Доступність посилання

ТОП новини

Члена Бундестагу не впустили до Росії. Покарання за Україну?


Петро Порошенко (ліворуч), на той час кандидат на посаду президента України та політик із правлячої коаліції Бундестагу Карл-Георг Велльман. Берлін, травень 2014 року
Петро Порошенко (ліворуч), на той час кандидат на посаду президента України та політик із правлячої коаліції Бундестагу Карл-Георг Велльман. Берлін, травень 2014 року

Берлін – Москва: дипломатичний розлад

Берлін – «Зі мною поводилися, як зі злочинцем, забрали паспорт і віддали його лише в літаку дорогою до Німеччини», – розповів політик із правлячої коаліції Бундестагу Карл-Георг Велльман, який мав намір узяти участь у зустрічі в Москві щодо ситуації на сході України. Припускають, що його імя потрапило до таємного списку заборонених для вїзду до Росії персон.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Карл-Георг Велльман заперечує, що знав про такий список. Його затримали у Шереметьєво під час паспортного контролю. Із поясненням, що він не має права на в’їзд у Російську Федерацію до 2019 року.

Оскільки він не перший політик, котрому відмовили у перетині кордону Росії, це спонукало політика до висновку щодо існування таємного списку заборонених осіб – як відповідь Кремля на схожий список, оприлюднений у рамках санкцій ЄС.

Московське покарання за підтримку України?

Серед можливих причин заборони в’їзду Велльмана може бути його головування у Німецько-українській парламентській групі та участь у складі спостерігачів від ОБСЄ торік на виборах в Україні.

Однак політик заперечує це і пояснює заборону в’їзду передусім належністю до правлячої коаліції. «Ми, насамперед канцлер Ангела Меркель, інтенсивно намагаємося знайти політичне вирішення конфлікту на сході України. Тому здійснювати кроки, що погіршують ситуацію, як у випадку зі мною, вважаю нерозумним і незрозумілим», – пояснив ситуацію Велльман.

З’явилися і повідомлення, що причиною недопуску до Росії Карла-Георга Велльмана, начебто, стала його посередницька місія у збройному конфлікті на Донбасі та його підтримка України.

А видання Handelsblatt повідомило раніше, що з ініціативи Велльмана створена «Агенцію модернізації України», фундатором якої є скандальний олігарх Дмитро Фірташ. Член Бундестагу є головою Спілки, котра заснувала агенцію Фірташа. До участі в роботі цієї організації було залучено низку відомих німецьких політиків.

Член Бундестагу і член правлячої коаліції Карл-Георг Велльман відомий частою участю у ток-шоу, де йдеться про проблеми закордонної політики ФРН у питаннях конфлікту на Донбасі, він гострою критикує дії Кремля.

Сигнал готовності Росії до суворих кроків

Як зауважує експерт Німецької спілки закордонної політики доктор Штефан Майстер, не слід перебільшувати роль Карла-Георга Велльмана. Однак він теж розглядає цей випадок, як серйозний сигнал. «Так, це справді сигнал готовності Росії до наступних кроків. Якщо комусь це не вигідно, то певні особи не отримують дозволу на в’їзд. Із огляду на кризу в Україні, особливо на осіб, котрі її підтримують, стає зрозуміло, що Росія готова до різких кроків», – аналізує Штефан Майстер і радить не загострювати ще більше й без того складну ситуацію.

Інцидент у Шереметьєво мав наслідки. Президент Бундестагу Норберт Ламмерт оприлюднив заяву про його розчарування і нерозуміння того, що сталося. І саме з огляду на посередницьку роботу Велльмана, котра також і в інтересах Росії.Віце-президент Бундестагу Йоганес Зінггаммер скасував плановану поїздку до Москви на знак протесту. Численні німецькі політики та експерти вже виступили з вимогою до Москви оприлюднити таємний список заборонених на в’їзд до Російської Федерації осіб.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG