Доступність посилання

ТОП новини

НАТО й Україна закликають Росію припинити свідому дестабілізацію на Донбасі й у Криму


Генсекретар НАТО Єнс Столтенберґ, голови МЗС України Павло Клімкін і Туреччини Мевлют Чавушоглу (л -> п) перед зустріччю в Анталії, 13 травня 2015 року
Генсекретар НАТО Єнс Столтенберґ, голови МЗС України Павло Клімкін і Туреччини Мевлют Чавушоглу (л -> п) перед зустріччю в Анталії, 13 травня 2015 року

Міністри закордонних справ країн-членів НАТО й України закликали Росію припинити «невпинну і свідому дестабілізацію» на сході України.

Крім того, мовиться в їхній спільній заяві після засідання Комісії Україна – НАТО, Північноатлантичний союз і Україна засуджують «постійне і широкосяжне нарощування військової присутності» в окупованому Росією українському Криму.

Глибоке занепокоєння викликають, зокрема, заяви керівництва Росії щодо можливості розмістити в майбутньому у Криму ядерну зброю і засоби її доставки. Це стало б чинником дестабілізації, наголосили міністри за результатами зустрічі, що відбулася в Анталії в Туреччині.

Іще у квітні в Міністерстві закордонних справ Росії заявляли, що Москва, окупувавши Крим, тепер, мовляв, має право розмістити там ядерну зброю, однак уточнили, що наразі цього ще не планують.

Крім того, Росія продовжує заперечувати причетність до подій на сході України. Москва, зокрема, стверджує, що в окупованій частині Донбасу немає російських військ, а хіба тільки «добровольці», а також каже, що їй нічого не відомо з приводу наявності в регіоні великої кількості важких озброєнь, зокрема, нових зразків, які є на озброєнні тільки в Росії.

XS
SM
MD
LG