Доступність посилання

ТОП новини

Чи порушила Україна Женевську конвенцію?


Українські журналісти та військові дивляться відео з допитом одного із полонених військовослужбовців. Київ, 18 травня 2015 року
Українські журналісти та військові дивляться відео з допитом одного із полонених військовослужбовців. Київ, 18 травня 2015 року

«Росія, тим, що вона заперечує свою участь у конфлікті, змушує Україну надавати світу докази того, що російські військові беруть участь у конфлікті»

Публікація відео з допитом двох поранених полонених, які називають себе офіцерами Збройних сил Росії, ще раз поставила питання про поводження з полоненими та про статус цього конфлікту. Україна, яка заявляє, що проти неї воюють регулярні російські військові, може довести це лише публікуючи докази. З іншого боку, представляючи як докази допити полонених, вона може порушувати Женевську конвенцію, яка регулює міжнародні конфлікти. Як на цю ситуацію дивляться західні експерти?

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Поки Росія не визнає захоплених у полон капітана Євгена Єрофеєва та сержанта Олександра Александрова дійсними військовослужбовцями російських збройних сил, вони можуть покладатися лише на міжнародне право і гуманність української сторони.

Міжнародний Червоних Хрест, який стежить за дотриманням правил у міжнародних конфліктах, очікує, що українська влада надасть їм доступ до російських полонених, хоча представники комітету воліють не вживати цього статусу щодо них, адже за класифікацією організації, конфлікт не має міжнародного характеру.

«Міжнародний комітет Червоного Хреста веде переговори з українською владою, і сподіваємося відвідати їх найближчим часом, щоб визначити їхній стан та допомогти налагодити зв’язок із родинами, якщо буде потреба. Ми відвідуємо усіх, хто бере участь у воєнному конфлікті, щоб забезпечити гуманне ставлення до них», – пояснив речник місії Міжнародного Черевного Хреста в Україні Ашот Астабаш’ян.

Міжнародне право, тобто Женевська конвенція, яка регулює ставлення до військовополонених, захищала б їх у випадку міжнародного конфлікту, говорить американський військовий юрист Давид Ґлазьєр, який викладає у Правничій школі Лойола, що у Лос-Анжелесі.

«Якщо це є неміжнародний військовий конфлікт, як наполягає Росія, яка каже, що вона тут ні при чому, то його регулюють набагато простіші правила, а правило про «обмеження громадської цікавості» навіть не буде згадано», – говорить американський військовий юрист.

Відео для розваги публіки, чи для доказу?

Правило щодо «обмеження громадської цікавості» не дозволяє демонструвати відеозаписи допитів, чи іншого поводження з військовополоненим, яке може принизити його людську гідність, пояснює інший американський юрист Ґері Соліс, колишній військовий суддя, який нині викладає в Університеті Джордж-таун у Вашингтоні.

«Не можна показувати когось, чи то в лікарняному ліжку, чи навстоячки, заради задоволення «громадської цікавості», і якщо це робиться, якщо це робиться без причини, то це є порушенням правил воєнного конфлікту», – говорить колишній американський військовий суддя.

Але гібридна війна не є звичайним конфліктом, і Україна має необхідність демонструвати докази участі російської держави у вбивстві своїх громадян, розмірковує Давид Ґлазьєр.

Росія, тим, що вона заперечує свою участь у конфлікті, змушує Україну надавати світу докази того, що російські військові беруть участь у конфлікті
Давид Ґлазьєр

«По-суті, Росія, тим, що вона заперечує свою участь у конфлікті, змушує Україну надавати світу докази того, що російські військові беруть участь у конфлікті. Тому, мені здається, що ми маємо із зрозумінням поставитися до того, що Україна надає ці докази світу», – вважає американський військовий юрист Давид Ґлазьєр.

Щоправда, тут він попереджає про те, що межа між наведенням доказів та негуманним ставленням до полоненого є дуже тонка.

Мені здається, українці достатньо чутливо і гідно представили доказ того, що російські військові беруть участь в конфлікті на її території
Давид Ґлазієр

«У цьому випадку, мені здається, українці достатньо чутливо і гідно представили доказ того, що російські військові беруть участь в конфлікті на її території. Але виставлення цих людей на якомусь публічному зібранні, особливо, якщо вони поранені, це би вже було перетином «червоної лінії», – вважає Давид Ґлазієр.

Над матеріалом працювали Марія Щур та Carl Schreck


На цю ж тему:

19.05.2015
В Україну зайшов щонайменше батальйон спецназу Росії – затриманий спецназівець

СБУ оприлюднило відео пояснень російських військових із 3-ї окремої бригади спецпризначення ГРУ Генштабу Російської Федерації далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG