Доступність посилання

ТОП новини

Звіт про «Боїнг», опублікований в «Новой газете», міг зробити концерн «Алмаз-Антей» – засновник Bellingcat


Чоловік проїжджає на велосипеді повз уламки малайзійського «Боїнга». Село Грабове, грудень 2014 року
Чоловік проїжджає на велосипеді повз уламки малайзійського «Боїнга». Село Грабове, грудень 2014 року

Адже зображення вказують на одну і ту саму місцевість

2 червня російські ЗМІ масово цитують прес-конференцію російського концерну «Алмаз-Антей» і виходять із заголовками: «Алмаз-Антей»: малайзійський «Боїнг» могла збити тільки армія України». Однак журналісти-розслідувачі вказують на деякі «нестиковки».

На російському «Першому каналі» з цього приводу повідомили:

«За основною версією російського концерну «Алмаз-Антей», який увесь цей час буквально по крихтах збирав інформацію про катастрофу Боїнга, лайнер був збитий із землі зенітною керованою ракетою, випущеною з комплексу «Бук М-1». Саме такий тип озброєння має у своєму розпорядженні українська армія. Фахівці ретельно вивчили ушкодження обшивки. Аналіз даних дозволив говорити і про можливе місце пуску. І це зовсім не Сніжне, на який вказувала українська сторона, намагаючись звинуватити у всьому «ополченців», а населений пункт, де в той момент були київські силовики».

Однак журналісти звертають увагу на суперечності у такому звіті.

Засновник агентства розслідувань Bellingcat Еліот Гіґґінз написав сьогодні у «Твіттер», що на прес-конференції були використані фотографії тієї ж місцевості (як місця, з якого випускали ракету), яку раніше продемонстрували на знімках у Міноборони Росії.

Раніше, 31 травня, розслідувачі Bellingcat представили аналіз двох із шести супутникових фотографій, які Міноборони Росії продемонструвало на міжнародній прес-конференції 21 липня 2014 року після катастрофи «Боїнга» Малайзійських авіаліній на сході України.

Як вказано у документі, з високою ймовірністю можна стверджувати, що значна частина змісту кожного зображення зазнала цифрового редагування за допомогою графічного редактора Adobe Photoshop CS5, а також експерти дійшли висновку, що знімки, на яких зображено український «Бук», датовані російськими військовими 14 і 17 липня, зроблені майже на місяць раніше.

Також у коментарі для Радіо Свобода Еліот Гіґґінз розповів, що раніше, у звіті, який опублікувала російська «Новая газета», були використані зображення, які вказували на те саме розташування «Буків», яке демонструвалось на сьогоднішній прес-конференції.

«Я припускаю, що цей звіт (представлений ще місяць тому – ред.), надала саме ця організація. Мені здається, що ця доповідь просочилась раніше, щоб це поширили засоби масової інформації. Але виникла низка питань щодо цього звіту: підробка супутникових зображень, також журналісти «Новой газеты» спілкувались з експертом, він сказав, що розрахунки того, звідки йшла ракета, також неправильні, і ще одне: територія, про яку вони говорять, що звідти вийшла ракета, контролювалась сепаратистами в будь-якому випадку».

Також російська редакція Радіо Свобода склала список суперечностей, виявлених у звіті, який опублікувала «Новая газета».

Окрім того, ще минулого літа українські силовики у відповідь на звинувачення з боку Росії заявили, що в момент катастрофи «Боїнга» Зарощенське, населений пункт, на який вказували на прес-конференції 2 червня, ними вже не контролювалося, і в тому районі не було українських установок «Бук-М1». Відсутність у цьому селі «Буків» підтвердили й іноземні журналісти.

Україна і Захід підозрюють, що літак збили бойовики чи російські військові на Донбасі. Росія це заперечує і звинувачує Київ у катастрофі.


На тему дезінформації:

01.06.2015
Деза дня: Військова операція США проти ФІФА та фейкова сторінка Саакашвілі

«Що було особливо дивно, твіти почали підхоплювати інформаційні агентства» – автор фейкової сторінки Саакашвілі далі
29.05.2015
Брехня ЗМІ Росії: Польща не хотіла бачити Порошенка через закон про УПА

Насправді – причина перенесення зустрічі Петра Порошенка і Анджея Дуди була іншою далі
28.05.2015
Фотофейк: українські бійці і американський «Хаммер»

Три зображення, якими проілюстрували «новину», що, нібито, українські бійці підірвались на американському «Хаммері», зроблені ще кілька років тому далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG