Доступність посилання

ТОП новини

Покарання російських розбійників. Судитимуть і за Крим та Донбас


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Голова Державної думи Росії Сергій Наришкін рано чи пізно опиниться на лаві підсудних

(Рубрика «Точка зору»)

Голова Державної думи Росії Сергій Наришкін порівняв арешт російських активів у Бельгії та Франції (незабаром до них можуть приєднатися інші країни ЄС) із середньовічним розбоєм. «Ті розбійники були волохаті мужики з кинджалами, шаблями, потім із пістолетами, рушницями. Зараз ці розбійники цілком пристойно одягнені, добре освічені, але морально, етично вони такі ж розбійники, як середньовічні», – красиво пояснив свою позицію Наришкін. І навіть не помітив, що створив власний автопортрет – у колі інших представників російської політичної еліти.

І в середні віки, і особливо зараз розбійниками вважалися ті, хто не поважав закон – крав, грабував, убивав, не підкорявся судовим рішенням. Не буду читати пану Наришкіну лекцій про той розбій, який його держава влаштувала в Криму та на Донбасі. Пан Наришкін, як член Ради безпеки Російської Федерації, брав у цьому розбої безпосередню участь. Він рано чи пізно опиниться на лаві підсудних. Але арешту російського майна це не стосується.

Майно арештоване тому, що Росія програла суд у Постійній палаті третейського суду в Гаазі. Причому вона сама визнавала легітимність цього процесу і навіть вибирала для нього арбітра. У Росії багато хто сумнівається у компетенції Європейського суду з прав людини. Там процес теж програний, але на набагато меншу суму. І ЄСПЛ не може заарештовувати активів. А у палати в Гаазі така можливість є.

Після поразки в суді Росія повинна просто заплатити за рахунками. Будь-яка інша дія – це неповага до суду. Тобто розбій.

Чому цього не розуміє Наришкін? А тому, що він виріс у країні, в якій ніколи не поважали правосуддя. В якій суд для холопів, а для панів повна безкарність. Російські суди дозволяють собі виправдовувати представників політичної та підприємницької еліти навіть тоді, коли вони скоюють злочини в буквальному сенсі слова на очах у десятків людей, як це було з учасниками резонансних дорожньо-транспортних пригод. І судді Конституційного суду Росії, і судді Верховного суду – маріонетки таких як Наришкін. В історії із захопленням Криму це проявилося чудово: Конституційний суд сам кілька разів порушив Основний закон власної країни і дозволив зробити теж саме обом палатам російського парламенту. Сором і ганьба! І після цього Наришкін розповідає людям про розбійників!

Саме тому спікер Держдуми не розуміє, що правосуддя в цивілізованому світі не підкоряється його побажанням. І побажанням західних колег теж. У діях судових приставів немає і тіні неповаги до правосуддя. Навпаки, початком арешту російських активів – тобто початком покарання розбійників – вони демонструють усім нам, що правосуддя існує.

Віталій Портников – журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG