Доступність посилання

ТОП новини

США приєднаються до «нормандської четвірки»?


Президент Росії Володимир Путін та держсекретар США Джон Керрі (архівне фото)
Президент Росії Володимир Путін та держсекретар США Джон Керрі (архівне фото)

Джон Керрі летить до Володимира Путіна у Сочі

Державний секретар США Джон Керрі у вівторок планує зустрітися у Сочі з російським президентом Володимиром Путіним. Це будуть їх перші переговори за два роки, зазначає Bloomberg. Російські агенції з посиланням на свої джерела не виключають, що сторони можуть обговорювати переформатування «нормандської четвірки», а саме – долучення США до врегулювання ситуації на сході України на цьому дипломатичному рівні. Деякі аналітики в Києві стверджують, що така спонтанна поїздка Керрі до Путіна може нашкодити репутації Вашингтона.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Хоча лідери Заходу проігнорували парад до Дня перемоги у Москві, для Володимира Путіна травень – місяць, багатий на важливі зустрічі. За кілька днів до Путіна вже завітали генеральний секретар ООН Пан Гі Мун і канцлер Німеччини Анґела Меркель, хоч увесь рік до цього, після анексії Росією Криму, Москви у планах мандрівок західних лідерів не було.

Державний секретар США Джон Керрі приїде до Володимира Путіна у Сочі: туди російський президент поїхав, щоб узяти участь у тижні з питань розвитку Збройних сил. На порядку денному зустрічі Керрі і Путіна – зокрема ситуація в Україні.

Перший заступник директора Інституту світової політики Сергій Солодкий нагадує, що 13 травня в Туреччині триватиме зустріч міністрів закордонних справ країн-членів НАТО. «На цьому засіданні йтиметься зокрема про те, як вибудовувати у стратегічному плані політику щодо Росії, як реагувати на ті виклики, які були спровоковані агресивною політикою Російської Федерації», – пояснює експерт.

Сергій Солодкий припускає, що мета візиту Керрі – розвідати ситуацію у Росії «на місці», її план дій на міжнародній арені, зокрема – й щодо участі у конфлікті на сході України.

Обама зацікавлений у тому, щоб долучитися до переговорів – Трюхан

У переддень зустрічі у Сочі російське агентство «Інтерфакс» із посиланням на джерело повідомило, що темою до обговорення між Керрі і Путіним може бути приєднання до «нормандського формату» врегулювання конфлікту на Донбасі Сполучених Штатів. Експерт Вадим Трюхан не виключає, що найближчим часом формат таких переговорів може змінитися.

«Стало вже цілком очевидно, що Мінські угоди не діють, і треба якийсь замінник, бо ситуація зайшла у глухий кут, – каже експерт. – Путін відчуває, що широкомасштабні військові дії йому не на руку, бо він тоді відразу отримає широкомасштабні санкції і, можливо, фінансове банкрутство Росії. Водночас і задоволення своїх політичних амбіцій правовим шляхом він не бачить».

«Приїзду Керрі передував довгий процес щупання: то одні, то інші політики не першого розряду говорили про те, що, мовляв, настав час, щоб США підключилися. Думаю, що однією з ключових тем буде можливість переформатування мінського і нормандського форматів в інакший, в якому б брали участь США», – додає Вадим Трюхан.

Президент Обама опинився зараз у ситуації, коли треба ухвалювати серйозні рішення – і щодо участі у переговорах, і щодо надання дієвішої допомоги Україні
Вадим Трюхан

На думку експерта, адміністрація Обами зацікавлена в активнішій ролі США на міжнародній арені. «Президент Обама опинився зараз у ситуації, коли треба ухвалювати серйозні рішення – і щодо участі у переговорах, і щодо надання дієвішої допомоги Україні. Починається вже виборча кампанія, і для Демократичної партії його подальша квола поведінка буде означати політичну поразку», – каже Вадим Трюхан.

Держдепу США варто було б наперед пояснювати такі кроки – Солодкий
Експерт Інституту світової політики Сергій Солодкий погоджується, що зустріч у Сочі може розцінюватися як поступки Вашингтона Москві – якщо зважати на поширену в експертному середовищі тезу, що Путін домагається прямих переговорів із Обамою.

На думку аналітика, реальних підстав оцінювати поїздку Керрі до Сочі саме під таким кутом немає.

Сумніваюся, що Керрі їде з якоюсь пропозицією Путіну. Але те, що і в Росії, і в Україні можуть зʼявитися спекуляції на цю тему, – це цілком імовірно. Тому Держдепартаменту США варто було б наперед пояснювати такі кроки
Сергій Солодкий

«Сумніваюся, що Керрі їде з якоюсь пропозицією Путіну. Але те, що і в Росії, і в Україні можуть зʼявитися спекуляції на цю тему, – це цілком імовірно. Тому Держдепартаменту США варто було б наперед пояснювати такі кроки і не робити їх досить спонтанно, щоб попереджувати ці спекуляції», – каже Сергій Солодкий.

Захід нагадує Путіну, що проблем України – не суто внутрішні

У статті за підсумками зустріч і у Москві Володимира Путіна й Анґели Меркель американське видання The New York Times припускає, що російське керівництво прагне покращити відносини з Заходом, аби послабити запроваджені раніше санкції. Видання пише: Кремль прагне позиціонувати конфлікт на Донбасі як внутрішню проблему України і робить вигляд, ніби можна перечекати і в якийсь момент зокрема Брюссель відмовиться від жорстких економічних обмежень.

Однак видання звернуло увагу і на жорстку позицію самої Ангели Меркель, яка недвозначно натякнула, що Росія сама все зіпсувала анексією Криму і підтримкою сепаратистів на сході України.

Про актуальність українського питання для міжнародної спільноти у понеділок нагадав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

«Росія протягом місяців надає постійну підтримку сепаратистам важкою зброєю, артилерією, передовими протиповітряними системами, а також армією. Це теж є грубим порушенням режиму припинення вогню та мінських угод. Ми закликаємо Росію припинити цю підтримку сепаратистів та робити все можливе для виконання цих угод», – наголосив він.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG