Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: конституційна реформа є об’єктивною необхідністю


Президент України Петро Порошенко привітав українців з Днем Конституції та пояснив необхідність проведення конституційної реформи.

«Маємо усвідомити: конституційна реформа є об’єктивною необхідністю, покликаною гарантувати подальший розвиток нашої країни, її повноцінну інтеграцію в європейське співтовариство, у коло успішних держав світу», – зазначає президент, слова якого цитує прес-служба.

«Зберігаючи ключові принципи і положення, Конституція в сучасних динамічних історичних умовах повинна адекватно реагувати на глобальні зміни та виклики часу… Головна ідея наступних конституційних змін – побудова сильної держави через добробут і сталий розвиток громад», – додає Порошенко.

Президент Петро Порошенко під час виступу у Верхівній Раді України (архівне фото, ©Shutterstock)
Президент Петро Порошенко під час виступу у Верхівній Раді України (архівне фото, ©Shutterstock)

За його словами, завданням змін є максимально наблизити систему врядування до людей через процеси децентралізації, місцевим громадам буде передано увесь обсяг повноважень, які вони здатні ефективно забезпечити, а решту обов’язків має залишити за собою держава, піклуючись передусім про забезпечення суверенітету та неподільності України.

26 червня конституційна комісія погодила проект змін до Основного Закону. Того ж дня Порошенко заявив про намір внести проект змін до Конституції у частині децентралізації на розгляд парламенту наступного тижня.

Порошенко також вважає, що шанс проголосувати за зміни до Конституції, що стосуються децентралізації, до місцевих виборів 25 жовтня ще не втрачено. У Адміністрації президента очікують, що зміни до Конституції парламентарі у першому читанні ухвалять у липні, а у другому – вже у вересні.

Наприкінці березня президент затвердив склад Конституційної комісії. Комісія поділена на три робочі групи, які, крім змін до Основного закону у частині децентралізації, розробляють проекти змін щодо регулювання прав, свобод і обов’язків людини та громадянина, а також удосконалення конституційних засад правосуддя. Раніше в Україні над удосконаленням Основного Закону працювала Конституційна асамблея (створена у 2012 році), проте асамблеї так і не вдалось напрацювати ці зміни, саму асамблею ліквідували у грудні 2014 року.

28 червня 1996 року Верховна Рада 2-го скликання ухвалила Конституцію України, документ набув чинності з дня його ухвалення.

XS
SM
MD
LG