Доступність посилання

ТОП новини

Полон військових Росії затьмарив консультації Москви, Києва і Брюсселя щодо ЗВТ


Важко вести консультації з Росією, коли в Україні затримують її військових – Клімкін
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

Важко вести консультації з Росією, коли в Україні затримують її військових – Клімкін

Росія більше не заперечує ні тексту угоди, ні дати впровадження вільної торгівлі між Україною і ЄС – Клімкін

Брюссель – Росія вже не ставить під сумнів дати впровадження зони вільної торгівлі України з ЄС і не вимагає поправок до угоди про асоціацію. Про це у Брюсселі заявив керівник МЗС Україна Павло Клімкін. Консультації за участі Москви, Києва та Брюсселя, водночас, були позначені інформацією про взяття в полон на Донбасі російських військових, що вкотре розвіює міф Кремля про відсутність армії Росії на території України.

ЗАВАНТАЖИТИ

На тлі затримки українською армією російських військових, членів диверсійно-розвідувальної групи, представникам Росії, Єврокомісії та України вести у понеділок консультації у Брюсселі щодо майбутньої зони вільної торгівлі було непросто. На не лише в політичному, але й моральному боці цього факту – адже самі росіяни намагалися знищити своїх вояків, наголошував голова українського МЗС Павло Клімкін, який представляв офіційний Київ на тристоронніх консультаціях. «Саме консультаціях, а не переговорах», – наголошує міністр.

Павло Клімкін
Павло Клімкін

«Головним результатом цих консультацій є чітке розуміння, що до тексту угоди не мають вноситись зміни, а друге, що не буде перенесення часу повної імплементації угоди про ЗВТ між Україною та ЄС. Російська сторона також не висуває заперечень проти цих двох фундаментальних положень», – наголосив Клімкін.

Зі свого боку, представник Росії, міністр економічного розвитку Олексій Улюкаєв по завершенні тристоронньої зустрічі зауважив, що питання про подальше відкладення реалізації угод між Україною та ЄС взагалі не ставилося.

«Щодо цього питання мова не заходила. Ми такого питання не висували і вважаємо, що слід максимально ефективно скористатися тим часом, який ще залишається (до початку імплементації ЗВТ, призначеного на 1 січня 2016 року)», – сказав Улюкаєв.

Росія випробовує міцність рішень щодо ЗВТ – Лінкявічус

Москва докладає чимало зусиль для зриву політичної та економічної інтеграції України та ЄС.

Лінас Лінкявічус
Лінас Лінкявічус

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус в інтерв’ю Радіо Свобода висловив думку, що Росія чинить тиск, зокрема, використовуючи ситуацію на сході України, щоб випробувати міцність рішення Євросоюзу про запровадження між Україною та ЄС зони вільної торгівлі (ЗВТ), починаючи з 1 січня 2016 року.

Міністр наголосив, що ЄС має проявити твердість у цьому питанні, незалежно від розвитку ситуації в зоні АТО.

«У мене немає відчуття, що є врегулювання конфлікту, що є якась безповоротна врегульованість ситуації. Нам потрібно мати тверді переконання, мотивацію. Натиск чиниться для того, щоб випробувати на міцність», – сказав литовський дипломат, додаючи, що початок дії ЗВТ між ЄС і Україною залежить також і від готовності української сторони прийняти всі її умови з 1 січня наступного року.

Тим часом, глава українського МЗС Павло Клімкін також повідомив, що Москва й Київ за участі ЄС домовилися продовжити тристоронні консультації на рівні експертів щодо практичних аспектів у трьох сферах: щодо митного адміністрування, технічних торговельних бар’єрів, а також фіто-санітарних заходів.

Митні, технічні й санітарні претензії передадуть експертам Києва, Москви та ЄС

У підсумковій заяві зазначено, що сторони мають активізувати свої зусилля і дати завдання своїм експертам знайти практичні рішення проблемам, порушеним Росією, зокрема: в митному співробітництві має відбуватися підтримка й подальше поліпшення митного обміну, зміцнення митного співробітництва та діалогу задля зближення митних інформаційних систем.

Для зняття технічних бар’єрів має бути створена спеціальна робоча група для подальшого розвитку процесу узгодження та зближення технічних регламентів і стандартів, що є інструментами для полегшення торговельних потоків. Перше засідання робочої групи відбудеться протягом наступних двох тижнів.

Нарешті, у фітосанітарній сфері вирішено розглянути питання про підготовку оновленої угоди між Україною і Росією, зокрема для подальшого оформлення ветеринарних сертифікатів.

«За результатами цих консультацій знову відбудеться зустріч на міністерському рівні. Дата поки що не визначена, але з політичної точки зору усі відповідні акценти вже розставлені», – наголосив керівник МЗС України Павло Клімкін.

На цю ж тему:

18.05.2015
Росія: в місті Тольятті протестують проти участі російських військ у конфлікті в Україні

Із Тольятті кожні півтора місяця відправляють до України бригади спецпризначенців – правозахисники далі
18.05.2015
Бойовики намагалися знищити затриманих військових Росії – Генштаб ЗСУ

Нових російських полонених обмінювати не планують – Служба безпеки України далі
18.05.2015
Варто організувати над військовими Росії перший відкритий судовий процес – експерт

У штабі АТО підтвердили інформацію про затримання біля Щастя двох російських військовослужбовців далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG