Доступність посилання

ТОП новини

Фестиваль як акція протесту проти міні-ГЕС на Білому Черемоші


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

У липні відбудеться еко-туристичний «Черемош-фест» в селі Верхній Ясенів на Івано-Франківщині

Наталія Олексієнко

Івано-Франківськ – Фестиваль, як акція протесту проти знищення гірської річки. «Черемош-фест», який відбудеться в липні цього року в селі Верхній Ясенів на Івано-Франківщині, покликаний привернути увагу громадськості до будівництва міні-гідроелектростанцій у притоках та руслі Білого Черемошу. Захід відбудеться втретє. Його учасникам пропонуватимуть спробувати рафтинг Білим Черемошем, послухати якісну музику та докладніше дізнатися про масштаби та наслідки будівництва гідроелектростанцій.

Фестиваль як акція протесту проти міні-ГЕС на Білому Черемоші
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Організатор заходу Андрій Мельничук – турист зі стажем. Захоплюється водними маршрутами, тож цю проблему розуміє зсередини. Зауважує, в цьому районі туризм ще розвивати та розвивати, однак будівництво міні-ГЕС зведе нанівець й теперішні досягнення. І додає, «Черемош-фест» – це альтернативна акція протесту, яка має викликати суспільний резонанс.

Ми намагаємось доносити саме екологічну культуру людям
Андрій Мельничук

«Нашу ідею може почути десятки тисяч людей. Приїде кілька тисяч – почує кілька десятків. І кожен з них може перейняти нашу ідею, що треба зберігати природу. Ми намагаємось доносити саме екологічну культуру людям», – переконує Андрій Мельничук.

Боротьба за річку між підприємцями та жителями Верховинського району триває вже понад п’ять років. Дві міні-ГЕС таки запрацювали у селах Яблуниця та Пробійнівка. Наразі триває будівництво у Чернівецькій області на Сараті – притоці Білого Черемошу. Ще по п’ятьох проектах тривають суди. Підприємці, які розвивають мережу міні-ГЕС, свої дії пресі не коментують.

У селі Біла Річка будівельні роботи тимчасово призупинені. Розповідає місцева жителька Тамара.

«Нам вдалося виграти Господарський суд Івано-Франківської області, який скасував всі ці рішення. Але була подана апеляція. Зараз ця справа знаходиться у Львівському апеляційному суді. Вона призупинена», – розповіла жителька.

«Якщо греблю пошкодять, нам не буде де жити»

Протестувальники намагаються зберегти ландшафти гірської місцевості. Люди скаржаться, що сучасні греблі гідроелектростанцій повністю перекривають рибоходи і поступово в річці зникає риба. Звертають увагу і на якість води – вона отримує специфічні колір і запах, тож ані скупатися, ані худобу напоїти. Чекають люди й більшого лиха, говорить житель іншого села – Гриняви – Олексій.

«Якщо в нас побудують 5 міні-ГЕС, які заплановані, вже виготовлена документація – це є стихійне лихо. Безпосередньо всі будують ці міні-ГЕСи греблеві. Якщо греблю пошкодять, то в нас затопить житло, яке ми набудували за всі роки, і нам не буде де жити», – скаржиться Олексій.

Активісти «Черемош-фест» залучають до вирішення проблеми екологів. Наразі вони збирають необхідні документи, щоб отримати цього року статус заказника для русла Черемоша. Відповідні документи за два-три тижні передадуть у департамент екології Івано-Франківської облдержадміністрації. Якщо рішення в цьому питанні буде позитивним, жителі гірського району спатимуть спокійно. Загалом в Україні спорудження гідроелектростанцій у заказниках заборонено законом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG