Доступність посилання

ТОП новини

84 відсотки росіян не визнають законних кордонів України (світова преса)


А 11 відсотків росіян вважають, що «жодна частина України не може називатися незалежною державою»

Росіяни вважають Україну нелегітимною державою, пишуть політологи Михайло Алексєєв і Генрі Гейл на сторінках Washington Post. Тим часом, ЗМІ цитують уривки з інтерв’ю президента України Петра Порошенка, який днями сказав «Бі-Бі-Сі», що Україна перебуває у стані «справжньої війни» з Росією. А журналіст Washington Post пише про критику російського виступу на пісенному конкурсі «Євробачення» інтернет-користувачами та глядачами у залі.

Росіяни вважають Україну нелегітимною державою, пишуть політологи Михайло Алексєєв і Генрі Гейл на сторінках американської газети Washington Post. Ці висновки вони зробили з результатів національно репрезентативного опитування 1200 дорослих російських респондентів, проведеного ще у 2014 році (5-18 листопада) російським агентством ROMIR.

«Лише 16 відсотків населення погоджуються з тим, що кордони України є такими, якими вони були міжнародно визнані від 1991 року (та під час більшої частини радянського періоду). Близько 29 відсотків були задоволені кордонами України без Криму, але всі інші респонденти вважають, що територія України має бути навіть меншою. «Жодна частина України не може називатися незалежною державою»,вважають11 відсотків. Загалом близько 84 відсотків респондентів підтримали зменшення української території, пишуть політологи.

Опитані росіяни також вважають нинішню українську владу нелегітимною. «Замість того, щоб бачити український уряд як орган, що представляє свій народ, респонденти вважають його лише маріонеткою західних держав», – зазначають політологи.

Повніший аналіз опитування, проведеного наприкінці минулого року, ще триває. Однак уже можна зрозуміти, що росіяни мають дуже неясне бачення України як держави, зазначають експерти. «Їхнє бачення України як невдалої держави, можливо, дозволяє їм вірити, що причиною більшості проблем, які має Україна (навіть тих, які ініціював або просунув Кремль), є сама Україна», підсумовують політологи.

Канадський політолог Тарас Кузьо: «Як і у випадку з нацистською Німеччиною та Польщею, коріння конфлікту на Донбасі полягає у тому, що росіяни не бачать Україну у ролі легітимної держави».

Днями в інтерв’ю для британської телерадіокомпанії «Бі-Бі-Сі» президент України Петро Порошенко сказав, що Україна перебуває у стані «справжньої війни» з Росією, і що українцям варто підготуватися до російського наступу.

«На мою думку, ми маємо бути готовими, і я вважаю, що ми не даємо їм навіть маленького шансу для провокації. Це цілковито буде їхня відповідальність», – сказав Порошенко.

Те, що Україна воює не з сепаратистами, яких підтримує Росія, але з самою Росією, український президент вважає фактом. «Те, що ми затримали… російських солдатів зі спеціальних сил, є сильним доказом того», – сказав він.

Петро Порошенко також заявив, що не довіряє російському президентові Володимиру Путіну, але не має жодного іншого шляху, аніж вести з ним переговори.

«Бі-Бі-Сі»: «Президент України Порошенко каже, що українці мають підготуватися до великого російського наступу».

Кореспондент американської газети Washington Post Карун Демірджян пише про критику інтернет-користувачами та присутніми у віденській залі глядачами російського виступу на пісенному конкурсі «Євробачення».

Зокрема, пише журналіст, один із фанатів «Євробачення» з Естонії написав у Twitter про пісню представниці Росії Поліни Гагаріної A Million Voices («Мільйон голосів»): «Мені сподобалось, як Росія заспівала про мир. Я добре посміявся».

Інший користувач написав у соцмережі: «Пісня називається «Мільйон голосів». Ніхто не згадав її підзаголовок: «Розчавлених нашими танками».

Крім того, організатори конкурсу мали докласти додаткових зусиль, щоб будь-які звуки освистування не пролунали з аудиторії цього року, адже у 2014 представниці Росії на конкурсі, сестри-близнята Толмачови, були освистані глядачами у залі.

Однак цього року фанати «Євробачення» вдалися й до візуального протесту щодо конкурсантки з Росії. Зокрема, коли Гагаріна почала співати, глядачі у залі розгорнули прапори у кольорах веселки, символ сексуальних меншин, таким чином протестуючи проти російської політики щодо гомосексуалістів, пише журналіст видання.

Цього року Україна не бере участі у пісенному конкурсі.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG