Доступність посилання

ТОП новини

Що сателітні фото говорять про військо Росії на кордоні з Україною? (Світова преса)


На світлинах чітко видно сліди від розташування техніки і наметів, які були на території авіабази

Google нещодавно оприлюднив нові сателітні фотознімки, які, разом із інформацією з соціальних мереж, дають уявлення про масштаби російського війська, розташованого у 20 кілометрах від українського кордону, пише блогер на американському сайті Medium. Тим часом політолог на сторінках Financial Times вказує на подвійні стандарти Європи щодо корупції. А економіст у статті для Forbes зазначає, що Європа дає 260 мільярдів доларів антиєвропейській Греції, але гальмує надання 65 мільярдів доларів проєвропейській Україні.

Google нещодавно оприлюднив нові сателітні фотографії, які, разом із інформацією зі соціальних мереж, дають уявлення про масштаби російського війська, розташованого на авіабазі у російському Міллерові, що у 20 кілометрах від українського кордону, пише Антуан Санс в американському блозі Medium.

Санс, зокрема, вказує на різницю між фотографіями авіабази від червня 2014 року та вересня того ж року. На вересневій фотографії можна побачити близько 70 танків і БТРів, близько 110 вантажівок і 60 броньованих автомобілів. З’явилася також певна кількість наметів, яких раніше не було.

«Хоча немає жодних доказів, що війська на фотографіях брали участь у конфлікті на території України, у попередніх статтях ми дізналися, що принаймні один підрозділ, який на початку 2015 року перебував у Міллерові, воював в Україні у серпні 2014 року», – пише блогер.

Найостаннішими є сателітні фотознімки авіабази, датовані березнем 2015 року. Вони певною мірою відрізняються від тих, які були оприлюднені у вересні 2014. По-перше, зазначає Санс, значно зменшилася кількість транспортних засобів, у той час, як кількість наметів збільшилася. Нарахувати можна, принаймні, 85.

Крім того, на світлинах чітко видно сліди від розташування техніки чи наметів, які були на території авіабази незадовго до того, як були зроблені фотографії. Просто порахувавши сліди на землі, можна сказати, що там було приблизно 80 наметів і 105 одиниць техніки, пише блогер.

«Неможливо з упевненістю сказати, куди поділися ці транспортні засоби та намети. Однак, у нашій останній статті ми дослідили, що два з трьох підрозділів, які ми розпізнали, залишили Міллерово наприкінці березня, щоб повернутися на власну базу», – пише Санс.

Блогер також відзначає появу нової інсталяції за два кілометри на південь від авіабази, якої у вересні ще не було. Хоча вона може бути пов’язаною з авіабазою, невідомо, чому вона побудована так далеко від неї.

Блогер Антуан Санс: «Я щойно оприлюднив «Що сателітні фотографії можуть розповісти про російські сили біля України – приклад Міллерова»


Європа дає 260 мільярдів доларів антиєвропейській Греції, але гальмує надання 65 мільярдів доларів проєвропейській Україні, пише американський економіст Пол Родрік Ґреґорі на сторінках часопису Forbes.

«Якщо донори змусять Україну провести тривалі проєвропейські реформи, Україна може приєднатися до західної спільноти з високо піднятою головою… Однак, якщо західні донори будуть чекати на «чисту» Україну, перш ніж давати їй гроші, країни, якій треба допомагати, можливо, вже не буде. Володимир Путін виграє, й Україна зникне в його павутині», – пише експерт.

Він зауважує, що Греція з 11-мільйонним населенням отримує мільярди доларів і регулярні візити від МВФ, Європейської комісії та Європейського центрального банку. Тим часом, 46-мільйонна Україна, яка є стратегічно важливою для Європи, отримує копійки від неохочих донорів, які переймаються тим, що інституції країни є далекими від досконалості.

«Цікаво, чи отримала б Україна гроші, якщо б вона не протистояла російському ведмедю. Тоді Європа могла б давати, не розлючуючи Путіна. Можливо, це все і є поясненням», – підсумовує експерт.

Головний редактор газети Kyiv Post Браян Боннер


Відмова Австрії видати українського олігарха Дмитра Фірташа владі США означає, що Україна залишиться державою, де скоювати злочини є вигідною справою, пише канадський політолог українського походження Тарас Кузьо на сторінках британської газети Financial Times. Це також є ознакою подвійних стандартів Європи щодо корупції.

«У той час, як Європейський союз закликає Україну боротися з корупцією, деякі його члени – наприклад, Латвія, Кіпр, Велика Британія, Австрія… – продовжують насолоджуватися плодами корумпованих доходів, які відмиваються за кордоном», – пише експерт.

На сьогоднішній день лише США має кримінальні провадження стосовно представників корумпованої української еліти, зазначає він.

«Якщо вам на вулиці висунуть кримінальні звинувачення, існує 80-відсоткова впевненість у тому, що вас засудять (у порівняні з 99-відсотковою за часів колишнього президента Віктора Януковича). Однак, якщо ви є членом української еліти, вас навряд чи притягнуть до кримінальної відповідальності. І, навіть якщо так, то справа ніколи не дійде до суду. Хіба що ви з дурного розуму попросите притулку у США», – підсумовує Кузьо.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG