонами під моніторингом ОБСЄ.

Утім, Росія не виконала цих зобов’язань. Україна ж, навпаки, зробила усе можливе. Президент Порошенко наказав припинити вогонь на сході. А Верховна Рада, яка ухвалила закон «Про особливий статус Донбасу», чітко дала сигнал про готовність української сторони надати Донбасу той рівень автономії, який безпрецедентний на пострадянському просторі.

– Чи очікується новий виток збройного протистояння на Донбасі, на Вашу думку?

Російські сепаратисти готуються відновити воєнне протистояння. Росія підвела свої ракети «земля-повітря» дуже близько до лінії розмежування на українській території

– Я дуже сподіваюся, що цього не буде. Утім, ми бачимо певні ознаки того, що російські сепаратисти готуються відновити воєнне протистояння. Ми знаємо, що Росія проводить інтенсивні навчання так званої армії «Новоросії». Також вона підвела свої ракети «земля-повітря» дуже близько до лінії розмежування на українській території. А пан Захарченко дуже відверто заявляв у своїх нещодавніх інтерв’ю журналістам «Шпігель» та «Вайс ньюз», що прагне захопити усю територію Донбасу. Якщо це справді є його метою, то він забуває про домовленості, під якими підписався у лютому в Мінську.

– Яка роль українських олігархів у протистоянні на Донбасі?

Більшість крупних українських бізнесменів, таких як Коломойський, Тарута, Ахметов, усі вони дуже зацікавлені у тому, щоб Україна була успішною та єдиною

– Ситуація, в якій знаходяться українські олігархи, швидко змінюється. Це відображають вимоги, які висуває громадянське суспільство України, а саме – країна рухатиметься у напрямку чіткого верховенства права і прозорості суспільного життя. Я розумію позицію Віктора Пінчука, яку він висловив виданню «Файненшел Таймс» близько місяця тому. Щодо пана Ахметова, я би виокремив похвально його унікальну роль у поставках гуманітарної допомоги жертвам воєнних дій на Донбасі. Він витратив немало власного капіталу на це, щоб полегшити ситуацію людей які стали жертвами російської агресії. Я би хотів, щоб кожний український бізнесмен робив щось подібне. На мою думку, як і більшість крупних українських бізнесменів, таких як Коломойський, Тарута, Ахметов, усі вони дуже зацікавлені у тому, щоб Україна була успішною та єдиною.

– Яким чином святкуватимуть у посольстві Америки День Перемоги?

– Щонайперше, ми вклоняємось перед великою кількістю жертв, принесених українцям під час Другої світової війни. І цьогорічна кругла дата є ще одним приводом про це згадати. Мене дуже вразило те, як до цього ставляться, і як це представлено у поширених соціальними мережами відеороликах, в яких говорять ветерани тієї війни. А тут у Києві я представлятиму президента Барака Обаму на тих святкових урочистостях, на які нас запросять. Крім того, у четвер та п’ятницю прибуде велика делегація членів американського Конгресу. Вони також хочуть віддати честь цій великій річниці.

– Куди направлена фінансова допомога, надана Сполученими штатами Україні?

– Сума допомоги складає близько 22 мільйонів доларів. Частина цієї допомоги надаватиметься неурядовим організаціям, які є нашими партнерами. Вони розподілятимуть цю допомогу, і частина звідти піде, зокрема, на окуповану територію.

Ми здійснюємо також програми через наші агентства, такі як USAID, за допомогою яких фінансуємо відновлення віконних прорізів. Ми вставляємо скло у вікна будинків, які постраждали від обстрілів на сході раніше, у 2014 році. У Дніпропетровську ми фінансуємо ремонти приміщень та будівель, призначених для житла переселенців зі сходу. Також у Києві ми працюємо з організаціями, які надають тимчасовий притулок жителям Донбасу. Моя дружина разом із дружиною віце-президента Байдена, коли той відвідував Україну минулої осені, побувала в одному з таких притулків.

Усі ці програми призначені для того, щоб полегшити страждання жителів сходу, привести до норми якимось чином їхнє життя та підготуватися до того моменту, який відбудеться, ми сподіваємося дуже швидко, коли буде встановлений мир та вони зможуть повернутися додому.

(Повну версію інтерв’ю з послом США в Україні Джеффрі Пайєттом дивіться у вівторок (12 травня) о 18:30 на сайті Радіо Свобода)

  • Зображення 16x9

    Олексій Мацука

    Олексій Мацука – український журналіст. У квітні 2014 року увійшов до списку «100 героїв інформації», вперше опублікованого організацією «Репортери без кордонів». У жовтні 2014 року Олексію Мацуці присуджено міжнародну премію International Press Freedom Award організацією «Канадські журналісти за свободу висловлювань» (англійською: Canadian Journalists for Free Expression).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG