Доступність посилання

ТОП новини

У Росії пояснили: їхати в окупований Крим небезпечно – це територія України


Прапор України на кримському узбережжі
Прапор України на кримському узбережжі

Росіяни, які приїжджають до Криму, можуть позбутися віз до Європи

Динара Сетдикова

Російська влада критично відреагувала на пам'ятку для громадян країни, які збираються відвідати «окуповані території». Цей документ, опублікований минулого тижня на сайті Товариства захисту прав споживачів «Громадський контроль», прес-секретар президента Дмитро Пєсков назвав «абсурдним», а в Державній думі зажадали вигнати керівника організації Михайла Аншакова. Увечері в понеділок Генеральна прокуратура Росії вирішила порушити кримінальну справу стосовно Товариства захисту прав споживачів «Громадський контроль», а доступ до його сайту був заблокований.

Михайло Дегтярьов з ЛДПР попросив Генпрокуратуру перевірити, чи не було «злого умислу» в рекомендаціях туристам. Дегтярьов заявив «Інтерфаксу», що твердження організації, можливо, «завдало прямої умисної шкоди не тільки низці туристичних організацій, а й національній безпеці країни». Окрім того, до різних інстанцій на адресу товариства надходить велика кількість скарг від «пильних» росіян, ображених тим, що пам'ятка радить росіянам відмовитися від відвідування Криму – «окупованої території» – без дозволу Києва. У суспільстві ж говорять про інші скарги: від росіян, які тепер не можуть в'їхати на територію України або навіть до шенгенської зони через те, що незаконно перетнули український кордон, побажавши відпочити в Криму. Для останніх і були опубліковані рекомендації.

Скріншот сайту «Громадський контроль»
Скріншот сайту «Громадський контроль»

На сайті Товариства захисту прав споживачів «Громадський контроль» пам'ятка була опублікована в середині минулого тижня. Присвячена вона споживачам, які мають намір відвідати «окуповані території». Саме такий правовий статус Криму, нагадують укладачі і пояснюють: «Російська Федерація не денонсувала міжнародні договори та угоди, в яких визнана територіальна цілісність України, не оголошувала Україні війну, не підписувала новий мирний договір, який би легітимізував анексію півострова Крим. Україна не відмовлялася від суверенітету над територією Криму».

Таким чином, кажуть автори документа, «включення «Республіки Крим» та «міста федерального значення» Севастополь до складу Російської Федерації є юридичною фікцією».

На пам'ятку вже відреагували. Голова товариства Михайло Аншаков розповів Радіо Свобода, що за цей час до різних інстанцій щодо «Громадського контролю» надійшли скарги від «ображених» громадян. Окрім того, в російській Держдумі назвали пам'ятку «ворожою провокацією» і вимагали звільнити Аншакова з його поста керівника Товариства.

Франц Клінцевіч
Франц Клінцевіч

У пресі цитують слова члена комітету Держдуми з оборони Франца Клінцевіча про те, що Аншакова «негайно треба гнати»: «Якщо там є розсудливі люди, росіяни, патріоти, вони його негайно виключать з цієї організації, поженуть мітлою звідти. Це провокатор», – заявив Клінцевіч радіостанції «Говорить Москва».

Пізніше прес-секретар президента Дмитро Пєсков заявив агентству «РИА Новости»: «Рекомендація вибору туристичних маршрутів – не те, що входить до компетенції Кремля. Це перше. Друге: Крим, як відомо, є регіоном Російської Федеоації, і тому постановка питання абсолютно абсурдна».

Михайло Аншаков, у свою чергу, стверджує: ті, до чиєї компетенцію входить «рекомендація вибору» маршруту, свої обов'язки не виконують, а самі мандрівники вже страждають. До товариства надходить чимало скарг від тих, кому через незаконно перетнутий український кордон відмовляють у візах до Європи чи кого не пускають до України.

Глава товариства «Громадського контролю» Михайло Аншаков
Глава товариства «Громадського контролю» Михайло Аншаков

«В окремих випадках можливе кримінальне переслідування і оголошення в міжнародний розшук», – йдеться в пам'ятці, там же можна знайти інформацію про те, як уникнути ризиків. Глава товариства Михайло Аншаков каже, що така загроза ймовірна, просто поки Україні «не до цього».

– Реакція влади була очікувана. Окрім того, подібного роду політичні діячі та офіційні особи, представники різних органів ще прикривають і свою бездіяльність у цьому питанні. Саме вони зобов'язані попереджати росіян про можливі проблеми, які можуть виникати під час відвідування Криму, під час придбання нерухомості і так далі. Вони цього не роблять. Це абсолютно неприпустима, недобросовісна практика з їхнього боку.

– Пєсков сказав, що Кремль не зобов'язаний давати поради туристам. Хто зобов'язаний цим займатися?

Там не дається політична оцінка анексії, або «окупації», як трактує ситуацію в Криму міжнародне право. Там дається правова оцінка наслідків тих ситуацій, в які може потрапити реальний російський громадянин

– Насправді поради туристам і російським громадянам, які виїжджають за кордон, зобов'язане давати МЗС. Воно цього не робить. Це неприпустимо і безвідповідально. Ще Ростуризм: вони цього теж не роблять – зрозуміло, з політичних міркувань. Нас просто завалили скаргами споживачі, у яких виникають реальні проблеми під час відвідування Криму, купівлі там нерухомості, купівлі там дорогої техніки та електроніки. Про ці проблеми всі мовчать. На наш погляд, ця ситуація неприпустима. У зв'язку з цим ми були змушені випустити цю пам'ятку. Там не дається політична оцінка анексії, або «окупації», як трактує ситуацію в Криму міжнародне право. Там дається правова оцінка наслідків тих ситуацій, в які може потрапити реальний російський громадянин.

– Розкажіть докладніше про скарги, з чим стикається росіянин, в'їжджаючи до Криму без дозволу прикордонників?

– Ми отримали кількадесят скарг за останній час, з початку туристичного сезону. По-перше, частина громадян більш-менш юридично підкована і прекрасно розуміє, що включення до складу Росії Криму суперечить міжнародному праву, яке у нас має пріоритет. І вони просто просять роз'яснити, як їм правильно діяти, як отримати офіційний дозвіл? Вони не хочуть мати проблем надалі. Ми, як можемо, їм роз'яснюємо. Кількадесят скарг ми отримали вже після відвідин Криму громадянами, коли вони говорять про те, що у них виникає проблема або з отриманням візи, у тому числі шенгенської. Відмовляють у в'їзді і тим, хто вже з'їздив так до Криму, а тепер хоче відвідати Україну офіційно. Багато громадян не усвідомлюють, але в сучасному світі з розвитком електронних систем відстежити їхнє переміщення досить просто. Окрім того, багато російських компаній просто зобов'язані ділитися з міжнародними організаціями подібними даними, авіакомпанії, наприклад. Є єдина електронна база пасажирів. Відстежити переміщення можна, не кажучи вже про всілякі гугл-сервіси.

​Так, зараз Україна в масовому порядку, звичайно, не переслідує згідно із законодавством російських громадян. Їй, м'яко кажучи, не до цього. Але така потенційна загроза є. Громадянам просто треба розуміти, що, відвідуючи Крим без згоди української влади, вони стають порушниками українського законодавства, за що можуть надалі понести певне покарання. Їх можуть переслідувати, причому не тільки українська влада, але ще і влади тих країн, які підтримують Україну в питанні незаконності окупації Росією цієї території.

– Тобто кримінальних справ проти російських туристів поки немає?

– Стосовно російських туристів немає. Є кримінальні справи, як правило, пов'язані з добровольцями, які їдуть до Луганська і Донецька. Їх теж переслідують за кримінальною статтею, пов'язаною з незаконним перетином кордону. Але там низка факторів повинна збігтись. Стосовно туристів є випадки відмови у видачі віз. І те, що російська влада, ті ж МЗС і Ростуризм, про це мовчать, неприпустимо.

– Як поводяться російські туристичні компанії, відправляючи росіян до України?

– Російські туристичні компанії ведуть себе теж недобросовісно, не роз'яснюючи всіх ризиків. Вони зобов'язані їх роз'яснювати, вони зобов'язані їх знати в силу свого професійного статусу. Іншим є порушенням російського законодавства, в тому числі закону про захист прав споживачів: згідно з ним, продавець турпродукту зобов'язаний всі нюанси, всю інформацію, пов'язану з цим турпродуктом, туристу надавати.

– Що робити простодушним російським громадянам, які відразу після анексії поїхали відпочивати до Криму і таким чином порушили українське законодавство, а тепер їм візи не дають?

– У цьому випадку варто все-таки переконувати, що це було пов'язано не зі зловмисними цілями, а з незнанням, з тим, що не розуміли до кінця статус цих територій, не розуміли, яка відповідальність може наступити. Але, як правило, довести що-небудь вже складно. Консульські служби при видачі Шенгену навіть не коментують подібне, просто не видають і все.

– Угоди з нерухомістю в Криму, що зараз відбувається в цій сфері?

– Угоди з нерухомістю – це найсерйозніша проблема, з якою може стикнутися російський громадянин. Насправді купувати нерухомість у Криму українська влада не забороняє, зокрема, росіянам. Але реєструвати ці угоди потрібно на території України, відповідно до українського законодавства, в українського нотаріуса. Мін'юст України заблокував доступ кримської влади до держреєстру України – це аналог російського Росреєстру, де зберігається вся електронна база. Тому неможливо перевірити чистоту угоди. Ту ж дачну ділянку можуть продати вам і ще 10 людям, і ви про це навіть не дізнаєтеся. Окрім того, що ця угода може бути оскаржена, вас ще можуть переслідувати в кримінальному порядку за протиправне захоплення чужої власності, в тому числі і українська влада, якщо ви не зареєстрували угоду відповідно до українського законодавства. Така небезпека є, і про неї треба пам'ятати. Причому зареєструвати угоду на території України не так складно, як здається.

– А що робити, якщо людина купила нерухомість, зареєструвала відповідно до українського законодавства в українського нотаріуса, а російська влада в Криму каже, що це неправильно, і починає переслідування зі свого боку. Таке може бути?

– Громадянин може спробувати зареєструвати її і відповідно до українського законодавства, і відповідно до російського. Тут особливих перешкод немає. Головне, щоб збігалися реквізити продавця, і покупця, всі обставини угоди. Краще підстрахуватися. Нерухомість – це все-таки досить річ дорога, серйозна угода.

(Радянський Севастополь: рік 2015, перезавантаження)


– Не тільки з нерухомістю, але і в цілому краще перестрахуватися і дотриматись обох законодавств.

– Якщо дуже треба їхати, то так.

– У пам'ятці є пункт про електроніку. Скарги теж є?

– Про це теж всі мовчать, а багато компаній згорнули свою діяльність у Криму. Теоретично можна купити техніку тих компаній, які мають у своїй юрисдикції санкції, але постачають товари через неофіційні канали дистрибуції. Ця техніка не має відповідної гарантійної підтримки виробника. Гарантійна підтримка продавця, магазинчика, де ви її купили, не є адекватною заміною у зв'язку з відсутністю необхідного сервісу з боку виробника. Про це теж ми попереджаємо. Якщо ви хочете купити дорогу техніку, то зробіть це за межами Криму у офіційних дилерів. Так буде більш безпечно.

– У вас на сайті в підзаголовку у дужках з'явилася мітка «іноземний агент». Це протест такий?

– Ми не входимо до реєстру іноземних агентів Мін'юсту. Жодної фінансової іноземної допомоги ми не отримуємо. Ми поставили цей ярлик у зв'язку з переслідуваннями інших організацій, як ми вважаємо, цим законодавством про іноземних агентів на знак солідарності.

– Ну а тепер влада реагує на вашу пам'ятку. Зараз пішла хвиля критики, з організаціями, які йдуть проти політики Кремля, не церемоняться зазвичай.

На нас уже в усі можливі інстанції – від прокуратури до ФСБ, аж до Росспоживнагляду – написані скарги і заяви від «пильних» російських громадян

– Так, ми знаємо. На нас уже в усі можливі інстанції – від прокуратури до ФСБ, аж до Росспоживнагляду – написані скарги і заяви від «пильних» російських громадян, які вимагають нас негайно закрити.

– Саме у зв'язку з пам'яткою?

– Так, і про це відкрито пишуть «пильні» громадяни. Насправді, така реакція, хоча й очікувана, все ж викликає деяке здивування, тому що ми не даємо ніякої політичної оцінки в цій пам'ятці.

– Але ви називаєте Крим окупованою територією.

Відповідно до міжнародного права, це окупована територія. Ми просто називаємо речі своїми іменами

– Ми називаємо Крим окупованою територією у зв'язку з тим, що міжнародне співтовариство його вважає окупованою територією. Відповідно до міжнародного права, це окупована територія. Ми просто називаємо речі своїми іменами.

– Після всіх цих скарг, які направили «пильні» росіяни, чого ви чекаєте? Вас же можуть закрити. Як мінімум, будуть суди.

– Звісно, законних підстав нас закривати немає. Цією пам'яткою ми російське законодавство ніяк не порушуємо. Там не міститься закликів до змін територіальної цілісності. Тут складно сказати, чого чекати. Поживемо – побачимо.

Оригінал матеріалу на сайті Російської редакції Радіо Свобода


На цю ж тему:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG