Доступність посилання

ТОП новини

Свідок заявляє, що впізнав «беркутівця», який стріляв в майданівців, навіть у балаклаві


Cуд залишив заступника командира «Беркута» під вартою до 20 серпня
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

Правоохоронець, який начебто впізнав Янішевського, керувався «антропометричними даними та пропорціями»

Печерський суд Києва залишив під вартою колишнього заступникам командира полку «Беркут» Олега Янішевського. У СІЗО він пробуде щонайменше до 20 серпня. Його підозрюють у вбивствах 39 мітингувальників на вулиці Інститутській 20 лютого 2014 року, а також у керівництві загоном «Беркуту», що і вчинив ці злочини. Прокуратура заявляє, що має докази вини Янішевського, зокрема покази свідка, який впізнав підозрюваного на відеоролику, де видно, як боєць спецпідрозділу стріляє в протестувальників. Натомість захист наполягає на тому, що докази прокуратури надумані, а Янішевський на Інститутській хоч і був, однак закон не порушував.

ЗАВАНТАЖИТИ

Свідок, який впізнав Олега Янішевського, є співробітником правоохоронних органів. Слідство, з міркувань безпеки, його дані наразі не розголошує, однак захист підозрюваного припустив, що це один з колег Янішевського по спецпідрозділу. У матеріалах справи, які частково були озвучені в залі суду, йдеться про те, що свідок впізнав колишнього заступника командира полку «Беркут» на трьох відеороликах, які були зняті 20 лютого.

Янішевським свідок назвав людину в синьому камуфляжі, якого він неодноразово бачив раніше у цій формі, на ньому також був чорний шолом і автомат. Обличчя людини на відео не видно, оскільки вона постійно в балаклаві, однак керуючись «антропометричними даними та пропорціями тіла» свідок вказав саме на Янішевського.

«Ця особа в ході допиту беззаперечно вказала, на причетність Янішевського до умисних вбивств. Зокрема, під час перегляду відеозапису, де зафіксований момент ведення вогню з автомата Калашникова, дана особа категорично вказала, що людина, яка веде вогонь, – це безпосередньо Янішевський», – повідомив прокурор Роман Псюк.

Мобільний телефон Янішевського працював на Інститутській

Також у розпорядженні державного обвинувачення є білінг телефону Янішевського. Дані, які дозволяють з’ясувати місце перебування мобільного пристрою, вказують на те, що телефон у період з 8:15 до 12:00 ранку 20 лютого 2014 року працював на вулиці Інститутській. Там було зафіксовано 40 з’єднань телефону. Адвокат екс-беркутівця Михайло Кваша не заперечує, що Янішевський таки був у той час поблизу Майдану, але відкидає звинувачення у вбивствах.

«Там він виконував свої службові обов’язки, пов’язані з охороною громадського порядку. Щодо того, що він здійснював постріли – доказів немає. Всі ці докази надумані прокуратурою. Ми це будемо доводити впродовж досудового слідства і на суді», – повідомив адвокат.

Під час судового засідання з обрання запобіжного заходу слово взяв і сам Олег Янішевський. Під час виступу підозрюваний апелював до численних суперечностей у матеріалах, якими оперує прокурор. Зокрема, він вказував на те, що його зброя пройшла всі необхідні експертизи, чим доведено, що з неї в мітингувальників не стріляли.

«Закріплена за мною вогнепальна зброя знаходиться в підрозділі й нікуди не зникала. Пройшла всі балістичні експертизи. І вказано, що моя зброя на Майдані, під час тих подій, не була», – заявив підозрюваний.

Янішевський може переховуватись або впливати на свідків – прокурор

На думку Янішевського, його ім’я у справі з’явилось лише тому, що справжні фігуранти втекли і змогли уникнути покарання. Втім, ані слова підозрюваного, ані його захисту не змогли переконати суддю Світлану Шапутько, яка задовольнила клопотання, і залишила Янішевського в СІЗО.

«Клопотання слідчого в особливо важливих справах про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно Янішевського Олега Вікторовича – задовольнити. Строк тримання під вартою – з 26 червня до 20 серпня 2015 року», – оголосила суддя.

На думку прокурора, Янішевський має залишатись під вартою, бо може зашкодити слідству, впливати на свідків, переховуватись або знищувати чи спотворювати докази своєї можливої провини.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG