Доступність посилання

ТОП новини

Бурштиновий Армаґеддон. Репортаж із Житомирщини


За приблизними підрахунками екологів, нелегальний видобуток бурштину сягає 150 тонн на рік

Денис Казанський

В Україні процвітає бізнес вартістю півмільярда доларів на рік. Він повністю нелегальний і буквально знищує життя навколо себе на десятки років. Це видобуток бурштину. Репортаж із місця подій на Житомирщині – із серії розслідувань для програми Радіо Свобода та Першого суспільного «Схеми».

Два регіони України: Житомирщина та Рівненщина фактично живуть із промислових бурштинових копалень. Коштовний камінь купують посередники та вивозять його у різні куточки світу, від Європи та Китаю, до Близького Сходу.

Але масштаб екологічних наслідків цієї повністю незаконної діяльності важко виміряти готівкою. Виглядає це як Армаґеддон. Нелегальна бурштинова копальня в Олевському районі на Житомирщині – це велика територія знищеного лісу, на місці якого тепер канави з брудною водою і розмиті ями. Копальники спотворюють ландшафт і знищують флору та фауну. На батаго років земля перетворюється на болотисту пустку.

Видобуток бурштину в північних районах Житомирщини та Рівненщини – це прибутковий бізнес, який розділили між собою різні угруповання. Підконтрольну їм територію можна впізнати за блокпостами, які облаштовують по периметру. Чужих туди не пускають. У всіх перевіряють паспорти. Проїзд дозволено тільки за місцевою пропискою.

Минулого разу наше авто не пропустили. Наступного разу ми вирішили їхати вже великою групою – з екологами та активістами Автомайдану. Загалом кортежем із 10 автомобілів. Охоронці з блокпосту одразу ж зникли, похапцем залишивши саморобну біту. Гостей тут не люблять.

Технологія знищення

Технологія нелегального видобутку дуже проста. Спочатку над покладами бурштину знищують ліс. Дерева вирубують, або випалюють. Потім екскаватором викопують великий канал, по якому з найближчої водойми запускають воду. Навколо каналу копають невеликі ями, куди помпою качають воду. Потік розмиває пісок, і бурштин, який легший за воду, виносить на поверхню. Старателі виловлюють його сачками в каламутному супі.

Промисловими помпами оперують бригади з кількох осіб. Кожна зміна триває 11 годин. Загальна вартість роботи зміни – 10 тисяч гривень. Таку суму називають самі робітники. Крім того власник нелегальної копальні сплачує від 650 до 1000 доларів кримінальним групам кожного дня за кришування. Але це все окуповується з лишком від продажу коштовного каміння.

Вартість бурштину сильно залежить від фракції. В інтернеті пропонують найменші камінці по 205 доларів за кілограм. Самородки по 100-200 грамів продають вже по 2400 доларів за ту ж саму вагу.

На родовищі біля Шебедихи кожного дня працює близько 60 помп. На кожній помпі працює бригада. Робота йде в дві зміни. Між змінами перерва – година. На цей час пускають місцевих жителів за паспортами. Вони можуть повиловлювати сачками собі трошки бурштину. Це такий спосіб відкупу від місцевих за надрокористування.

У той час, коли селянам дозволяється працювати, уся площина нелегального родовища заповнюється людьми. Тут працюють тисячі копачів. Але перед нашим візитом усі помпи було евакуйовано, а людей майже не було. Із сачками бродили лише кілька десятків місцевих мешканців, які зустріли журналістів недружньо. За словами нелегалів, вони були навіть вдячні мафії за те, що та організувала такий нелегальний бізнес та надала їм можливість заробити.

Цікаво, що лише про таких нелегальних старателів написав у своєму Фейсбуці голова МВС Арсен Аваков. Промислового видобутку бурштину та людей із автоматами влада ніби не помічає.

Коли журналісти покликали на місце нелегальних розробок міліцію, її співробітники мали розгублений вигляд і не бажали відповідати на камеру.Співробітники МВС поводили себе ніби злочинці, схоплені на гарячому.

Мешкали поблизу нелегального родовища не лише працівники, а й охоронці кримінальних картелів. Для них за високим дерев’яним парканом був побудований справжній житловий комплекс. Його охоронці полишили вночі. Зазвичай же озброєні люди слідкують за тим, щоб на їхню територію не зазіхали конкуренти. Кажуть, сутички трапляються тут часто. Іноді хтось отримує кульові поранення.

За нашим викликом на місце злочину прибули також голова Житомирської ОДА Сергій Машковський та начальник обласної УМВС Валерій Рудик. Але надати адекватні пояснення, чому мафія почуває себе на Житомирщині настільки вільно, вони не змогли.

За приблизними підрахунками екологів, нелегальний видобуток бурштину сягає 150 тонн на рік. Такий об’єм каміння може коштувати понад півмільярда доларів на рік. Але цей заробіток – тимчасовий. Коли закінчиться бурштин, залишиться тільки пустеля, яка більше нікому ніякої користі не принесе.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG