Доступність посилання

ТОП новини

Україна «розколює» Європу?


©Shutterstock
©Shutterstock

«На превеликий жаль, в Європі ціни б’ють цінності» – Огризко

Київ – У ці дні Донецьк приймає, так би мовити, «міжнародну конференцію» за участю європейських найманців «ДНР», серед яких – крайні ліві з Іспанії і праві радикали з Франції. Знову після так званих «виборів», де вони були «спостерігачами» на окупованій території Донбасу про себе вголос заявили симпатики «Новоросії» з держав Євросоюзу. Тим часом офіційна Європа надає підтримку Україні. У Києві, як і у Брюсселі, вельми обережно ставляться до західних найманців, які воюють проти України, але незалежні експерти попереджають, що вони є одним з багатьох чинників, які можуть призвести до розколу усередині ЄС у зв’язку з «українським питанням».

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:34 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

На сході Європи, на території України, все без змін: на Донбасі бойовики обстрілюють позиції української армії і мирне населення; урядові війська та добровольці під командуванням Києва дотримується мінських домовленостей. На Заході Європи також не помітно змін: європейські політики і дипломати закликають усіх підписантів мінських угод дотримуватись положень цих договорів.

У Києві після закінченні квітневого саміту «Україна – ЄС» президент Петро Порошенко подякував європейським лідерам за визнання факту агресії Росії проти України. Не менш важлива, за його словами, і підтримка європейцями реформ, які здійснюють українці.

Результати саміту «Україна – ЄС»: гроші та підтримка без гарантії вступу до Євросоюзу
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

Україна є об’єктом агресії з боку російської армії
Петро Порошенко

​«Вперше Європейський союз голосами президента Європейської ради Дональда Туска і президента Європейської комісії Жан-Клода Юнкера чітко заявили: Україна є об’єктом агресії з боку російської армії», – зазначив він у розмові з тележурналістами.

Порошенко повідомив, що Євросоюз схвально оцінює перші реформаторські кроки Києва, і зазначив, що чинна влада і громадянське суспільство будують нову демократичну країну з європейськими стандартами.

«Це перші кроки по боротьбі з корупцією і по судовій реформі, по створенню Конституційної комісії і по скороченню бюджетного дефіциту. Не менш важливе запровадження більшої прозорості у фінансово-банківському секторі», – наголосив президент.

За словами Петра Порошенка, українська влада стикнулася з чималими проблемами на шляху реформ, включно із зовнішньої агресією, але продовжує здійснювати реформи, спираючись на положення Угоди про асоціацію між Україно та ЄС.

«На превеликий жаль, в Європі ціни бють цінності» – Огризко

Водночас, президент та уряд України заявляють про потреба Києва у фінансуванні реформ. Євросоюз, проаналізувавши стан справ в українській економіці і перші результати реформ, погодився надати Україні макрофінансову допомогу у розмірі більш як півтора мільярди євро, про що поінформував представників ЗМІ президент Порошенко.

Володимир Огризко
Володимир Огризко

Якраз фінансова допомога Україні укупі з санкціями проти Росії викликають дискусії у Брюсселі, у середовищі європейських політиків і бізнесменів. І спричиняють це, найчастіше, економічні інтереси ділових кіл Європи, для яких Росія – величезний за обсягом ринок товарів і послуг. Втрачати такий ринок ніхто не хоче, визнає колишній очільник МЗС України, а нині експерт з питань безпеки Володимир Огризко.

Поки що питання економічної вигоди переважає над ціннісними орієнтирами, про які нам так часто люблять говорити з Брюсселю та інших європейських столиць
Володимир Огризко

«Я вже говорив про це: на превеликий жаль, в Європі ціни б’ють цінності. Поки що питання економічної вигоди переважає над ціннісними орієнтирами, про які нам, українцям, так часто люблять говорити з Брюсселю та інших європейських столиць», – зазначив Огризко.

За його словами, російська пропаганда укупі з бізнес-інтересами спричиняють і пропозиції окремих європейських політиків «замирити» Донбас будь-якою ціною, як і заяви щодо автономізації тимчасово окупованих територій Донбасу.

Паоло Джентілоні
Паоло Джентілоні

Так, міністр закордонних справ Італії Паоло Джентілоні напередодні візиту в Україну, в інтерв’ю виданню La Stampa, заявив, що Україна має здійснити необхідні економічні і конституційні реформи, зокрема надати статус автономії Донбасу.

Щоправда, уже перебуваючи в Києві, італійський дипломат заявив про підтримку суверенітету та територіальної цілісності України, а також про підтримку її руху у напрямі лібералізації візового режиму з ЄС. Він також висловив сподівання, що усередині ЄС і надалі існуватиме єдність у питаннях подовження санкцій проти Росії.

Кремль намагається послабити ЄС зсередини – Олексюк

Подібні заяви європейських дипломатів, які представляють різні політичні сили і різні держави Євросоюзу, свідчать, що єдність Євросоюзу доволі крихка, як і так зване «перемир’я» на Донбасі. Росія випробовує не лише Україну на міцність і вміння тримати удар, а і держави західної демократії на єдність у боротьби за свої цінності, вважає київський політолог Богдан Олексюк. На його думку, нині Кремль намагається послабити ЄС зсередини, тож підтримує радикальні політичні сили, серед яких – французькі праві, італійські і грецькі ліві політики і політичні партії.

Очевидно, що агресія Росії проти України не сприяє об’єднанню Європи та її гуртуванню
Богдан Олексюк

«Очевидно, що агресія Росії проти України не сприяє об’єднанню Європи та її гуртуванню. І це видно – наскільки поділилась Європа у ставленні до цього конфлікту. Якщо раніше Європа ділилась на більш розвинені країни і ті, які пізніше приєднались до ЄС (так звані «15 і решта»), то тепер держави Євросоюзу більше діляться за принципом (не)розуміння російської політики і певної поблажливості до Росії, яка межує з так званою «страусиною» політикою», – зазначив Олексюк у розмові з Радіо Свобода.

Щодо найманців, які воюють проти України на стороні угруповання «ДНР», то це – найменше зло, зауважив Олексюк. Згідно з міжнародним правом, по поверненні додому їх беруть під арешт, як це сталося в Іспанії (там було затримано восьмеро екс-бійців угруповання «ДНР», що визнане в Україні терористичним), нагадав експерт.

Значно складніше впоратися з політиками і державними діячами ЄС, які або підтримують політику Кремля, або захоплюються президентом Росії, або ж просто не ризикують виступити проти Росії, з дня на день висловлюючи «глибоку стурбованість». Як зазначили Огризко та Олексюк, на тлі цих заяв на Донбасі продовжують гинути і українські військові, і мирне населення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG