Доступність посилання

ТОП новини

У Косові родичі вбитих у Македонії бойовиків вимагають видачі тіл


Під час демонстрації у Приштині, 20 травня 2015 року. На гаслах написи про вбитих бойовиків: «Слава визволителям!», «Наші хлопці – визволителі!»
Під час демонстрації у Приштині, 20 травня 2015 року. На гаслах написи про вбитих бойовиків: «Слава визволителям!», «Наші хлопці – визволителі!»

У Косові сотні людей, серед них родичі ліквідованих чи арештованих у сусідній Македонії бойовиків, мітингували у столиці Приштині, вимагаючи повернути їхніх рідних живими чи мертвими.

Близько 300 демонстрантів, серед яких були учасники війни в Косові 1998–99 року, мітингували перед будівлею уряду з гаслами на кшталт «Наші хлопці – визволителі!»

Унаслідок бою на початку місяця між озброєними нападниками й поліцією в місті Куманові на півночі Македонії, неподалік кордону з Косовом, загинули вісім працівників македонської поліції і 14 нападників, іще 26 чи 30, за різними повідомленнями, нападників арештовані. Більшість їх прибула з Косова – серед арештованих є 18 косовців. Дехто з нападників, албанців за національністю, як повідомляють, уже брав участь у війні проти Сербії 1999 року і у війні в Македонії проти влади цієї країни 2001 року.

Албанці за національністю складають, за різними даними, приблизно від чверті (дані останнього перепису 2002 року) до третини (за твердженнями самих албанців) населення Македонії, головно в регіонах, що межують із Косовом. Частина їх скаржилася на дискримінацію з боку власне македонців-слов’ян, але угоди, що закінчили війну 2001 року, надали македонським албанцям широкі права.

XS
SM
MD
LG