Доступність посилання

ТОП новини

70 десантників Росії загинули під Дебальцевом – із доповіді Нємцова


Фрагмент обкладинки книги «Путін. Війна»
Фрагмент обкладинки книги «Путін. Війна»

Міноборони Росії обіцяло платити компенсації за смерть і каліцтва військових, але ця обіцянка виконана не була

У Москві у вівторок представили доповідь «Путін. Війна», роботу над якою не встиг завершити російський опозиціонер Борис Нємцов, котрого убили неподалік Кремля. Доповідь присвячена воєнній агресії Росії в Україні. Після вбивства Нємцова, розпочату ним роботу закінчили його друзі і соратники.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Представляючи доповідь «Путін. Війна», Ілля Яшин, який координував роботу над останньою, незакінченою працею Бориса Нємцова, сказав, що ця доповідь написана патріотами Росії. За словами Яшина, та війна, яку Путін розв’язав в Україні, суперечить інтересам Росії.

Ми зібрали вичерпні докази присутності на території України російських збройних сил, а також груп найманців, які рекрутуються, фінансуються і направляються на територію України
Ілля Яшин

«Головний висновок нашої доповіді полягає в тому, що ми зібрали і систематизували, як нам здається, вичерпні докази присутності на території України російських збройних сил, а також груп найманців, які рекрутуються, фінансуються і направляються на територію України для того, щоб брати участь у бойових діях проти офіційної влади, проти силових структур української держави», – наголосив російський опозиціонер.

За словами Іллі Яшина, доповідь заснована як на відкритих джерелах, так і на анонімних свідченнях, у тому числі й офіційних осіб у Москві. Щодо останніх, то на презентації не було не тільки представників влади, а й провладних ЗМІ – втім, здивування на цю тему не прозвучали.

У доповіді міститься інформація, зокрема про те, що в боях під Дебальцевом на Донеччині в січні-лютому 2015 року загинули 70 російських десантників, з яких не менше ніж 17 є жителями обласного центру Іваново.

У дослідження зазначено, що солдатів, які вирушали на Донбас, звільняли з армії і видавали за добровольців. Міністерство оборони Росії, повідомляють автори доповіді з посиланням на зібрані свідчення, обіцяло, попри звільнення, платити компенсації за смерть і каліцтва. Однак, стверджується в доповіді, ця обіцянка виконана не була.

Також у доповіді вказано, що з російського бюджету на війну на сході України за десять місяців було витрачено близько 53 мільярдів рублів.

Повна версія доповіді (ЗАВАНТАЖИТИ)
Повна версія доповіді (ЗАВАНТАЖИТИ)

Влада Путіна не помітила доповідь Нємцова?

Автори доповіді, серед яких відомі політики, економісти, журналісти, зізнаються, що відновлювати матеріали, зібрані Борисом Нємцовим, було вкрай складно. Після вбивства опозиційного політика у нього вдома і в офісі були проведені обшуки. І серед вилученого, ймовірно, були і документи до доповіді. Проте багато важливих доказів все-таки вдалося опублікувати.

Співголова партії «РПР ПАРНАС» Михайло Касьянов говорить, що автори розраховують на те, що представлені в доповіді документи змусять читачів замислитися над роллю Росії в подіях на сході України.

«Це не доповідь з якимись сенсаційними знахідками та інформацією. Ця доповідь про те, щоб російські громадяни змогли просто скласти докупи інформацію і зрозуміти, що ж відбувається, оскільки пропаганда працює так потужно і так витончено, що навіть наявні факти у відкритих джерелах в інтернеті не дозволяють громадянам зробити свої висновки. Саме на це спрямована доповідь», – зазначив Касьянов.

Напередодні презентації доповіді «Путін. Війна» Ілля Яшин повідомив, що багато друкарень – під тиском влади – відмовилися її друкувати. І все-таки до дня презентації було віддруковано 2000 примірників. І соратники Нємцова обіцяють, що наклад цією цифрою не обмежиться.

На цю ж тему:

12.05.2015
У самій Росії кинули виклик режиму Путіна – Яременко

«Коли, крім України, як жертви агресії, ще й представники країни-агресора доводять те саме, то це підсилює наші позиції» – Тимчук про доповідь Нємцова далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG