Доступність посилання

ТОП новини

Жорстока бійка біля гуртожитка з іноземцями


Четверо постраждалих у масовій бійці залишаються у важкому стані
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00

Цей конфлікт міг бути навмисно спровокований заради дестабілізації міста – міліція Харкова

Четверо студентів із Йорданії і два українці в лікарні з тяжкими травмами, залишки крові на сходах гуртожитків і на асфальті, розбиті автівки і міжнародний скандал – такими є наслідки великої бійки в студентському містечку Харкова у ніч із четверга на п’ятницю.

Будь ласка, зачекайте
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:48 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У четвер пізно увечері кілька десятків чоловіків у чорному одязі, у балаклавах та з ріжучими предметами напали на студентів кількох гуртожитків. У цих гуртожитках основними мешканцями є студенти, що приїхали навчатися до харківських університетів із різних країн світу. Друзі потерпілих шоковані від такої бійні. Вони кажуть, що такі бійки можуть відлякати їхніх земляків від приїзду на навчання до України, зокрема Харкова.

У міліції не виключають, що цей конфлікт міг бути навмисно спровокований заради дестабілізації міста, де атмосфера і без того є напруженою через діяльність проросійських диверсантів.

Під час масової бійки найсерйозніших травм зазнали студенти із Йорданії. Всі вони знаходяться в реанімації харківської міської лікарні швидкої та невідкладної допомоги. Медики продовжують боротьбу за їхнє життя. З чотирьох іноземців двоє в край складному стані, трьох прооперували.

«Наявні черепно-мозкові травми, як відкриті, так і закриті, забої головного мозку і численні колото-різані рани», – повідомила заступник міського голови Світлана Горбунова-Рубан.

Також, в лікарні перебуває двоє українських студентів, яких швидкі забрали з вулиці Отакара Яроша, де точилася бійка. Відомо, що їхній стан здоров’я кращий, їм у п’ятницю проводили томографічне, рентгенологічне, лабораторні обстеження.

Загалом до медустанови невідкладної допомоги потрапило 9 потерпілих, троє з них вже перебувають вдома і отримують лікування амбулаторно.

Лупцювали усіх зустрічних без винятку – міліція

Вечірні сутички четверга, майже в центрі Харкова, нині обговорюють у місті чи не усюди: в транспорті, поміж собою в офісах, вдома і на сторінках соцмереж.

По вулицях Отакара Яроша та Клочківській, це не далеко від центру Харкова, розташовуються гуртожитки кількох університетів. Там на лавках, у кав’ярнях біля гуртожитків відпочивали хлопці з дівчатами. Напад молодиків у балаклавах, з палицями, ножами та іншими травматичними предметами був раптовим. У міліції уточнюють, це була група із десь 30 молодих чоловіків спортивної статури, вони просто бігли по вулиці Отакара Яроша і лупцювали всіх зустрічних без винятку.

Свідки жорстокої бійки розповідають, що чоловіки нападали на людей зі спини, били палицями, різали ножами не лише людей, а й собак із якими прогулювалися господарі. Крики дівчат були чутні у найближчих житлових будинках.

Вони зненацька почали нас бити – студент із Йорданії

Студентові з Йорданії Алі Алесасвех порізали колеса машини і розбили у ній вікна.

«Вони зненацька почали нас бити. Ми втекли. А один із наших друзів одразу не встиг забігти до гуртожитку. Він залишився на вулиці. І вони почали його бити. Саме в спину його вдарили ножем», – розповів він Радіо Свобода.

За словами Алі, нападники поділилися на дві групи: одні билися зі студентами біля гуртожитку по вулиці Отакара Яроша, решта побігли до жіночого гуртожитку – по вулиці Клочківській. Біля останнього гуртожитку знаходиться кав’ярня, де полюбляють відпочивати іноземці.

За словами очевидців, нападники жодних гасел не вигукували, а наприкінці крикнули: «Відходимо!» І розбіглися.

Вилучені з місця події залишки крові, рештки одягу – начальник міліції

Згодом правоохоронці відзвітували, що їм вдалося затримати п’ятьох осіб, яких підозрюють у скоєнні злочину. Усім підозрюваним до 22 років – мешканці Харкова.

«Вилучені з місця події залишки крові, рештки одягу. Вилучені предмети, якими наносилися тілесні ушкодження. З числа нападників встановлені та затримані п’ять осіб. Із ними працюють слідчі, вони з’ясовують всіх учасників бійки та причини», – зазначив начальник міського управління МВС, полковник Андрій Крищенко.

Студенти вимагають покарання нападників

Йорданець Абуруб Хусам каже, що зараз потрібно чесно відповісти на запитання, хто є замовником нападу на студентське містечко де проживає мультинаціональна молодь.

«Починали різати тільки іноземців. Одного українця порізали, який був схожий на іноземця, у нього чорне волосся», – згадує події студент Харківського національного університету імені Каразіна, мешканець гуртожитку Абуруб Хусам. Його товариш Алі Алесасвех додає, що страшна новина про вечірні події під харківськими гуртожитками розійдеться багатьма країнами, звідки приїхали хлопці та дівчата до Харкова за освітою.

«Думаю, необхідно відшукати цих нападників. Знаєте чому? Наприклад у мене є брат, а він наступного року хоче приїхати вчитися в Україну. Скільки нас тут? Дуже мало. Ми на рік сплачуємо за навчання 2400 доларів США. Ці гроші заходять сюди, в Україну. А якщо хтось не буде вчитися в Україні, я думаю – це погано», – розмірковує студент із Йорданії.

Начальник міліції Харкова наразі не пов’язує напад на студентів-іноземців із етнонаціональними полюваннями. Не виключається, що така масова різанина могла бути зорганізована, аби дестабілізувати ситуацію у прифронтовому Харкові, – зауважують у прес-службі МВС.

Міліція веде слідство за трьома статтями: «Хуліганство», «Розбій» та «Замах на вбивство».

Бійка може вдарити по престижу харківських освітніх послуг

Харків залишається одним із найбільших центрів студентського навчання для іноземців. Із двохсот тисяч, двадцять – це приїжджі з Туркменистану, Азербайджану, Китаю, Індії, Йорданії тощо.

За спостереженнями директора приватної компанії, що веде пошук молоді, охочої навчатися в українських вишах, «Український консиліум міжнародної освіти» Михайла Ізюмського, війна на сході серйозно б’є по презентабельності освітніх послуг, розрахованих на іноземців, вони бояться їхати на схід країни. Кожна провокація тільки додає сумнівів при обранні українських університетів і абітурієнти можуть оминути наші пропозиції на користь сусідніх країн.

«Десь 35 відсотків від усіх іноземних студентів, які навчаються в Україні, – це студенти харківських вищих учбових закладів. Тому, якби це місто було некомфортним, небезпечним, недоброзичливим, то вони б сюди не їхали. Студенти ж як їдуть? Стараються туди, де є їхні знайомі, друзі, родичі. Передусім вони звертають увагу на наявність знайомих, ніж на інші аспекти. Звичайно, бійка, що сталася напередодні, ще більш погіршує нашу ситуацію із українською вищою освітою на міжнародному ринку. Але я не думаю, що це буде так суттєво. Я сподіваюся!» – зауважив Михайло Ізюмський.

У міжнародних центрах освіти харківських університетів запевняють, що і надалі місто залишатиметься толерантним і безпечним для гостей із різних країн.

В обласному управлінні МВС після сутички пообіцяли взяти під охорону компактні місця проживання студентів з інших країн, міліцейські патрулі стежитимуть пильніше за порядком біля студентських гуртожитків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG