Доступність посилання

ТОП новини

Німці лише зараз дізнаються про роль українців у перемозі над нацизмом


Радянські солдати біля Рейхстагу. Берлін, травень 1945 року
Радянські солдати біля Рейхстагу. Берлін, травень 1945 року

Після розпаду СРСР Росія монополізувала право на перемогу. Зараз добра нагода донести світові історичну правду

Берлін – Події в Україні, зокрема окупація Криму Росією і збройний конфлікт на Донбасі, внесли корективи у відзначення 70-річчя закінчення Другої світової війни у Європі. А дискусії щодо участі в ній України та Росії упродовж останнього часу отримали зовсім іншу оцінку, ніж це було досі: з’явився шанс донести історичну правду до європейського суспільства. Як це відбувається у Німеччини, де нині відбуваються заходи, приурочені до цієї дати?

ЗАВАНТАЖИТИ

Воєнний тріумф над Третім рейхом – не найважливіше, що відзначають у ці дні в Німеччині. Тут більше значення має усвідомлення спільної відповідальності за європейські катастрофи 20-го століття.

Але досі для німців було само собою зрозуміло, хто визволив їх від нацизму: це були американці, а також радянська армія, що вкладалася у поняття «росіяни».

Без права на монополію у перемозі

Проте після розпаду Радянського Союзу Росія монополізувала право на перемогу. Мартін Шульце Вессель, голова Німецько-української історичної комісії і президент Асоціації німецьких істориків вважає, що саме перед Росією німці покаялися, визнавши її переможцем над нацизмом.

«Історія німецької окупації Східної Європи мало досліджена. Пробіли на її сторінках дуже зрозумілі, скажімо, під час дискусій про загарбницьку політику Німеччини або питання провини німців. У таких випадках йдеться про їхню провину перед Росією чи Польщею, і майже ніколи – перед Білоруссю чи Україною», – зазначив Шульце Вессель.

Нині ж німці дізнаються, що величезну роль у перемозі над нацизмом відіграли також і українці, білоруси та інші народи колишнього СРСР.

Андрій Мельник
Андрій Мельник

Як зауважує посол України у Німеччині Андрій Мельник, зміна дат відзначення і символіки, внесла сум’яття у свідомість і пересічних громадян, і експертів та істориків.

«Наш головний інструментарій – через ЗМІ доносити історичну правду до німецького суспільства. І ми використовуємо будь-яку можливість робити це. Скажімо, пояснювати, чому Україна відзначає день закінчення війни по-іншому, ніж Росія? Днями на популярному радіо «Дойчланд функ» я розповів, що російське уславлення культу Сталіна та риторику мілітаризації замінило вшанування пам’яті полеглих у боях і жертв війни», – сказав посол України.

І хоч ніхто не має наміру заперечувати значну роль Радянського Союзу у перемозі над нацизмом, проте лише такий погляд на історію Другої світової війни стоїть на заваді її критичного осмислення. Тож німці, висловлюючись про перемогу багатьох народів у війні, роблять це поки що надзвичайно обережно.

Знати правду

Водночас Мартін Шульце Вессель вважає, що відкриття таких невідомих для німців сторінок історії Другої світової війни та вивчення нинішнього збройного конфлікту на Донбасі сприятиме її об’єктивній оцінці та ролі в ній українців.

«Саме 8 і 9 травня дає змогу простежити, як і про що нинішнє суспільство згадує стосовно Другої світової війни. Це має велике значення, коли йдеться про політичну оцінку сучасних подій. Так проявляються нові конфліктні лінії у Європі», – сказав історик.

Попри різну статистику, достеменно невідомо, скільки саме людей загинуло у боротьбі з нацизмом. Але українські історики називають цифру: вісім мільйонів. Саме стільки життів українці віддали задля перемоги...

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG