Доступність посилання

ТОП новини

У полку «Азов» обурені заявами у Палаті представників Конгресу США


Бійці полку «Азов» під Маріуполем. Вересень 2014 року (архівне фото)
Бійці полку «Азов» під Маріуполем. Вересень 2014 року (архівне фото)

«Ніякої фашистської, нацистської практики в «Азові» немає» – політолог Олександр Палій

У Палаті представників Конгресу США відмовляються тренувати полк «Азов» за бюджетні гроші. Один із конгресменів назвав полк «неонацистським». На думку ініціаторів такої відмови, згодом ці вояки можуть повернути зброю проти власного народу та піти проти уряду. В «Азові» обурені цими закидами та відповідають: вони патріоти та не апелюють до світових ідеологічних течій. Експерти натомість вважають, що таке рішення у Палаті представників можна назвати «поразкою української дипломатії».

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:02 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Зміни до законопроекту H.R. 2685 «Про видатки на оборону у 2015 році» у Палаті представників Конгресу США ухвалили без заперечень. Відповідно до такого рішення, у разі, якщо воно набуде чинності, полк «Азов» втратить право на американське фінансування, а Україні не постачатимуть ПЗРК. Ініціаторами таких змін виступили конгресмен-демократ Джон Коньєрс та конгресмен-республіканець Тед Його.

Джон Коньєрс, переконуючи колег, заявив: «Такі групи суперечать американським цінностям, і щойно бойові дії припиняться, вони стануть серйозною загрозою для уряду України та її народу». Він навів паралелі з моджахедами в Афганістані, яких свого часу США активно оснащували. Утім, каже Коньєрс, коли радянсько-афганський конфлікт закінчився – моджахеди не склали зброю. За аналогією, додає конгресмен, і «Азов» може «повернутись проти власного народу, щоб нав’язати свої сповнені ненависті погляди».

Конгресмен також додав, що лідер полку Андрій Білецький у 2008 році організував неонацистську Соціал-національну асамблею, а «Азов» використовує неонацистські символи на своєму прапорі.

Бійці полку «Азов» на базі в селі Урзуф, Донецька область, листопад 2014 року (архівне фото)
Бійці полку «Азов» на базі в селі Урзуф, Донецька область, листопад 2014 року (архівне фото)

Згодом він, звертаючись до своїх виборців з офіційного сайту, назвав представників «Азова» «огидними неонацистами». Також він наголосив, що схожим чином їх характеризує низка американських та міжнародних медіа у своїх матеріалах: Foreign Policy Magazine, The Reuters, The Telegraph, The Washington Post.

The Washington Post: «Азов» може повернутись проти українського уряду»

Андрій Білецький
Андрій Білецький

На сайті йдеться про те, що лідер полку Андрій Білецький та його однодумці формують «Азов» на принципах расизму та антисемітизму, а також відкидають принципи демократії. Також конгресмен, посилаючись на The Washington Post, побоюється, що батальйон може «переслідувати проросійські сили неконтрольовано, або ж навіть повернутись проти українського уряду, якщо той наполягатиме на дипломатичному вирішенні конфлікту». США лише намагаються «уникати небажаних наслідків», зазначив конгресмен.


«Як це добре проілюструвала участь США в афганському конфлікті під час радянського вторгнення, надто активна військова підтримка та перенасичення конфлікту зброєю може призвести до дестабілізації і зрештою зашкодити нашим власним національним інтересам», – цитує слова Коньєрса його сайт.

Джош Ернест
Джош Ернест

Напередодні схожу позицію озвучив прес-секретар Білого дому Джош Ернест на саміті G7 в Німеччині. Він наголосив, що США наразі не постачатимуть наступальні види озброєння Україні, оскільки це не сприятиме мирному вирішенню конфлікту на сході країни.

«Можу сказати, що позиція президента (США – ред.) не змінилася щодо того, аби не постачати додаткове наступальне озброєння Україні. Поставка додаткового озброєння, на думку президента, тільки б призвела до подальшої ескалації ситуації. А це мусить бути вирішено дипломатичним шляхом», – наголосив Ернест.

В «Азові» обурені такими заявами конгресменів

«Азов» обурений закидами щодо нацистської ідеології та радить США краще проаналізувати власну поведінку на міжнародній арені. Про це йдеться в офіційній заяві полку. Там зазначили також, що «Азов» завжди стояв на позиціях патріотизму та ніколи не апелював до жодних інших світових ідеологічних течій».

«Натомість хочемо нагадати, що США взяли на себе, відповідно до Будапештського меморандуму, зобов’язання гарантувати територіальну цілісність та суверенітет України. Звертаємо увагу, що рівень виконання цих гарантій, взятих США, перебуває у вкрай незадовільному стані», – додали в офіційній заяві «Азову».

Дуже добре, що конгресмени про це думають, тільки шкода, що вони забули Будапештський меморандум
Олександр Алфьоров

​В ексклюзивному коментарі Радіо Свобода речник командира полку «Азов» Олександр Алфьоров нагадав США про їхні власні зобов’язання.

«Дуже добре, що конгресмени про це думають, тільки шкода, що вони забули Будапештський меморандум», – сказав він.

Рішення по «Азову» – поразка української дипломатії?

Костянтин Матвієнко
Костянтин Матвієнко
Це рішення було ухвалено несподівано, про його підготовку ніхто не знав. Невідомо, як здійснювався моніторинг, на основі якого формувалась така позиція
Костянтин Матвієнко

На думку політичного експерта Костянтина Матвієнка, таке резонансне рішення у Палаті представників Конгресу США – це «поразка української дипломатії».

«Це рішення було ухвалено несподівано, про його підготовку ніхто не знав. Невідомо, як здійснювався моніторинг, на основі якого формувалась така позиція», – каже експерт.

Матвієнко акцентує: досі немає офіційної позиції Міністерства закордонних справ та Міністерства внутрішніх справ України. Це свідчить, додає експерт, що українські дипломати не моніторять, не контролюють і не прогнозують процесів.

Олександр Палій
Олександр Палій

Натомість політолог Олександр Палій акцентує на тому, що це є наразі лише рішення Палати представників, а не загальною позицією США. На його думку, звинувачення «Азова» в неонацизмі далеке від істини.

Ніякої фашистської, нацистської практики в «Азові» немає. У їхньому складі росіяни, кілька поляків, кілька хорватів
Олександр Палій

«Декому за Фройдом і банан дещо нагадує. Є якісь запитання до символіки «Азова», до абстрактних занадто речей. Ніякої фашистської, нацистської практики в «Азові» немає. У їхньому складі росіяни, кілька поляків, кілька хорватів. Всі вони разом уживаються, і ніякого фашизму немає», – каже він.

Для українців прив’язки до фашизму дивні і дикі
Олександр Палій

На думку Палія, США не розуміють того, що такі радикальні течії насправді чужі для України. Палій додає: якщо якийсь представник «Азова» і демонструє нацистську символіку чи риторику – це сприймається суспільством як рецидив.

«Для українців, які є жертвами геноцидної політики в 20-му сторіччі, які зазнають агресії зараз – прив’язки до фашизму дивні і дикі», – каже він.

Не всі у США підтримують Україну – Романюк

Слід пам’ятати, що США має плюралізм думок, тож не варто забувати, що не всі американці підтримують Україну. Так прокоментував рішення Палати представників Конгресу США керівник Центру політичних досліджень Анатолій Романюк.

За словами експерта, в «Азові» можуть бути праворадикальні течії в структурі полку, утім, не варто, на його думку, усю військову формацію оцінювати як неонацистську.

Водночас експерт радить оцінювати ситуацію в Україні загалом та в АТО реалістично.

«Ми повинні її оцінювати реалістично. Ми не повинні прикрашати і уникати проблемних сторін. Тому що ці проблемні сторони активно використовуються проти нас», – каже він.

Добровольчий полк «Азов» – полк Національної гвардії України, який базується в Маріуполі Донецької області. Бере участь в антитерористичній операції на півдні Донецької області, переважно в межах Приазов’я. Його лідер Андрій Білецький в одному з останніх інтерв’ю зауважив, що в «Азові» є чимало білорусів, є грузини, люди із країн Євросоюзу, менше американців і канадців: «Вони вбачають в ідеї путінського «євразійства» небезпеку для Європи, демократії, їхньої домівки».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG