Доступність посилання

ТОП новини

Про сиріт Донбасу забули – представник омбудсмена


Діти Донеччини потрапляють в притулки, незважаючи на те, що мають батьків
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00

«Держава мала б взяти під контроль питання безперебійного доставляння в дитячі заклади гуманітарної допомоги»

Рік тому, хоча й з запізненням, але дітей-сиріт і малечу, позбавлену батьківської опіки, вивезли з окупованих регіонів Донбасу. Однак за рік війни тамтешні дитячі заклади знову наповнилися дітками, чиї батьки з тієї чи іншої причини не можуть про них піклуватися. Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, начальник Управління з питань дотримання прав дитини Аксана Філіпішина вважає, що могла б розробити систему та, залучивши міжнародні організації, допомагати таким закладам на постійній основі. Влада ж заявляє, що така систематичність вимагала б співпраці з владою на окупованому Донбасі, що є неможливим.

У Харцизький та інші дитячі будинки Донецької області продовжують потрапляти діти. Вони різного віку: діти, від яких відмовилися батьки, діти війни. Вони малюють танки, літаки і біжать до вікон, коли по дорозі проїжджають колони бойових машин. Вони чекають, коли їх прийдуть провідати мама, тато чи бабуся.«Розумієте, ми могли якось дітей розподіляти кудись. Була впевненість у завтрашньому дні. А зараз цієї впевненості немає», – сказав кухар дитячого будинку.

«Подзвонили мамі, а мама пояснила, що грошових коштів у неї на проїзд у Макіївку немає. Тому поки вона за нею приїхати не може. Тому тимчасово поміщаємо її сюди, до притулку, щоб дівчинка хоча б пару днів пожила тут», – розповідає співробітник Харцизького дитячого будинку.

Працівники притулку кажуть, що у раціоні дітей не вистачає овочів і фруктів.

«Крупи – так, є. Макаронні вироби є. А от саме овочів, молочного, рибних консервів, м'яса... У нас немає тих продуктів, які повинні бути», – каже співробітниця.

Постачають продукти нерегулярно. В основному, притулок виживає за рахунок гуманітарної допомоги. Фінансування відсутнє. Усиновлення – єдиний шанс для таких дітей. Але відтоді, як Донецька область перетворилася у зону конфлікту, цей шанс практично дорівнює нулю.

«Про них забули, про них не говорять»

Про вихованців різноманітних дитячих закладів, яких рік тому вивезли з окупованих територій, в Україні говорять вже рік, забуваючи, що життя триває, і на Донеччині та Луганщині постійно з’являються дітки, які потребують державної опіки, розповіла Радіо Свобода представник Уповноваженого з питань дотримання прав дитини Аксана Філіпішина.

Заклади, з яких діти були вивезені станом на червень минулого року, за цей рік почали поповнюватися новими дітьми. В цьому полягає проблема
Аксана Філіпішина

«Ті заклади, з яких діти були вивезені станом на червень минулого року, за цей рік почали поповнюватися новими дітьми. В цьому полягає проблема. Тобто, начебто держава виконала свій обов’язок перед дітьми-сиротами і вивезла їх. Але стосовно тих нових дітей, які з’являються на непідконтрольній території, про них забули і про них не говорять», – сказала вона.

Філіпішина сказала, що не знає, скільки сьогодні є дітей, які потребують допомоги держави, на окупованій території. За її словами, навряд чи хтось має таку статистику, адже зв’язатися з дитячими закладами на Донбасі зараз складно. Тим не менш, цих діток точно чимало.

«Останні дані кілька тижнів тому, які у нас були по Макіївці, із закладу, з якого всі дітки минулого року були вивезені – це будинок дитини, де дітки від 0 до 4 років – то за рік (туди потрапило – ред.) 40 дітей, 11 з яких ВІЛ-інфіковані», – сказала Філіпішина.

За її словами, держава може допомогти дитячим закладам на окупованих територіях, варто лише розробити систему та залучити нейтральні, міжнародні організації.

«На мій погляд, держава мала б взяти під контроль питання систематичного, безперебійного доставляння в заклади, де перебувають або можуть перебувати діти, гуманітарної допомоги за допомогою міжнародних організацій – чи то Червоний Хрест, чи то ЮНІСЕФ, чи то навіть ОБСЄ – але з тим, щоб доставляння цієї допомоги було не разове, не періодичне, а чітко підконтрольне і систематичне», – сказала Філіпішина.

«З терористами неможливо вести переговори» – Кулеба

Микола Кулеба
Микола Кулеба

Однак Уповноважений президента України з прав дитини Микола Кулеба пояснив Радіо Свобода, що для систематичної допомоги дитячим закладам на окупованих територіях потрібні певні домовленості з місцевою владою, що на сьогодні є неможливим. Хоча Київ усе ж таки передає гуманітарну допомогу на окуповану територію силами волонтерів і благодійників.

Все, що ми можемо – це працювати через волонтерів. Також залучаємо з інших країн допомогу для того, щоб допомогти цим діткам. Але офіційних зав’язків не може бути, оскільки Україна не може вести ніяких переговорів з терористичними угрупуваннями
Микола Кулеба

«Ця допомога не йде офіційним шляхом туди, це допомога через волонтерів. Тобто, все, що ми можемо – це працювати через волонтерів. Також залучаємо з інших країн допомогу для того, щоб допомогти цим діткам. Але офіційних зав’язків, звісно що, ніяких немає і не може бути, оскільки Україна сьогодні не може вести ніяких переговорів з терористичними угрупуваннями, які діють на тій території», – сказав Кулеба.

Найбільшою ж проблемою Кулеба називає неможливість дізнатися, які саме діти потрапляють у заклади опіки на окупованому Донбасі. Встановлювати їхній статус – будь то дитина-сирота або дитина, позбавлена батьківської опіки – мають державні органи. Однак, невідомо, за яким законодавством працює тимчасова влада на окупованій території.

Влада мала б піклуватися за тим, щоб повернути дітей у родини або надати їм можливість бути усиновленими, зазначив Кулеба. Але на окупованому Донбасі у вирішенні цих питань панує «повний хаос», сказав він.

Це сьогодні болить найбільше, тому що, на жаль, дитина перебуває поза сімейним оточенням, а треба зробити все, щоб дитина була у сім’ї. До цього саме ми не можемо прикласти руку
Микола Кулеба

«Це сьогодні болить найбільше, тому що, на жаль, дитина перебуває поза сімейним оточенням, а треба зробити все, щоб дитина була у сім’ї. Знову ж таки, до цього саме ми не можемо прикласти руку, оскільки ми не маємо зав’язків з тою владою, яка там працює. І у них немає бажання співпрацювати. І ми розуміємо, що там завдання одне – просто далі тероризувати населення, далі воювати. Тому, вибачте, з терористами неможливо вести переговори», – сказав Кулеба.

Офіційна кількість переселенців з Донбасу і Криму на підконтрольну Україні територію – 1 мільйон 290 тисяч (дані Мінсоцполітики). Кількість дітей-переселенців – 154 тисячі (дані ООН). Залишилися на окупованій території – півмільйона дітей (Уповноважений президента з прав дитини Микола Кулеба).

Над матеріалом працювали Петро Шеломовський та Анна Шаманська​

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG