Доступність посилання

ТОП новини

Саманта Пауер – українцям: якщо ви єдині, вас не спинити


Постійний представник США в ООН Саманта Пауер під час звернення до українців. Київ, 11 червня 2015 року
Постійний представник США в ООН Саманта Пауер під час звернення до українців. Київ, 11 червня 2015 року

Посол США в ООН про «місце, де все догори дригом», санкції проти Росії і ще одну битву українців

Залишатися рушієм і контролером перетворень у країні закликала українців у Києві постійний представник США в ООН Саманта Пауер. Вона наголосила: реформи в Україні мають тривати одночасно з посиленням міжнародною спільнотою ізоляції Росії за її агресію. Окрім жорстких заяв на адресу Москви, під час свого виступу у Жовтневому палаці Саманта Пауер згадала і про українську корупцію й олігархів, а також – про незламність Надії Савченко, невтомність волонтерів, сміливість військових і про Василя Стуса. За кілька годин до цієї своєї промови американський дипломат мала зустріч із пресою, на якій побувало і Радіо Свобода.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:38 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Вона вільно орієнтується у назвах гарячих точок на Донбасі й свій візит в Україну розпочала не з офіційних переговорів, а з зустрічі з переселенцями із зони АТО. Про те, як глибоко вразили її почуті історії, посол США в ООН Саманта Пауер згадувала й наступного дня.

«Україна понад усе!» – представник США в ООН Саманта Пауер привітала киян
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00
Я познайомилася з жінкою – матірʼю шістьох дітей. Її дворічний син і чоловік загинули тоді, коли у Мінську якраз домовлялися – а, може, й уже підписали угоду
Саманта Пауер

«Вчора я була у таборі, у притулку, який для переселенців організував один підприємець, – поділилася дипломат. – Він прихистив багато українських родин – дуже щирий крок звичайного киянина, який побачив потребу цих людей і вирішив щось робити. Там я познайомилася з жінкою – матірʼю шістьох дітей. Одна її дитина, дворічний син, і її чоловік загинули тоді, коли у Мінську якраз домовлялися – а, може, й уже підписали угоду».


Важливо і те, що всередині

Мінську угоду Саманта Пауер називає «неідеальним пакетом домовленостей», який однак посприяв тому, щоб людських трагедій було менше. Вона вірить у санкції, а скептикам нагадує приклади з недавньої історії.

Ви б ніколи не стали свідками санкцій, якби не жахливі дії, до яких Росія вдалася в Україні
Саманта Пауер

«Санкції – це неприємна річ. Ви б ніколи не стали свідками санкцій, якби не жахливі дії, до яких Росія вдалася в Україні, – зазначила Пауер. – Але санкції потребують часу, щоб влучити у найболючіше і змінити наміри того чи іншого лідера. Ми бачили це на прикладі колишньої Югославії, на прикладі Сербії. Тоді всі казали: санкції не працюють, вони не стримують сербську агресію. Але зрештою вони відіграли ключову роль у зміні намірів агресора».

Представник США в ООН Саманта Пауер приїхала на Майдан
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00


Однак санкції проти Росії, на думку посла, – не єдиний напрямок, за яким мають рухатися США для врегулювання ситуації в Україні. Саманта Пауер каже: українці беруть участь водночас у двох битвах – відбивають агресію Росії й намагаються реформувати країну.

«Ці виклики складно навіть описати. Але це також є критичним для США – переконатися, що пакет реформ дає результати, що дух революції, її потреби, мають підтримку на роки вперед. Це – непростий шлях», – зазначила вона.

«Коли на небо кажуть, що це – земля»

Журналісти запитують, як їй працюється з представником Росії в ООН Віталієм Чуркіним (багатьом українцям Саманта Пауер відома завдяки жорсткій опозиції до заяв Чуркіна на засіданнях Ради безпеки ООН щодо ситуації в Україні). Від персоналізованої критики американський дипломат утримується, лишень каже: через поведінку російської делегації засідання Радбезу здаються їй «місцем, де усе догори дригом».

Постійний представник США в ООН Саманта Пауер у Києві. 11 червня 2015 року
Постійний представник США в ООН Саманта Пауер у Києві. 11 червня 2015 року
Одна з причин, чому я приїхала в Україну, – побачити все на власні очі
Саманта Пауер

«Знаєте, це коли на небо кажуть, що це – земля. Одна з причин, чому я приїхала в Україну, – побачити все на власні очі й, відповідно, мати контраргументи на брехню, неправдиві заяви, які представники російської влади роблять чи то у Нью-Йорку, чи деінде», – наголосила посол.

Радіо Свобода запитало у Саманти Пауер, чи не вважає вона, що право Росії на вето у Раді безпеки блокує не лише ухвалення резолюцій, але й саму суть цієї організації – тобто підтримку миру. Посол каже, що за останні роки Росія підірвала легітимність Ради безпеки ООН щонайменше двічі.

Подекуди фокус на вето є відволіканням уваги від основного питання – зневаги до Статуту ООН
Саманта Пауер

«Перший момент – це цинічне використання Росією свого права на вето: 4 рази щодо Сирії й один – щодо України. Використання вето показує, наскільки уразливою є Рада безпеки перед рішенням постійних членів використати цей привілей, – розповіла дипломат. – Але другий момент, що підриває довіру до Ради безпеки, – це пряма агресія Росії проти України. І подекуди фокус на вето є відволіканням уваги від основного питання – зневаги до Статуту ООН, що проявилася у спробі відрізати шматок території сусіда».

Якщо ви єдині, ніякий клептократ, ніякий олігарх і жодна інша держава не спинить вас
Саманта Пауер

Саманта Пауер зізналася журналістам, що навіть не уявляє, що у голові у президента Росії. Але виступаючи пізніше у Жовтневому палаці, аналізуючи агресію Кремля, наголосила: у всій цій історії самі українці, їхня воля – найбільший прорахунок Путіна. «Якщо ви єдині, ніякий клептократ, ніякий олігарх і жодна інша держава не спинить вас», – заявила вона.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG