Доступність посилання

ТОП новини

«Регуляторна гільйотина» полегшить життя бізнесу?


Міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус
Міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус

Міністр економіки Айварас Абромавичус нарахував в Україні 171 «больову точку» для бізнесу

Дерегуляція, стимулювання торгівлі, зменшення регуляторних перепон – саме такими кроками Міністерство економічного розвитку і торгівлі планує привабити інвестиції в Україну. Зокрема, зі Сполучених Штатів запрошують експерта, під керівництвом якого почне працювати «регуляторна гільйотина». Водночас, низка важливих макроекономічних показників України продовжують знижуватись.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус нарахував в Україні 171 «больову точку» для бізнесу. Йдеться про адміністративні та регуляторні норми, які заважають системі ефективно працювати, приваблювати інвестиції та заробляти гроші. Майже кожен четвертий із них уже скасували, звітує міністр.

Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Напередодні прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк схвально відгукувався про роботу Мінекономіки та припускав, що у 2015 році Україна покращить свої показники у міжнародному рейтингу Doing Business.

Найближчим часом, повідомив Абромавичус, відомство зосередиться на кількох послідовних кроках. Ключовою є дерегуляція, тож необхідно прибрати решту зайвих регуляторів. За дослідженням Європейської бізнес асоціації, найчастіше підприємці називають головними бар’єрами для економіки податковий тиск, введення додаткових імпортних мит та нечітку стратегію уряду щодо впровадження реформ у цілому.

Абромавічус: Мінекономіки – це велика «машина», яку слід скорочувати
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:38 0:00


Плани мінекономіки: дерегуляція та «гільйотина»

У мінекономіки сподіваються, що ліквідування зайвих механізмів та інстанцій контролю зменшить корупцію та запрацює як «регуляторна гільйотина». Йдеться про системну модель для ревізії перешкод для шляху бізнесу, яку розробив американський економіст Скот Джейкобс. Айварас Абромавичус уже анонсував, що цей експерт консультуватиме Україну для швидкої ревізії державної системи. Надалі, додає Абромавичус, потрібно буде подбати, аби непотрібні та шкідливі регулятори більше не могли легально виникати в державі.

«Регуляторна гільйотина» від Мінекономіки
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:44 0:00
Україна має близько 14 тисяч регуляторних актів. І якщо ми реалізуємо «регуляторну гільйотину», то сформуємо комітет для перевірки кожного акту
Айварас Абромавичус

«Україна має близько 14 тисяч регуляторних актів. І якщо ми реалізуємо «регуляторну гільйотину», то сформуємо комітет для перевірки кожного акту. Чи відповідає він практиці вільного ринку, стандартам Євросоюзу та чи не містить корупційної складової», – пояснив Абромавичус.

Український бізнес отримає грант від ЄС для адаптації до ЗВТ

Згідно з останнім звітом макроекономічних показників від SigmaBleyzer, Україна скоротила свої показники зовнішньої торгівлі в усіх ключових сферах за останній квартал. Серед них навіть одна з найпривабливіших галузей – сільське господарство та металургія. Зростає також інфляція, тиск у банківському секторі залишається. На тлі цього, радять експерти, комплексна дерегуляція бізнес-сфери дійсно необхідна на рівні з податковою реформою.

Йоханнес Ган
Йоханнес Ган

Сприяти інвестиційній привабливості має двостороння зона вільної торгівлі з Євросоюзом, яка має набути чинності уже в 2016 році. Тож ЄС планує допомогти у цьому Україні, Молдові та Грузії. Мова йде про те, щобималий та середній бізнес підготувались до скасування мит на товари з Євросоюзу. Про це заявив комісар ЄС з питань Європейської політики сусідства та переговорам з розширення Йоханнес Ган.

«Ми надамо 150 мільйонів євро як грант. І це повинно привернути в 10 разів більше кредитів – на 1,5 мільярди для цих трьох країн – Грузії, Молдови та України», – сказав європейський урядовець.

Також Україна має намір найближчим часом розпочати переговори про зону вільної торгівлі з Канадою. Група канадських парламентерів прибуде в Україну 13 травня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG