Доступність посилання

ТОП новини

У Києві закликають світову спільноту домогтися повернення Криму


©Shutterstock
©Shutterstock

Учасники всеукраїнського мітингу пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу на майдані Незалежності в Києві закликали уряди країн світу докласти всіх зусиль для припинення незаконної анексії Криму.

Текст резолюції зачитав завідувач відділу забезпечення роботи уповноваженого президента України у справах кримськотатарського народу Арсен Жумаділов, повідомляє кореспондент проекту Радіо Свобода «Крим.Реалії».

«Вимагаємо від парламентів країн світу визнати депортацію кримськотатарського народу актом геноциду. Від української держави вимагаємо на конституційному рівні надати Кримові статус національно-територіальної автономії у складі України», – мовиться в документі, ухваленому в понеділок, 18 травня.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров запропонував доповнити резолюцію двома вимогами до влади Росії: вивести війська з Криму і Донбасу, а також звільнити всіх кримських політичних в’язнів. Учасники мітингу підтримали проект резолюції з поправками Чубарова одноголосно.

18 травня, в понеділок, у Києві й деінде в Україні, зокрема, у Криму, а також у світі відбулися заходи з нагоди Дня пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу з Криму. Цього дня в 1944 році в Середню Азію з півострова був відправлений перший ешелон кримських татар. Загалом протягом кількох днів тоді депортували понад 180 тисяч людей.

XS
SM
MD
LG