Доступність посилання

ТОП новини

Фінансові кола Заходу відвернуться від України – Лановий про можливий дефолт


Міністр фінансів Наталія Яресько під час засідання кабінету міністрів. Архівне фото
Міністр фінансів Наталія Яресько під час засідання кабінету міністрів. Архівне фото

Міністр фінансів Наталія Яресько не виключає можливості оголошення дефолту

У кінці липня Україна може оголосити дефолт, заявила міністр фінансів Наталія Яресько після зустрічі українських міністрів із представниками Американської торговельної палати та Європейської бізнес асоціації. Яресько нагадала, що Верховна Рада ухвалила закон про мораторій на виплату зовнішніх боргів приватним кредиторам. Раніше в американській інвестиційній компанії Goldman Sachs висловили думку, що наступного місяця Україна не зможе здійснити платежі за кредитом і оголосить дефолт. Про перспективи оголошення Україною дефолту Радіо Свобода поговорило з президентом Центру ринкових реформ Володимиром Лановим.

ЗАВАНТАЖИТИ

– Наталія Яресько сказала, що у кінці липня Україна може оголосити дефолт. Яка ймовірність, що це все-таки може станеться?

Володимир Лановий
Володимир Лановий

Якщо урядовці про це говорять, то мабуть у них така позиція, що краще йти на оголошення неплатоспроможності та відмову повертати борги замість того, щоб діяти якимось іншим чином

– Якщо наші урядовці вже про це говорять, то мабуть у них така позиція, що краще йти на оголошення неплатоспроможності та відмову повертати борги замість того, щоб діяти якимось іншим чином. Можна було б реформувати економіку, посилити її і уникнути дефолту, піти на умови кредиторів, які пропонували, що якщо буде зростання, тоді вони будуть зменшувати вимоги по боргу. І, можливо, спишуть частину боргу. Але наше керівництво вирішило, що краще піти на технічну процедуру, відмовити кредиторам.

– Пане Лановий, йдеться про досить короткострокову перспективу, про кінець липня. Від чого залежатиме оголошення чи не оголошення дефолту Україною?

Як тільки Україна перестане виплачувати суми по своїх зобов’язаннях, чи повернення самого кредиту – так кредитор може звернутися у суд

– Як тільки Україна перестане виплачувати суми по своїх зобов’язаннях, сплачувати рахунки, стопроцентні ставки, чи повернення самого кредиту – так кредитор може звернутися у суд для визначення боржника неплатоспроможним. Або ж домовлятися з боржником про якісь умови. Є два шляхи. Проте, очевидно, розглядається перший шлях.

– Як довго може тривати ця процедура?

– Це залежить від того, яка частка боржників приєднається до позивача, чи буде цей комітет кредиторів позиватися, чи якимось іншим чином діятиме. Це, у принципі, в судах розглядається достатньо швидко.

– Пане Лановий, поясніть, що оголошення дефолту означатиме для України і для української економіки?

Дефолт – це моральний удар, за яким послідує реакція фінансових кіл Заходу, які відвернуться від України

– Це значить, що декілька років, можливо два-три, якщо економіка буде падати, то можливо і більше від 3 років, українські цінні папери, ні державні, ні корпоративні окремих банків, чи аграрних корпорацій не будуть купуватися на біржах, на відкритих інвестиційних майданчиках іноземними кредиторами, поки не виправиться стан. Тобто, буде зроблена оцінка Україні як такій, що не виконує свої фінансові зобов’язання. Державні фінанси не дають змоги ефективно працювати на фінансових ринках. Отже дефолт – це моральний удар, за яким послідує реакція фінансових кіл Заходу, які відвернуться від України.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG