Доступність посилання

ТОП новини

Кожен український фотограф мріє зробити фото, яке зупинить війну – Макс Левін


Фотограф Макс Левін біля своєї роботи
Фотограф Макс Левін біля своєї роботи

«Його донька часто каже: «Постав чашечку чаю для тати також. Бо він щось затримався там на війні, можливо, він скоро прийде»

Український фотограф Макс Левін розповів Радіо Свобода про світлини з Донбасу, які презентували в центрі Праги у рамках експозиції «Донбас: Війна та мир». Її організатор, доповідач ПАРЄ з питань політичних наслідків конфлікту в Україні Крістіна Зеленкова, висловила сподівання, що подібні акції допоможуть чехам позбутися хибних уявлень про українських «фашистів і бандерівців».

Якщо попросити українського фотографа Макса Левіна розповісти про найцікавішу фотографію з виставки «Донбас: Війна та мир», які виставлені просто неба на Карловій площі чеської столиці Праги, він відведе вас не до своєї роботи, а до світлини іншого фотографа, Маркіяна Лисейка.

На фото, зняте в Іловайську у 2014 році, – боєць батальйону «Донбас». На колінах він тримає маленьку дівчинку, яку годує її мама, що сидить поруч. Жінка, розповідає Левін, постійно говорила про «карателів», які прийдуть їх вбивати, і відмовлялася вірити, що український військовий, що тримає її дитину, і є одним із них.

«Дуже гарний хлопчина. Спілкувалися з ним на різні теми, про Бога, про все на світі. Дуже шкода його», – сказав фотограф. Левін розповів Радіо Свобода, що бійця довгий час вважали зниклим безвісти після атаки проросійських сепаратистів на Іловайськ улітку минулого року. Але нещодавно повідомили, що його ДНК на 99 відсотків зійшлося зі знайденими останками.

«У нього дитина є маленька, дівчинка. Мабуть, такого віку, як ця дитина (що на фотографії – ред.). Його дружина ще не каже дитині, що з ним... Його донька часто каже: «Постав чашечку чаю для тати також. Бо він щось затримався там на війні, можливо, він скоро прийде», – розповів фотограф.

І Левін, і автор фотографії Лисейко були серед чотирьох журналістів, яким дивом вдалося прорватися на власній автівці з оточеного проросійськими сепаратистами Іловайська у серпні 2014 року.

Виставку світлин українських фотографів «Донбас: Війна та мир» просто неба урочисто відкрили у Празі 20 травня.

Представляючи фотографії, Левін навів приклад відомої чорно-білої фотографії Ніка Ата зробленої у 1972 році під час війни у В’єтнамі. На світлині – маленька оголена дівчинка, яка плачучи рятується від бомбардування напалмом. «Ця фотографія допомогла зупинити війну. Напевно, кожен український фотограф мріє зробити фото, яке зупине й українську війну», – сказав Левін.

У бесіді з Радіо Свобода фотограф додав, що сьогодні кожен журналіст має вирішувати для себе, що є важливішим – писати статті та робити фотографії, або захищати країну зі зброєю в руках.

Я досі працюю як журналіст. Хоча останні три місяці я вже пішов на військову підготовку, готуюся до того, що можливо буде ескалація конфлікту
Макс Левін

«Я досі працюю як журналіст. Хоча останні три місяці я вже пішов на військову підготовку, готуюся до того, що можливо буде ескалація конфлікту, і щоб я був готовий для того, щоб бути більш тренованим. Поки, я вважаю, що фотографія більше розкаже і покаже», – сказав він.

На Сході України реальна війна – Зеленкова

Організатором виставки «Донбас: Війна та мир» є доповідач Парламентської асамблеї Ради Європи з питань політичних наслідків конфлікту в Україні, чеський депутат Крістіна Зеленкова, яка сама також буває на Донбасі.

Доповідач ПАРЄ Крістіна Зеленкова біля однієї із робіт на фотовиставці «Донбас: Війна та мир»
Доповідач ПАРЄ Крістіна Зеленкова біля однієї із робіт на фотовиставці «Донбас: Війна та мир»

За її словами, виставки – це маленька подія, але якщо таких подій буде багато, то чеські громадяни могли б дізнатися про те, що саме відбувається в Україні. Незважаючи на те, що тамтешню ситуацію часто обговорюють у чеських ЗМІ, існує багато чехів, які вірять, що в Україні є «фашисти та бандерівці», вважає політик.

На Сході України триває реальна війна… це війна Росії з Україною
Крістіна Зеленкова

«Але на Сході України триває реальна війна… Безумовно, це війна Росії з Україною, а російський агресор окуповує територію української держави», – сказала Зеленкова у розмові з Радіо Свобода.

На урочистому відкритті виставки також побували лідер кримських татар Мустафа Джемілєв, голова комітету Верховної Ради з питань євроінтеграції Ірина Геращенко та її заступник Марія Іонова, а також посол України в Чехії Борис Зайчук.

Мустафа Джемілєв на відкритті виставки
Мустафа Джемілєв на відкритті виставки

Геращенко подякувала Чехії за цю ініціативу, і нагадала, що дві тисячі кілометрів, які розділяють Прагу та Донецьк, є малою відстанню, і що війна може постукати і в європейські двері.

(зліва направо) Доповідач ПАРЄ Крістіна Зеленкова, голова комітету Верховної Ради з питань євроінтеграції Ірина Геращенко, посол України в Чехії Борис Зайчук
(зліва направо) Доповідач ПАРЄ Крістіна Зеленкова, голова комітету Верховної Ради з питань євроінтеграції Ірина Геращенко, посол України в Чехії Борис Зайчук

Після відкриття фотовиставки всі бажаючі могли долучитися до дискусії про актуальну ситуацію в Україні, яка відбулася в будівлі Палати депутатів чеського парламенту. Окрім Крістіни Зеленкової та Мустафи Джемілєва до дебатів долучилися колишній єврокомісар з питань розширення та сусідства Штефан Фюле, голова Комітету у закордонних справах парламенту Чехії Карл Шварценберґ та посол Чехії в Україні Іван Почух.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG