Доступність посилання

ТОП новини

Зрив постачання антиретровірусних препаратів може спровокувати спалах епідемії СНІДу в Україні – активісти


Жінка перед меморіалом жертвам СНІДу в Києві, 13 листопада 2012 року
Жінка перед меморіалом жертвам СНІДу в Києві, 13 листопада 2012 року

​​У МОЗ говорять, що наявних ліків вистачить до кінця червня, тоді як громадські активісти кажуть про термін у трохи більше, ніж два тижні.

Київ – Розслідувати зрив постачання препаратів для ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД в Україні доручив міністрові внутрішніх справ прем'єр Арсеній Яценюк. У МОЗ говорять, що наявних ліків вистачить до кінця червня, тоді як громадські активісти говорять про термін у трохи більше, ніж два тижні. Пацієнтські організації у різних українських містах вийшли сьогодні на акції протесту проти ймовірного переривання антиретровірусної терапії, що може спричинити розвиток епідемії СНІДу.

Негайно закупити препарати антиретровірусної терапії вимагають активісти пацієнтських організацій та «Центру протидії корупції». За їхніми даними, наявний запас ліків закінчиться 15 червня.

За словами голови координаційної ради «Всеукраїнської мережі ЛЖВ» Володимира Жовтяка, постачання гальмує фірма-посередник, яка вимагає компенсації за зміну валютного курсу, і для переговорів з нею потрібне особисте втручання прем’єр-міністра Арсенія Яценюка.

Компанія-виробник виготовила ці ліки. І вони чекають відправки в Україну вже півроку
Володимир Жовтяк

«Ми знаємо точно, що компанія-виробник виготовила ці ліки. І вони чекають відправки в Україну вже півроку», – зауважив Жовтяк.

Активісти сьогодні пікетували Кабмін напередодні засідання уряду: встановили «надгробки» і обгородили територію на схилах у Маріїнському парку, яку, як заявили протестувальники, вони «бронюють» для близько тридцяти тисяч ВІЛ-позитивних людей, які донині отримували антиретровірусну терапію в Україні. Акції інших пацієнтських організацій відбулися у тринадцяти українських містах.

Під Кабміном «забронювали місця на цвинтарі» для ВІЛ-інфікованих
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

Напередодні представники Міністерства охорони здоров’я заявили, що перерозподілили препарати між пацієнтами, і їх вистачить до кінця червня.

Проте є ймовірність, що заміна препаратів нашкодить людям, бо вони не матимуть можливості пізніше перейти до попередньої схеми лікування – вірус може виробити стійкість. Про це розповів Радіо Свобода Сергій Дмитрієв, керівник відділу адвокації мережі.

Критичними регіонами вважаються Маріуполь, Харків, Чернігів, Черкаси, підконтрольні Україні території Донецької та Луганської областей. Це ті міста, де вже замінюють препарати
Сергій Дмитрієв

«Критичними регіонами вважаються Маріуполь, Харків, Чернігів, Черкаси, підконтрольні Україні території Донецької та Луганської областей, – сказав він. – Це ті міста, де вже замінюють препарати: пацієнти приходять у СНІД-центри, і замість звичних ліків, які вони вживали останні роки, їм дають інші препарати».

У центрі для ВІЛ-інфікованих у Маріуполі пацієнтам радять ненадовго перервати лікування, а не переходити на інші препарати, зауважує Максим Аніщенко із благодійної організації Клуб «Майбутнє».

«Зараз або деякі пацієнти отримувати терапію не будуть, за умови, що максимум через два-три тижні препарати привезуть і вони відновлять терапію, або ж переводимо всіх на нові схеми – і через півтора місяці препарати закінчуються у всьому місті», – пояснює активіст.

Запитати у заступника міністра, у якому він був стані, коли підписував угоду – Яценюк

Індійська фірма-виробник готова поставити необхідні ліки за десять днів, але у неї немає угоди про закупівлі, заявив на засіданні уряду міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі. Це попри те, що із держбюджету компанії-посередника ТОВ «Вектор фарма» заплатили понад 52 мільйони гривень, повністю оплативши замовлення, додав він. Тепер, за словами Квіташвілі, посередник не виходить на зв’язок.

Постачальник ліків для ВІЛ-інфікованих зриває поставку - Квіташвілі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк доручив Міністерству внутрішніх справ провести розслідування у справі щодо зриву постачання препаратів: «допомогти фірмі невідкладно виконати цей контракт» і перевірити правомірність діяльності тодішнього керівництва МОЗ.

«Там, наче, заступник міністра підписував. Запитати у заступника міністра, у якому він стані був при підписанні цієї угоди», – доручив Яценюк.

Компанія «Вектор фарма» оприлюднила заяву, що подала на Міністерство охорони здоров’я до суду щодо перегляду ціни на препарати, але попри судовий процес від своїх зобов’язань не відмовляється і «має достатньо часу» на поставку ліків.

Але, за підрахунками пацієнтських організацій, щоб люди в регіонах отримали препарат, потрібно більше місяця.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG