Доступність посилання

ТОП новини

Ситуація в Мар'їнці стабілізувалась, але місто охоплене пожежами – штаб АТО


Українські військові на позиціях біля Курахова, за 20 кілометрів від Мар'їнки, березень 2015 року
Українські військові на позиціях біля Курахова, за 20 кілометрів від Мар'їнки, березень 2015 року

«Українські військові перебувають на своїх позиціях, над Мар’їнкою майоріє державний прапор України»

На Донеччині поблизу населених пунктів Мар'їнка та Красногорівка ситуація стабілізувалася, українські військові перебувають на своїх позиціях, повідомляють у прес-центрі штабу АТО.

«Внаслідок цих обстрілів Мар'їнка дотепер охоплена пожежами. Російсько-терористичні наманці декілька разів робили спроби штурмувати наші позиції. Наразі в районі населених пунктів Мар'їнка та Красногорівка ситуація стабілізувалася, українські військові перебувають на своїх позиціях. Над Мар’їнкою майоріє державний прапор України», – йдеться у повідомленні.

Під Мар'їнкою від ранку 3 червня відбувались бої з використанням важкого озброєння. За повідомленням речника з питань АТО Андрія Лисенка, сепаратисти зробили спробу прориву в районі Донецька.

Станом на 17:00, як повідомляв Радіо Свобода речник АТО Леонід Матюхін, сепаратисти продовжували атакувати Мар'їнку. «Загалом там задіяно близько 500 людей», – зазначив він.

У спільному центрі з контролю та координації питань припинення вогню станом на 17:00 повідомляли про штурм бойовиками позицій Збройних сил України біля Мар’їнки та Красногорівки. У штурмі були задіяні до 1000 бойовиків, які діяли за підтримки танків, БМП, 122-міліметрової та 152-міліметрової артилерії.

Українські військові для зупинки наступу сепаратистів, попередивши міжнародних партнерів, були змушені застосувати артилерію, повідомляє прес-служба Генштабу. У відомстві наголосили, що артилерія до цього була розташована у визначених Мінськими домовленостями районах у тилу.

За даними Генштабу, у напрямку Мар’їнки бойовики застосували проти сил АТО більше десяти танків та до тисячі людей. «Наступ підтримують самохідні гармати 2С1 «Гвоздика». На інших напрямках наступ на наші позиції також підтримується вогнем з гармат та важких мінометів, які, до речі, відповідно до Мінських домовленостей мають бути відведеними на 25 і більше кілометрів від лінії зіткнення», – додали у Генштабі.

Степан Полторак: про штурм Мар’їнки і артобстріли з боку сепаратистів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:41 0:00

У результаті бойових дій біля Мар'їнки поранені семеро українських військових. Про це Радіо Свобода повідомив речник адміністрації президента з питань АТО Олександр Мотузяник.

«Бойовики, використовуючи системи залпового вогню, намагалися також штурмувати наші позиції, зараз ворог зупинений, станом на зараз (15:00 ред.) ми маємо сім поранених, про загиблих інформації немає», – повідомив він.

Мотузяник не підтвердив інформацію про одного полоненого українського військового, а також повідомлення українських ЗМІ про те, що українські військові організовано покинули «нульовий» блокпост біля Мар’їнки, останній по трасі Запоріжжя-Маріуполь.

Унаслідок бойових дій біля Мар’їнки загинув один мирний житель, ще четверо поранені, повідомляє прес-служба МВС в Донецькій області. «Станом на 16.00 відомо про загиблого чоловіка 1975 року народження, поранено жителя Мар’їнки 1965 року. Він доставлений з осколковими пораненнями до лікарні Курахова», – йдеться у повідомленні. Серед поранених – жінка 1980 року народження і її дочка 1998 року народження.

Директор травматологічного центру у Донецьку Олександр Опріщенко заявляє, що через обстріли були поранені щонайменше 60 цивільних донеччан, у результаті один мирний житель помер.

«У нас 45 амбулаторних і 16 стаціонарних поранених, тобто тяжких. Це всі – і військові, і цивільні. Один мирний житель від отриманих травм помер», – повідомив він Радіо Свобода.

У Червоному Хресті Радіо Свобода не змогли прокоментувати інформацію про кількість поранених і загиблих.

Раніше сьогодні речник з питань АТО Андрій Лисенко заявив, що вранці 3 червня сепаратисти зробили спробу прорватися у районі Донецька, зокрема, вони почали масований обстріл позицій сил АТО у районі Мар’їнки і Красногорівки, в тому числі, з важкого озброєння.

«Вони застосували танки, міномети, артилерію. Противник намагається просунутися вперед. Українські військові відбивають усі атаки й успішно утримують свої позиції, ситуація під контролем», – сказав він.

Як заявив речник, «атака відбувається на неширокій ділянці фронту, тому говорити про широкомасштабний наступ ворога» не можна.

«Якщо тиск посилюватиметься, буде підтягнуто резерви, буде відповідна відповідь – підкріплення для утримування позицій», – додав Лисенко.

У зв’язку з цими діями бойовиків рух автотранспорту автодорогою Слов’янськ-Донецьк-Маріуполь від Волновахи до Донецька і у зворотному напрямку закритий.

Сепаратисти на своїх сайтах підтверджують бойові дії біля Мар’їнки. Пізніше Едуард Басурін, який називає себе «заступником командувача корпусом міністерства оборони» угруповання «ДНР» заявив, що бойовики не «ведуть наступальних дій, а просто застосовують адекватні заходи проти посилення геноциду народу Донбасу». Сепаратисти також заявляють про 15 загиблих зі свого боку.

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що Росія «дала вказівку своїм терористам розпочати військову операцію» на сході країни перед самітом «Групи семи», запланованим на 7-8 червня.

XS
SM
MD
LG