Доступність посилання

ТОП новини

Боротись із проросійською пропагандою у Франції – мій обов’язок – філософ Бернар-Анрі Леві


Бернар-Анрі Леві, французький філософ і драматург
Бернар-Анрі Леві, французький філософ і драматург

Французький філософ і драматург презентував у Львові свою виставу «Готель Європа», присвячену Майдану

Львів – Відомий французький філософ і драматург Бернар-Анрі Леві презентував у Львівській опері свій моноспектакль «Готель Європа», присвячений боротьбі України. За словами інтелектуала, його вистава – це один із різновидів зброї проти путінської пропаганди в Європі, зокрема у Франції. Бернар-Анрі Леві під час Олімпіади в Сочі закликав спортсменів із Європи відмовитися від участі в іграх на знак протесту проти насилля в Києві. Філософ виступав на Євромайдані у столиці.

Бернар-Анрі Леві зізнається у любові до України, бо тут збережено цінності, у які давно перестали вірити європейці, тому що Україна – це Європа, а у Львові він почувається серед європейців.

Його моноспектакль має символічну назву «Готель Європа», бо готель і є тим образом втрачених цінностей. Європа, яка забуває про Україну, нагадує готель. Адже ніколи у готелі людина не може так почуватись, як вдома. У виставі головною темою є Майдан, боротьба українців за свободу і право жити у демократичній, вільній державі.

Треба зупинити агресивну війну, яку Путін веде проти України, треба звільнити Україну від путінських псів війни

«Одна з цілей моєї п’єси – означити і засудити існування муру, що відділяє Україну від Європи, – каже він. – Треба зупинити агресивну війну, яку Путін веде проти України, треба звільнити Україну від путінських псів війни. А ще важливіше – повалити новий мур, що існує між Україною і Європою. По-друге, ще важливіше повалити нову стіну, яка існує між Європою та Україною».

Російська пропаганда у Франції – потужна

Нині чимало французів дізнаються про події в Україні через призму проросійської пропаганди, яка дуже потужна у Франції, наголосив Бернар-Анрі Леві, відповідаючи на запитання Радіо Свобода.

Пропутінську політику у Франції підтримують неофашистські організації і праворадикальна націоналістична партія Ле Пена

«Пропутінську політику у Франції підтримують неофашистські організації і праворадикальна націоналістична партія Ле Пена, – зазначає він. – Роль таких філософів, як я, – боротися з цією російською пропагандою, говорити правду про конфлікт, який відбувається в Україні. Тому я їздив у Донецьк, Краматорськ. Я приїхав зіграти мою п’єсу, бо це один із різновидів зброї проти путінської пропаганди».

Бернар-Анрі Леві
Бернар-Анрі Леві

До слова, під час марення одному з героїв п’єси Бернара-Анрі Леві уявляється абсурдний роман між Путіним і Марін Ле Пен. Драматург зумисно вдався до такої мистецької фантазії, щоб продемонструвати реальний світ політики і її вплив на свідомість людей, що маніпуляції з екранів телевізорів приводять до абсурду.

Бернар-Анрі Леві переконаний, що інтелектуал не може замкнутись в обмеженому просторі, бо має втілювати свої ідеї. Для нього найважливіша ідея Європи. Власне, тому він і приїхав з п’єсою у Львів. Бо це місто, за його словами, розташоване на лінії фронту, де боряться за Європу. Саме у Львові можна себе найбільше відчути європейцем з-поміж усіх українських міст.

Я приїхав до правдивих європейців. Я приїхав сюди, щоб підтримати українців у їхній боротьбі

«Мені, філософу, не достатньо сказати «Європа, Європа, Європа». Я приїхав до правдивих європейців, які мають розуміння слова «Європа». Я приїхав сюди, щоб підтримати українців у їхній боротьбі, щоб сказати, що чимало французів підтримує Україну», – наголосив Бернар-Анрі Леві.

Дія вистави розпочинається з червня 2014 року в Сараєві. Там готуються вшанувати століття від початку Першої світової війни. Герой вистави – відомий письменник, який працює над промовою. Він зупинився в готелі, в якому мешкав 20 років тому. Він оглядає старі фотографії і численні документи, які розповідають, зокрема, про Майдан в Україні, боротьбу українців за гідність і прагнення жити в Європі.

Драматург переконаний, що моральним обов’язком для Європи є підтримати українців. Бо саме для Європи це стане великим шансом. Його п’єса закінчується словами «Слава Україні!», «Україно, вставай!»

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG