Доступність посилання

ТОП новини

«Є на Русі така традиція: раз на рік «Протон» губити» (огляд соцмереж)


У соцмережах жартують про чергову невдачу російської космічної галузі і пропонують свої версії причин падіння російської ракети «Протон-М»

Сьогодні після запуску ракети-носія «Протон-М» сталася нештатна ситуація – під час роботи третьої ступені ракети відбулося аварійне вимкнення двигунів. Це не перша неприємність із ракетами цього виробника, зауважують користувачі соціальних мереж і висміюють російських авіаконструкторів.

Ракета-носій важкого класу «Протон» призначена для виведення автоматичних космічних апаратів на орбіту Землі та на відлітні траєкторії в космічний простір. Така ракета сьогодні мала вивести на геостаціонарну орбіту мексиканський супутник зв’язку MexSat-1, який мав надавати послуги зв’язку Мексиці та Центральній частині Південної Америки.

«Протон-М» стартувала з космодрому «Байконур» у Казахстані о 8:47 за Києвом, проте під час запуску сталася нештатна ситуація – під час роботи третьої ступені ракети відбулося аварійне вимкнення двигунів. Третій ступінь ракети «Протон-М», розгінний блок і мексиканський супутник зв'язку «Мек-Сат-1» практично повністю згоріли в атмосфері, повідомляє Федеральне космічне агентство Росії. Поки фактів падіння незгорілих елементів ракети-носія не зафіксовано.

Раніше повідомлялося, що третій ступінь ракети носія міг впасти в Забайкальському краї Російської Федерації.

Тим часом запланований на початок черговий старт ракети-носія з британським супутником зв’язку відклали до з’ясування причин аварійного старту 16 травня.

Користувачі соціальних мереж підхопили цю новину і нещадно висміюють чергову невдачу російської космічної галузі.

Злети і падіння «Протона»

Ракета-носій «Протон» стала засобом виведення всіх радянських і російських орбітальних станцій. Її виготовляє з 1965 рокуросійський Державний космічний науково-виробничий центр імені Хрунічева. За цей час було здійснено понад 400 запусків, відзначає сайт nasaspaceflight.com, не пов'язаний з НАСА.

Не всі запуски ракети-носія були успішними. А оскільки поля падіння відпрацьованих ступенів ракети розташовані на території Казахстану, кожен нештатний пуск викликає негативну реакцію казахстанського уряду. Ось кілька випадків пострадянського часу.

6 вересня 2007 ракета «Протон-М» після невдалого запуску з «Байконура» впала за 40 кілометрів від міста Жезказган (Казахстан), заливши околиці високотоксичним паливом.

У 1999 році ракети двічі падали в Карагандинській області. Під час першої аварії один фрагмент «Протона» впав на житлову територію, але нічого не пошкодив. Проте в степу виникла пожежа, викликана розливом палива. Під час другої аварії уламки ракети та супутника «Експрес-А» впали в малонаселеному районі Карагандинської області Республіки Казахстан.

5 грудня 2010 ракета-носій «Протон-М», яка повинна була вивести на орбіту три супутники ГЛОНАСС-М, відхилилася від курсу на 8 градусів. В результаті цього супутники вийшли на незамкнену орбіту і впали в несудохідному районі Тихого океану.

2 липня 2013 ракета-носій «Протон-М», що мала вивести на орбіту три супутники ГЛОНАСС-М, впала через 10 секунд після старту з космодрому «Байконур».

16 грудня 2014 ракета «Протон» із супутником «Експрес», що стартувала 15 грудня, впала за межами Казахстану.

  • Зображення 16x9

    Любов Багацька

    Web/SMM-редактор програми «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода та каналу «UA:Перший»). На Радіо Свобода з квітня 2014 року. Закінчила Інститут журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Займалася громадською діяльністю. Працювала літературним редактором (Видавництво «Махаон-Україна»), культурним та книжковим оглядачем. Дописувала у видання «Українська правда», «День», «Український тиждень», «Zaxid.net», «Україна молода», УНІАН, «Лівий берег», «Літературна Україна» та інші.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG