Доступність посилання

ТОП новини

Працівники театру Лесі Українки у Львові вдались до протесту через директора, нав’язаного їм міською владою


Протест працівників театру Лесі Українки у Львові. 22 червня 2015 року
Протест працівників театру Лесі Українки у Львові. 22 червня 2015 року

Театрали кажуть, що протестуватимуть, допоки їм не змінять директора

Львів – Працівники львівського драматичного театру імені Лесі Українки почали безстроковий протест. Вони вимагають від міської влади, а театр муніципальний, звільнити директора, якого, кажуть, їм нав’язали міські чиновники. Підтримують своїх колег актори інших театрів і їхні педагоги. Сьогодні незадоволені театрали прийшли до міської влади.

У суботу актори вийшли на сцену і повідомили глядачам, що не гратимуть виставу і колектив висловив недовіру директору Олексію Коломійцеву, який понад рік керує театром і водночас працює режисером. Претензій до його творчості немає, а обурює те, що директор не дбає про свої обов’язки і принижує людську гідність.

Останньою краплею для нашого страйку стало те, що він постійно заявляє, що він геній, а ми нуль
Іван Довгалюк

«Він ставить нові постановки і все більше вимагає від нас, ми належно виконуємо свої обов’язки, але людське ставлення негативне. Останньою краплею для нашого страйку стало те, що він постійно заявляє, що він геній, а ми нуль», – говорить актор театру Лесі Українки Іван Довгалюк.

«Він безвідповідально ставиться до своєї роботи, йде розмежування у колективі на тих, хто наближений, і яким можна все, і на інших, до яких агресивне ставлення. Ми хочемо, щоб його усунули з посади, оголосили новий конкурс і щоби працівники театру мали право на 50%, бо нам з цією людиною працювати», – наголосила акторка Анна Єпатко.

Олексій Коломійцев
Олексій Коломійцев

Працівники театру говорять і про певні фінансові зловживання з боку директора. Однак усі обвинувачення на свою адресу директор театру Олексій Коломійцев відкидає. Він наголошує, що нікого творчо не блокує, чимало театралів роблять власні постановки і що він не розуміє, які саме претензії має до нього частина працівників.

У цій ситуації я не піду, нехай мені міська влада обґрунтує чому не підпише контракт
Олексій Коломійцев

«Колектив – це що? Це що декілька заколотників, які підбурили інших?.. Я не фінансовий махінатор, я інвестор, бо за постановки не беру жодної копійки. У цій ситуації я не піду, нехай мені міська влада обґрунтує, чому не підпише контракт, якщо так планує», – зауважив Олексій Коломійцев.

У театрі працює 53 особи, троє акторів нещодавно звільнились через директора, 28 підписались під листом з вимогою звільнити Коломійцева. Решта не визначились щодо власної позиції у конфлікті, дехто перебуває на лікарняному.

Чиновників попереджали

Причина скандалу у театрі, за словами народного артиста України, викладача університету імені Франка, заньківчанина Богдана Козака в тому, що міська влада нав’язала колективу директора і не почула думку людей.

Все нещастя у тому, коли директор є режисером, тоді і починаються конфлікти, про це попереджали міських чиновників
Богдан Козак

«Помилка була зроблена одразу під час призначення цього режисера на посаду директора. Все нещастя у тому, коли директор є режисером, тоді і починаються конфлікти, про це попереджали міських чиновників», – наголосив Богдан Козак.

Олексій Коломійцев став директором театру торік у березні, згідно з проведеним відкритим конкурсом. Театрознавець Майя Гарбузюк входила до складу конкурсної комісії.

«Все це виглядало дуже добре, але коли ми обговорювали дві останні кандидатури, то більшість говорила про те, що цю людину не можна допускати до посади директора. Ця людина мала прикрий досвід роботи, був скандал у Полтавському і Харківському театрах, де він працював режисером, там все закінчилось бунтами. Цей факт мали зауважити в управлінні культури. У мене склалось враження, що нас використали у тому конкурсі, як у своїй грі, а все було заплановане заздалегідь», – наголосила Майя Гарбузюк.

Управління культури призначило Олексія Коломійцева директором, сподіваючись, що він наповнить театр новими творчими ідеями, зробить його популярним і цікавим. Водночас у міській раді звинувачують працівників театру, що вони не прийшли на відкрите обговорення кандидатури на посаду директора.

Начальник управління культури Львівської міської ради Ірина Маґдиш розповіла Радіо Свобода, що за увесь рік роботи Олексія Коломійцева ніхто з колективу не скаржився на його роботу. «Могли прийти, поговорити, на жаль, цього не сталось. Все вилилось у дивно демонстративний протест», – зауважила вона.

Міськрада проведе фінансову перевірку у театрі. «Якщо є фінансові порушення, то керівник відповідатиме, якщо їх немає чи вони не значні, то конфлікт залишиться у морально-психологічній площині і нам доведеться вирішувати, як колектив спільно працюватиме далі», – зауважила чиновник.

Контракт із Олексієм Коломійцевим підписаний до кінця липня цього року і чи надалі він залишатиметься на посаді, залежить не лише від перевірки, але й від театрального колективу.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG