Доступність посилання

ТОП новини

Опоненти Кремля оприлюднять доповідь про війну Путіна в Україні


Ілля Яшин тримає доповідь «Путін. Війна», роботу над якою починав покійний Борис Нємцов. 7 травня 2015 року
Ілля Яшин тримає доповідь «Путін. Війна», роботу над якою починав покійний Борис Нємцов. 7 травня 2015 року

Ілля Яшин розповів про доповідь «Путін. Війна», роботу над якою починав покійний Борис Нємцов

Увечері 25 лютого російський опозиційний політик Борис Нємцов прийшов до свого друга Іллі Яшина, щоб обговорити доповідь про таємну війну російської армії в Україні. Через два дні Нємцов, активний опонент президента Володимира Путіна, був застрелений у центрі Москви неподалік Кремля по дорозі додому. Нині доповідь, яку Нємцову не вдалося закінчити, була завершена групою опозиційних активістів та журналістів на чолі з Яшиним, який склав докупи всю інформацію, що її збирав колишній віце-прем’єр Немцов.

Ілля Яшин сказав в інтерв’ю Радіо Свобода, що коли Бориса Нємцова вбили, то спочатку був шок, від якого Яшин мав оговтатись, і що продовження роботи над доповіддю він вважав обов’язком у пам’ять про свого вбитого друга.

Доповідь, назва якої «Путін. Війна», вже надрукована першим накладом і має бути презентована цього тижня.

Здійснюється тиск на видавництва. І це справді має бути велика спецоперація, щоб надрукувати великий наклад у травні
Ілля Яшин

Кореспондентові Радіо Свобода вдалося ознайомитись з нею, але на умовах абсолютного нерозголошення.

«Ми вже постали перед проблемами. Здійснюється тиск на видавництва. І це справді має бути велика спецоперація, щоб надрукувати великий наклад у травні. Ми маємо вже досвід подібного, і Борис Нємцов мав подібний досвід. Я гадаю, нам вдасться подолати цю проблему», – каже Яшин.

Борис Нємцов (ліворуч) та Ілля Яшин (праворуч) під час антивоєнного мітингу. Москва, березень 2014 року
Борис Нємцов (ліворуч) та Ілля Яшин (праворуч) під час антивоєнного мітингу. Москва, березень 2014 року

«Бояться говорити»

Спочатку Яшин з колегами не знали, чи в них достатньо матеріалу для цілої доповіді. Нємцов встиг змалювати загальні обриси, зміст та «ідеологію» доповіді. Йому вдалося зібрати документи, які вказували на присутність російських військових в Україні, і проінтерв’ювати декількох родичів російських солдат, які загинули у східній Україні, зазначає Яшин.

Але більша частина цього невеликого архіву зникла після вбивства Нємцова, в якому підозрюють п’ятьох мешканців Чечні. Опоненти Путіна побоюються, що слідство так і не встановить, хто насправді стоїть за вбивством, через те, що ниточки можуть вести до Кремля.

Після загибелі Нємцова слідчі провели обшук в його помешканні і вилучили комп’ютери, жорсткі диски, записники з контактами, блокноти, кажуть друзі.

«Ми втратили перший тиждень на відновлення всіх документів, які були конфісковані слідчими. Деякі з документів вдалося зберегти його помічникам та співробітникам», – каже Яшин.

Частина документів були просто чорновими замітками, одна з яких написана рукою Нємцова і передана його помічниці Ользі Шоріній напередодні вбивства.

Записка зроблена на аркуші паперу вочевидь для того, аби уникнути підслуховування.

«Ми вже надрукували після смерті Нємцова його рукописні записки, в яких він каже, що родичі вояків, загиблих в Україні, вийшли на зв’язок із ним, але насправді залякані, щоб говорити публічно. Як ви розумієте, вбивство Нємцова не зробило їх сміливішими. Довелося докласти значних зусиль, аби відновити ці контакти після обшуку в помешканні Нємцова, бо багато документів пропало – їх забрали слідчі», – каже Яшин.

Багатотисячний марш Москвою пам'яті Нємцова. 1 березня 2015 року
Багатотисячний марш Москвою пам'яті Нємцова. 1 березня 2015 року

Доповідь має бути представлена 12 травня у Москві в штаб-квартирі політичної партії «РПР-ПАРНАС», яку заснував Нємцов. Більшість матеріалів спирається на відкриті джерела – так само, як і вісім попередніх доповідей, які Нємцов оприлюднював раніше – як, наприклад, доповідь про корупцію при підготовці до зимових Олімпійських ігор у Сочі 2014 року.

«Ми обговорювали цю доповідь Він попросив мене про допомогу в її підготовці, – каже Яшин. – Ми обговорювали подробиці, зміст та інші речі. Він мені дещо розповідав. Ми вирішили продовжувати роботу. Нам не вистачило часу працювати спільно. Я маю продовжувати цю роботу вже сам. Коли його вбили, то, коли я відійшов від першого шоку, я усвідомив, що це мій обов’язок у пам’ять про вбитого друга – продовжувати роботу над доповіддю і опублікувати її».

Яшин каже, що він та його колеги знайшли кошти на публікацію 3000 примірників доповіді, яка також буде оприлюднена в інтернеті.

У 2010 році російська поліція затримала автівку, в якій перевозилось 100 тисяч примірників іншої доповіді Нємцова – про корупцію Путіна та його оточення в перші десять років його президентства. А веб-сайт, на якому було оприлюднено доповідь про корупцію, зазнав кібернападів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG