Доступність посилання

ТОП новини

У день народження Надії Савченко проведуть глобальну акцію на її підтримку


Свій 34-й день народження українська льотчиця змушена зустрічати в московському СІЗО

Глобальна акція на підтримку української льотчиці Надії Савченко триватиме сьогодні, в її 34-й день народження, у багатьох містах світу. Наразі народного депутата України утримують у московському СІЗО. Громадські активісти збираються влаштувати акцію на підтримку Савченко і в Москві. Проте в якому вигляді вона буде відбудеться, поки тримають у таємниці.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Свій 34-й день народження українська льотчиця Надія Савченко зустріне в СІЗО «Матроська тиша». Сестра Віра Савченко розповідає: Надія свої дні народження любить, але для неї це завжди було не стільки дитяче свято, скільки привід для зустрічі родичів.

«Приходили якісь мамині родичі, батькові. Таких свят, які влаштовують дітям, у нас не було. Це не дитяче свято було. Це – привід зібратися людям і поговорити про минуле. День народження як день народження. Коли ми виросли, ми намагалися його святкувати. Грошей на це не було, тому викручувалися як могли. Ми дуже любимо свої дні народження, але святкувати в дитинстві з батьками було не цікаво, бо батьки старі. В нас різниця у віці дуже велика», – розповіла Віра Савченко.

Важливо, але небезпечно

У Росії 11 травня – вихідний день, тому привітати особисто свою підзахисну Надію Савченко з днем народження не зможуть навіть її адвокати. Проте нагадати про її справу збираються громадські активісти. Вони планують долучитися до глобальної акції на підтримку українки, однак яким чином – поки тримають у секреті.

Один із адвокатів Надії Савченко Марк Фейгін вважає, що в нинішніх умовах у Росії проведення протестних акцій небезпечно. Крім того, практичний результат таких виступів – на відміну від аналогічних акцій в інших країнах – у Росії не дуже помітний. Проте, за словами Марка Фейгіна, сам факт підтримки дуже важливий.

«Справа в тому, що це (глобальна акція – ред.) спрямована на взаємодію українських громад по всьому світу, тому що вони таким чином впливають на власні уряди, змушуючи політиків діяти ефективніше в справі звільнення Надії Савченко. У Росії, повірте, це зробити неможливо, тому що впливати нема на кого. Це тільки демонстрація солідарності з Надією. Швидше правозахисний сенс мають такі акції. Ну і плюс поздоровлення з днем народження, бо день дійсно особливий, який вона зустрічає у вʼязниці. Сенс акції в Росії, в Москві інший, тобто він не має певного призначення», – сказав адвокат.

У Воронеж суд послав?

На думку адвокатів Надії Савченко, російська влада хоче зменшити інтерес і в ЗМІ, і в суспільстві до справи української льотчиці. Саме з цим захисники повʼязують чутки про ймовірність переведення розгляду справи з Москви до Воронежа.

Наприкінці квітня Слідчий комітет Росії висунув Надії Савченко остаточне обвинувачення у причетності до вбивства російських журналістів і незаконному перетині кордону. Сама українка свою провину відкидає, а захист Надії наполягає на її викраденні з зони бойових дій на сході України.

У травні суд продовжив арешт Надії Савченко до 30 червня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG