Доступність посилання

ТОП новини

Кадирову було потрібне це весілля – російська журналістка про шлюб юної чеченки


Весілля Хеди Гойлабієвої з Нажудом Гучіговим
Весілля Хеди Гойлабієвої з Нажудом Гучіговим

На неї просто шкода, неможливо було дивитися. Кадирову потрібно було зайвий раз показати, хто господар Чечні, і він показав – Олена Масюк

Весілля скромної 17-річної чеченської дівчини Хеди (Луїзи) Гойлабієвої з людиною майже втричі за неї старшою, начальником Ножай-Юртівського РВВС Росії Нажудом Гучіговим, котре відбулося в суботу, 16 травня, стало предметом запеклих суперечок.

Початок їм поклала стаття журналістки «Нової газети» Олени Мілашиної про те, що Гойлабієва виходить заміж не з власної волі, а у Гучігова вже є дружина. Сам Гучігов спочатку говорив, що у нього є дружина, і друга йому не потрібна. Однак незабаром з'ясувалося, що весілля буде, і всі протести громадськості не дали жодного результату. Уповноважений з прав дитини в Росії Павло Астахов заявив до цього, що ранні шлюби в Чечні не суперечать російському Сімейному кодексу.

«На Кавказі раніше відбувається емансипація і статеве дозрівання, давайте не будемо ханжами, – сказав Павло Асханов. – Є місця, де жінки вже в 27 років зморщені, і за нашими мірками їм під 50», за яку пізніше був змушений вибачатися. У Чечні, в свою чергу, офіційні особи говорили, що суспільна увага до долі Гойлабієвої – це втручання в особисте життя, що у Гучігова в паспорті немає штампу про одруження, і що наречена згодна вийти за нього.

Весілля відвідав сам глава Чечні Рамзан Кадиров.

Телеканал Lifenews показав репортаж з РАГСу під заголовком «Весілля століття».

Саме весілля, утім, викликало лише нові сумніви. Звертали увагу, що наречену замість родича вів наближений Кадирова, що сама наречена не справляла враження щасливої (на що у відповідь, втім, можна було почути, що це традиція, чеченські наречені не демонструють радість).

Олена Масюк, член Ради з прав людини при президентові Росії, журналістка, яка багато працювала в Чечні, звертає увагу на дивацтва в церемонії.

Це питання, яким, я вважаю, повинні займатися правоохоронні органи, наскільки цей шлюб законний, який був укладений журналісткою Асею Бєловою

– Стало відомо, що шлюб реєструвала не співробітниця грозненського РАГСу, а журналістка грозненського радіо «Грозний» Ася Бєлова. Уявити собі таке взагалі було дуже складно. Я ще вчора звернула увагу, що якась гарна жінка, статна, добре російською говорить, добре тримається перед камерами, треба ж, які у них працівниці РАГСу. У мене навіть не було такої думки, що це все постановчо, але це все постановчо. Тепер це питання, яким, я вважаю, повинні займатися правоохоронні органи, наскільки цей шлюб законний, який був укладений журналісткою Асею Бєловою.

Олена Масюк
Олена Масюк

– Видається, що Чечня живе в зовсім іншому правовому просторі, окремо від Росії.

Кадиров робить все, що він хоче

– Кадиров робить все, що він хоче. Ми говорили, і я, в тому числі, писала, зверталася до Кадирова: що – це буде весілля із заїздом до РАГСу? Ось вони заїхали до РАГСу і абсолютно зробили шоу, фікцію, цей шлюб нібито уклали. Тепер питання: наскільки законний цей шлюб?

Оскільки ця людина в інтерв'ю Олені Мілашиній 30 квітня говорила про те, що у нього є дружина, яку він любить, довгі роки з нею живе і не збирається розлучатися, то це означало, що у людини є дружина

Що стосується того, одружений Гучігов чи не одружений. Якщо ми зараз зробимо запит, засоби масової інформації зроблять запит, нам можуть відповісти відмовою, тому що це персональні дані. Але оскільки ця людина в інтерв'ю Олені Мілашиній 30 квітня говорила про те, що у нього є дружина, яку він любить, довгі роки з нею живе і не збирається розлучатися, то це означало, що у людини є дружина. І зараз, коли він говорить про те, що він з нею не розписаний, добре, будемо вважати, що він був одружений з нею за мусульманськими законами. А тепер він з нею розлучився, чи як? Чи він привів ніби як законну, а тепер не дуже законну другу дружину Хеду до будинку – це багатоженство?

Президент Чечні Рамзан Кадиров (праворуч) і начальник поліції Ножай-Юртівського РВВС Нажуд Гучігов
Президент Чечні Рамзан Кадиров (праворуч) і начальник поліції Ножай-Юртівського РВВС Нажуд Гучігов

– У Чечні з приводу цього є своя думка, її, мабуть, не змінюють.

Що стосується нареченої, то вона опускала очі в підлогу

– Вони її змінюють під Рамзана Кадирова, у них все змінюється під Рамзана Кадирова. Наприклад, за чеченськими традиціями наречений не має права бути присутнім на своєму власному весіллі, він повертається тільки до ночі в будинок. Тим не менш, Нажуд Гучігов разом зі своїм старшим сином, що взагалі чудово, був на цьому весіллі, був присутній, коли Рамзан Ахмадович танцював лезгінку і так далі. Тобто наречений був на своєму весіллі – це суперечить чеченським традиціям. Що стосується нареченої, то вона опускала очі в підлогу. Я на багатьох була чеченських весіллях і дійсно трошки дивно для російських людей виглядає, що під час власного весілля наречена стоїть у кутку, а всі інші сидять за столом, їдять і святкують цей день. Я бачила щасливих наречених. Вона могла трошки потупити погляд, але це не означає, що вона стоїть з приреченим виглядом, як учора Хеда стояла.

На неї просто шкода, неможливо було дивитися, коли вона отримала паспорт, і з рук у неї вивалювався маленький весільний букетик і цей паспорт

На неї просто шкода, неможливо було дивитися, коли вона отримала паспорт, і з рук у неї вивалювався маленький весільний букетик і цей паспорт. Було помітно з цієї фотографії, що це насильство над дівчинкою, що їй не милий цей шлюб і цей наречений – це все було помітно, не треба нічого пояснювати.

Де був батько дівчинки, де дід дівчинки? Чому наречену вів Магомед Даудов, позивний його «Лорд», права рука Кадирова? Це весілля потрібне було Кадирову. Йому потрібно було зайвий раз показати, хто господар Чечні – він показав

І потім, де був батько дівчинки, де дід дівчинки? Чому наречену вів Магомед Даудов, позивний його «Лорд», права рука Кадирова? Чому це були не найближчі родичі дівчинки? Це весілля потрібне було Кадирову, і він його організував, він його зробив. Йому потрібно було зайвий раз показати, хто господар Чечні – він показав. Але показав він, покалічивши долю дівчинки.

– У Москві був просто шквал реакцій, громадська думка була цілком очевидно на стороні дівчинки, були протести, правозахисники висловлювалися. І, незважаючи на це, весілля відбувається. Раніше громадська думка могла на щось впливати, зараз відчуття, що жодним чином впливати не можна, і навпаки, громадська думка фактично призвела до того, що Кадиров зайняв таку жорстку позицію. Гучігов кілька днів тому говорив в інтерв'ю журналістці, що він щасливо одружений, не збирається ні з ким іншим одружуватися, а тут раз – і весілля відбувається.

Це просто ляпас нам усім: хотіли – отримаєте, ось вам шоу

– Це весілля в будь-якому випадку відбулося б, воно просто відбулася б по-тихому, і не було б цієї вистави в РАГСі. Він її взяв би просто другою дружиною, привів би її до будиноку, там, де у нього перша дружина. Хеда, нещасна дівчинка, була би просто рабинею в цьому будинку, ось і все. Насправді, жодні мусульманські звичаї, закони шаріату в Чечні не дотримуються. Для того, щоб чоловік міг взяти другу дружину, він повинен запитати дозволу у першої дружини. Він повинен своїм дружинам, першій, другій, третій, четвертій, якщо вони у нього з'являються, надати однакові умови життя. Тобто для кожної повинен бути окремий будинок, однакове повинно бути фінансове благополуччя, він повинен однакову кількість часу приділяти увагу своїм дружинам. Це все не дотримується. Я повинна сказати, що в кожній мусульманській республіці, в кожній мусульманській країні чоловіки трактують закони шаріату так, як їм потрібно, так, як їм вигідно. Тому, якби не було цього шуму, цей шлюб все одно б відбувся. Просто зараз, після того, як цей шум піднявся, Кадиров вирішив зареєструвати цей шлюб. Але в підсумку було шоу. Це просто ляпас нам усім: хотіли – отримаєте, ось вам шоу.

– Чи можливо на такі ситуації впливати? Ви – член Ради з прав людини при президентові Росії, я впевнений, безліч юристів готові висловитися, правозахисники, апеляція може бути до кого завгодно, аж до Володимира Путіна. Чи можливо зробити так, щоб у майбутньому такі ситуації не повторювалися?

– Я думаю, що ніхто не застрахований від того, що подібні речі не будуть повторюватися. Про цей випадок стало відомо журналістці «Нової газети» Олені Мілашіній, а скільки таких ситуацій, які проходять тихо, безшумно. Забезпечені і при владі чеченські чоловіки беруть собі фактично в наложниці молодих дівчаток.

Астахов повинен був захищати права дітей, він відмовився це робити, він фактично підтримав позицію Кадирова. Це просто дивно, що це за уповноважений з прав дитини

Тут важливий момент захисту прав неповнолітніх. Те, що говорив Астахов, те, що він повинен був захищати права дітей, він відмовився це робити, він фактично підтримав позицію Кадирова. Це просто дивно, що це за уповноважений з прав дитини. Бо якщо навіть встановлено нижчий поріг укладення шлюбу в деяких республіках, як у Чечні, наприклад, 17 років, це не означає, що всі мають можливість одружуватися і вийти заміж в 17 років, повинні бути виняткові умови – вагітність, народження дитини або спільне проживання, ведення господарства. У цій ситуації цього не було. Органи опіки Ножай-Юртівського району Чечні повинні дати дозвіл на цей шлюб саме через виняткові обставини. Але в цій ситуації, як я розумію, не було ні вагітності, ні дитини, ні спільного проживання. Тоді на чому ґрунтувалося, якщо було видано дозвіл? А РАГС без цього дозволу опіки не міг реєструвати шлюб.

Я думаю, що я попрошу своїх колег-юристів з Ради з прав людини проаналізувати ситуацію, перш за все, з тим, що цей шлюб реєстрував не співробітник РАГСу, а журналістка, тобто це постановочне шоу. Там було видно, що молодята розписувалися не в журналі реєстрації, а на якихось окремих папірцях. Взагалі чи не фікція весь цей захід? Є якась частка офіційності та законності у цій події? Я думаю, що після того, як наші юристи дадуть якийсь висновок, ми зможемо звернутися до прокуратури з тим, щоб прокуратура провела перевірку того, що відбувалося в грозненському РАГСі під час так званої реєстрації шлюбу між неповнолітньою Хедою і паном Гучіговим.

– Ви вважаєте, що є якісь важелі впливу? Все, що говориться про це весілля, викликає питання з юридичної точки зору.

– Все, що викликало у нас сумніви, питання, – Кадиров відмітав. Ми говорили про те, що дівчинка не згодна, до неї поїхав Lifenews, і дівчинка з себе вичавила, що вона згодна. Що ми в цій ситуації можемо зробити? Вона каже, ніяковіючи і відвертаючись: (у відповідь – ред.) – ну, це чеченські традиції, молоді, юні дівчата в Чечні соромляться. Ми говорили про те, що цей шлюб за мусульманськими традиціями не може бути укладений, що це повинен бути офіційний шлюб. Будь ласка, Кадиров організував вчорашнє шоу в РАГСі, зареєстрували цей шлюб. Тобто на кожне наше питання Кадиров відповідає чимось. Я вважаю, що давно цим питанням повинна була зайнятися прокуратура з тим, щоб перевірити. Прокуратура цим не займається. Мав цим зайнятися уповноважений з прав дитини при президентові, він повинен захищати дітей. Він заявив спочатку, що до нього не зверталася дівчинка і її родичі, але він повинен реагувати на заяви преси. Він сказав про те, що, взагалі, ранні шлюби – це непогано, жінки зморщуються в 27 років, що на 50 виглядають. Він просто показав свою повну неспроможність як людини, яка обіймає цей високий державний пост. Те, що можуть правозахисники і журналісти, дуже мало в порівнянні з тим, що можуть робити державні органи або уповноважені, які займаються подібними питаннями. Ми не в змозі цим займатися, і Рада теж не має таких можливостей, на жаль.

Президенти Росії і Чечні, Володимир Путін (ліворуч) і Рамзан Кадиров
Президенти Росії і Чечні, Володимир Путін (ліворуч) і Рамзан Кадиров

– Рада має можливість апелювати до Володимира Путіна.

Мені здається, на все, що відбувається в Чечні, прокуратура не реагує. Якщо Кадирову вдалося приховувати на території Чечні обвинуваченого у справі про вбивство Бориса Нємцова, то що вже говорити про 17-річну дівчинку Хеду?

– Як вона має можливість апелювати до Путіна? Буде звернення писати? Я не пам'ятаю, щоб таке було. Якщо буде якась зустріч з президентом, то тоді можна поставити йому це питання, наприклад. Коли це буде – невідомо. Я думаю, що це буде восени, як це зазвичай буває, а, можливо, взагалі не буде. Це ж рада, це не уповноважений орган, це не законодавчий, не виконавчий орган. Прокуратура повинна реагувати, вона не зреагувала. Взагалі, мені здається, на все, що відбувається в Чечні, прокуратура не реагує. Якщо Кадирову вдалося приховувати на території Чечні обвинуваченого у справі про вбивство Бориса Нємцова, то що вже говорити про 17-річну дівчинку Хеду?

Оригінал матеріалу на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG