Доступність посилання

ТОП новини

Росія: Держдума схвалює законопроект про небажані організації у другому читанні


Засідання Державної думи Росії, ілюстраційне фото
Засідання Державної думи Росії, ілюстраційне фото

Державна дума Росії ухвалила у другому читанні з трьох необхідних законопроект про небажані в Росії іноземні і міжнародні організації.

Документ підтримали всі фракції, за нього проголосували 442 депутати, проти були троє.

З урахуванням поправок, внесених у законопроект, небажаними передбачають визнавати неурядові організації, що становлять загрозу засадам конституційного ладу Росії, її обороноздатності і безпеці. Рішення про таке визнання має ухвалювати генеральний прокурор Росії або його заступники за погодженням із Міністерством закордонних справ. Прокуратурі мають передати право забороняти небажаним організаціям здійснювати програми та проекти на території Росії. Перелік небажаних організацій має вести Міністерство юстиції.

Поправки передбачають і можливість виключення організації зі списку небажаних.

До другого, основного, читання деякі первісні норми законопроекту були дещо пом’якшені. Наприклад, у первісному варіанті пропонувалося запровадити за участь у діяльності небажаних організацій кримінальну відповідальність аж до 8 років позбавлення волі. Тепер максимальний тюремний термін пропонується встановити в 6 років.

Кримінальне покарання має передбачатися, якщо керівництво або учасники небажаної організації двічі протягом одного року зазнали адміністративного покарання за аналогічні порушення. Штрафи за адміністративне порушення складуть від 5 тисяч до 100 тисяч рублів (приблизно від понад 2 тисяч до понад 42 тисяч гривень).

Після третього читання в Державній думі, нижній палаті російського парламенту, законопроект має йти на розгляд верхньої палати, Ради федерації.

Раніше Рада з прав людини при президентові Росії направляла депутатам експертний висновок із критикою законопроекту. Члени Ради відзначали, серед іншого, що, ставлячи за мету протидіяти діяльності іноземних організацій, що діють на шкоду безпеці Росії, неприпустимо запроваджувати заходи, які призводять до порушень прав громадян.

У Росії вже діє закон, який встановлює дискримінаційний статус «іноземних агентів» для неурядових організацій, що отримують фінансування з-за кордону і займаються політичною діяльністю – при цьому цю діяльність визначено так широко, що під неї потрапляють навіть соціологи.

XS
SM
MD
LG