Доступність посилання

ТОП новини

Суд у справі Пукача: Порошенка і Кучму на допит не викликатимуть


Олексій Пукач
Олексій Пукач

Справа Пукача триває вже 15 років і досі немає розгляду по суті – адвокат Гонгадзе

Суд у справі вбивства Георгія Гонгадзе вирішив не викликати на допит екс-президента Леоніда Кучму, чинного президента Петра Порошенка, премєр-міністра Арсенія Яценюка та низку інших політичних фігур. Потерпілий у цій справі, Олексій Подольський, залишився незадоволений рішенням та вимагав відведення складу суддів. І цю вимогу в Апеляційному суді Києва не задовольнили.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Апеляційний суд Києва відмовив Олексію Подольському, потерпілому у справі Олексія Пукача, у клопотанні про виклик на допит 8 свідків: серед них і чинні управлінці і ті, хто вже офіційно не при владі. Мова йде про президента Петра Порошенка, прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, генпрокурора Віктора Шокіна, екс-президента Леоніда Кучму та низку інших політиків та суддів.

Порошенка і Кучму не викликатимуть на допит у справі Пукача
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

Раніше захист Подольського пояснював: Порошенка, наприклад, потрібно допитати, аби з’ясувати, чи давав він, перебуваючи на посаді секретаря РНБО у 2005 році та на посаді президента, доручення або вказівки правоохоронцям та суду щодо розслідування справи про вбивство Гонгадзе.

Головуючий у колегії суддя Степан Гладій, зачитуючи рішення, зауважив, що «не наведено обґрунтування та законні доводи для допиту зазначених свідків».

Захист Подольського обурений рішенням суду та вимагав відводу суддів

Олександр Єльяшкевич, адвокат Подольського, коментуючи таке рішення суду, заявив: обґрунтування було достатнім та деталізованим по кожному з 8 окремих клопотань. Натомість, говорить він, суддівська колегія винесла одну, загальну для всіх 8 прізвищ, відмову. Це, на йому думку, демонструє «цинічність процесу» та небажання ґрунтовно розглядати справу.

Захист Подольського під час слухання звинувачував Петра Порошенка зокрема, а також екс-очільника держави Леоніда Кучму у тому, що саме від них залежать рішення суддів у цій справі.

Представник захисту також додав, що судді зумисне дають адвокатам мало часу на оформлення та юридичне обґрунтування клопотань, тим самим перешкоджаючи процесу. За словами адвоката, кожен фігурант у «списку восьми» міг би надати свідчення, корисні для слідства.

Обурюючись рішенням Феміди, потерпілий та його адвокати вимагали відведення колегії суддів. Єльяшкевич прокоментував, що це вже вдруге у процесі слухання вони звертаються із подібною вимогою.

«Це вже наслідок систематичного порушення цією колегією суддів норм Конституції, законів України, прав потерпілого та його представників», – сказав адвокат.

Суд відхилив і це клопотання теж.

Адвокат Гонгадзе: «захист Подольського з якихось причин затягує слідство»

Валентина Теличенко
Валентина Теличенко

Суд ніяк не перейде до розгляду справи по суті: питання поновлення судового слідства та апеляції досі не розглядаються. Так адвокат удови Мирослави Гонгадзе, Валентина Теличенко, прокоментувала засідання. На її думку, з боку захисту Подольського було передчасним подавати клопотання про виклик на допит перелічених осіб.

Окрім того, каже вона, список цих людей «досить строкатий». Теличенко заявила, що «має щирі сумніви у тому, що Порошенко чи Яценюк володіють інформацією щодо злочинів, які вчинив Пукач». Також вона додала, що все ж має запитання до інших фігурантів «списку восьми». Утім, резюмує вона, допит під час судового засідання сам по собі – це не панацея.

З якоїсь причини стоїть мета не дати розглядати справу в апеляційному порядку по суті
Валентина Теличенко

Теличенко вважає, що такими кроками захист Подольського намагається затягнути слідство.

«Скоріше за все, з якоїсь причини стоїть мета не дати розглядати справу в апеляційному порядку по суті. Затягування з розглядом – дуже небезпечно, а взагалі – це незаконно», – говорить вона.

Справа Пукача триває вже 15 років і досі немає розгляду по суті

Вже закінчується 15-річний термін розгляду справи щодо вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. Останні 6 років колишній начальник департаменту зовнішнього спостереження Міністерства внутрішніх справ Олексій Пукач перебуває під вартою, в вирок досі не набув законної сили, резюмує вона.

Розгляд по суті мав розпочатись із 4 червня – саме тоді обидві сторони заявили, що не мають більше клопотань. Утім, наразі це ще відкладається. Апеляційний суд Києва переніс на 10 червня розгляд скарги на вирок.

Печерський райсуд Києва засудив Пукача до довічного ув’язнення 29 січня 2012 року за вбивство Гонгадзе у вересні 2000 року.

І адвокат Мирослави Гонгадзе Валентина Теличенко, і потерпілий у справі журналіст Подольський подали тоді апеляцію на вирок. 4 червня Теличенко відкликала свою апеляційну скаргу на вирок Пукачу. Тоді ж Апеляційний суд Києва за наполяганням Подольського направив до Генпрокуратури для перевірки матеріали про можливий тиск на Пукача під час проведення судового слідства у Печерському райсуді.


На цю ж тему:

20.04.2015
Пукач пообіцяв назвати імена тих, хто тиснув на нього під час розгляду справи

«Прізвище Ткачук фігурує в мене вже 13 років. Він змушував мене не тільки у цій справі, а й по інших, звинуватити людей, які сьогодні займають високі пости» далі
08.12.2014
Пукач казав, що таких, як Гонгадзе, тисячами возив – Теличенко

Апеляційний суд Києва вкотре переніс розгляд апеляції на вирок Пукачу далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG