Доступність посилання

ТОП новини

Оточення вдалось прорвати – комбат про бої в Мар’їнці


Пожежа після обстрілів Мар'їнки, 3 червня 2015 року
Пожежа після обстрілів Мар'їнки, 3 червня 2015 року

Військові заявляють про застосування «Градів» сепаратистами та десятки поранених за день боїв. Водночас вони запевняють, що далі контролюють місто

Місто Мар’їнка, що розташоване на західних околицях Донецька, стало центром протистояння в зоні АТО. Масштабні бої розпочались вночі і тривали весь день. Попри умови мінських домовленостей, за інформацією силовиків, сепаратисти застосували реактивні системи залпового вогню «Град». Представники українського Генштабу визнали, що через наступ бойовиків стріляли у відповідь з раніше відведеної артилерії. Точної інформації щодо вбитих та поранених поки що немає, однак, як зазначають силовики, вони є як серед військових, так і серед мирного населення.

Бій в Мар’їнці розпочався у середу близько четвертої ранку. Тоді оборону в місті тримала 28-а окрема механізована бригада з Одеси. За інформацією Геншатбу, в атаку сепаратисти кинули танки, піхоту і самохідну артилерію.

За інформацією волонтера Оксани Алєксєєвої, яка допомагає бригаді, кількість жертв наразі не відома, бо з Мар’їнкою немає стабільного зв’язку. На її думку, його цілеспрямовано блокують, бо раніше перебої не ставались.

В основному поранення осколкові. Спершу їх везуть в госпіталь в Курахові, а звідти, залежно від важкості поранень, або в Дніпропетровськ, або в Запоріжжя
Оксана Алєксєєва

«Є поранені і серед місцевих мешканців, є і серед наших хлопців. Яка кількість – говорити важко, доки триває бій. Ми зазвичай не загадуємо, бо це погана прикмета. В основному поранення осколкові. Спершу їх везуть в госпіталь в Курахові, а звідти, залежно від важкості поранень, або в Дніпропетровськ, або в Запоріжжя», – розповіла волонтер.

Бійці 28-ї бригади потрапили в оточення – комбат «Київ-1»

В ході ранкового бою військові потрапили в оточення, заявляє командир батальйону «Київ-1» Вадим Лісничук. Він каже, що саме тому його підрозділ був направлений в Мар’їнку, де спільно з бійцями 28-ї бригади зумів розірвати оточення.

Після цього частина бійців залишила позиції, щоб уникнути повторного оточення. Втім, Збройні сили зберігають контроль за населеним пунктом.

Лісничук відмовився називати точні цифри поранених, однак підтвердив, що їх не менш як тридцять. Є також і загиблі.

Разом з прикордонниками та 28-ю дали бій. Він тривав вісім годин. Після закінчення була можливість вийти з оточення
Вадим Лісничук

«Хлопці з «Києва-1» під’їхали на допомогу і також автоматично потрапили в кільце, бо, коли заїжджали, то прохід був відкритий, а виїхати вже не могли. Разом з прикордонниками та 28-ю дали бій. Він тривав вісім годин. Після закінчення була можливість вийти з оточення», – розповів комбат.

Атака на Мар’їнку – це маячня – Басурін

У свою чергу, сепаратисти заперечують звинувачення у порушенні мінських домовленостей і називають їх «черговою брехнею української влади». «Заступник командувача корпусу Міноборони» угруповання «ДНР»​ Едуард Басурін заявив, що українські військові обстріляли житлові райони Донецька.

«Мені вже телефонували і цікавились цифрами, що наче 60 танків йдуть в напрямку Мар’їнки і що колонами тисяча людей йде захоплювати Мар’їнку. Це маячня. Ще раз підкреслюю: ми – прибічники мінських домовленостей. У Мінську сказано: вирішити питання миром, ми й намагаємось його вирішити миром», – заявив Басурін.

Ввечері третього червня ситуація поблизу населених пунктів Мар'їнка та Красногорівка стабілізувалася. У прес-центрі штабу АТО повідомили, що українські військові далі перебувають на своїх позиціях.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG