Доступність посилання

ТОП новини

«Електричний Єреван» не хоче порівнянь із київським Майданом


Прокремлівські ЗМІ й політики хочуть показати «антиросійський путч, влаштований Вашингтоном»

Багато хто в Росії, та й на Заході, порівнює нинішні масові протести у Вірменії проти подорожчання електроенергії з українським Євромайданом. Та самі демонстранти й уважніші спостерігачі з цим не згодні, хоча й бачать деякі схожі моменти.

Чи не головна причина того, чому у Вірменії заперечують порівняння єреванських подій із київським Майданом, – той факт, що на такому порівнянні агресивно наполягають прокремлівські російські засоби інформації й так само прокремлівські російські політики: промовляючи слово «Майдан», вони мають на увазі антиросійський путч, влаштований Вашингтоном.

(Пряма трансляція Вірменської редакції Радіо Свобода)

Напевне ж, серед демонстрантів є багато бойовиків із України, а керують винесеним зовнішнім штабом
Сергій Марков


Ось відомий російський діяч, прокремлівський політолог Сергій Марков іще на початку вірменських протестів, 23 червня, прямо написав у фейсбуці: «Вірменія. Заворушення спровоковані підвищенням цін на електрику, але це привід. Причина ж – спроба опозиції захопити владу через кольорову революцію… Ця атака на Єреван очікувалась як реакція на непідписання напівколоніального договору про асоціацію з ЄС і за приєднання до Євразійського союзу. Напевне ж, серед демонстрантів є багато бойовиків із України, а керують винесеним зовнішнім штабом ті ж політтехнологи, що й київським Майданом… Ні про які спонтанні народні демонстрації в Єревані й мови бути не може».


А ось російський державний телеканал «Росія-1» того ж дня, 23 червня, подає репортаж: «Напередодні від опери юрба рушила центральною вулицею Єревана, проспектом Баграмяна (це не «центральна вулиця» – ред.). Прикметно, що дорогою розташовані посольства визначальних європейських країн. За акції протесту зараз узялася прокуратура: наглядовий орган перевіряє, зокрема, повідомлення про те, що підігріти і спровокувати народ намагаються деякі некомерційні організації, яких у Вірменії кілька десятків, і більша частка їх живе коштом американських ґрантів».


Зі схожими заявами – ніби серед демонстрантів у Єревані панують антиросійські настрої й є люди, направлені з київського Майдану, – виступали й інші російські телеканали.

Зокрема, кореспондент каналу LifeNews Єлизавета Храмцова розповіла в інтерв’ю Радіо Азатутюн, вірменській редакції Радіо Свобода, що по кілька разів на день мусить переконувати демонстрантів, що передає побачене нею об’єктивно.

Журналістка, яка була в січні цього року видворена з України, а в Єревані стала відома тим, що в її телеефірі єреванці «посилали» інший російський канал «Росія-24», каже, що працювала і в Києві під час Майдану і що нині в Єревані «немає нічого схожого на Київ».


Та схожі моменти між Києвом 2013 року і Єреваном нині, звичайно, якісь є. Серед них називають, наприклад, той факт, що обидва протести виникли як самоорганізовані, без підштовхувань із боку політиків і навіть практично без участі політиків, і головною рушійною силою стала молодь.

Атмосфера, особлива піднесеність, упевненість людей у правоті своєї справи, звичайно нагадує наш київський Майдан
Олександр Божко

Колишній посол України у Вірменії Олександр Божко, який уже під час нинішнього протесту відвідав Єреван, розповів Радіо Свобода, що побував і на проспекті Баграмяна: «Та атмосфера, яка там панувала, тобто особлива піднесеність, упевненість людей у правоті своєї справи, звичайно, нагадує наш київський Майдан. І мені навіть здалося, що я повернувся в осінь 2013 року».

У Єревані святковий настрій напередодні рішення, чи продовжувати протести
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00

Але й він звернув увагу, що проблема, яка покликала людей на вулицю, на протест у Вірменії, інша: «Якщо в нас більше людей об’єднував політичний підтекст, то тут (у Вірменії – ред.) ідеться про соціальний захист».

Армен Мкртчан
Армен Мкртчан

Тим часом у Вірменії навіть радикальні націоналісти наголошують, що серед демонстрантів немає ніяких антиросійських вихваток. На цьому наполягав, зокрема, один із активістів єреванського протесту й один із лідерів ультраправої організації «Айязн» Армен Мкртчан в інтерв’ю російській редакції Радіо Свобода.

За його словами, вірменський рух триває завдяки трьом чинникам: «Перший – це самофінансування. Другий – відсутність впливу ззовні, з боку політичних партій чи міжнародних організацій. Немає ні фінансового, ні політичного керівництва цим процесом із їхнього боку. І третій чинник полягає в тому, що тут зібралося покоління вільних людей, «покоління свободи», як його називають у Вірменії».

(Єреван продовжує протестувати)


А з тверджень прокремлівських сил про те, що протести інспіровані Заходом чи конкретно США, у Вірменії відверто глузують. Цьому присвятили навіть спеціальну сторінку у фейсбуці.


Твердження з Росії, що в Єревані Захід розкручує новий антиросійський Майдан як іще один крок своєї геополітичної боротьби, відкидає відомий американський аналітик Пол Ґоубл.

Але, попереджає він, таке трактування подій може таки справдитися і змінити природу нинішнього цілком природного протесту вірмен проти зростання тарифів, якщо Москва вирішить будь-що захищати чинну владу в Єревані й тим відштовхнути Вірменію від Росії.

На це ж звертають увагу й деякі російські аналітики, такі, як Сергій Маркедонов – він пише: «Для Москви надзвичайно важливо не піддаватися на емоції, не шукати привидів Майдану там, де важко їх виявити, а намагатися розбудувати взаємодію з усім політичним спектром Вірменії. Невдоволення тарифами сьогодні – це ще не невдоволення Москвою. Але за певних умов така «прив’язка» може бути зроблена».

Протест проти підвищення цін на електроенергію, проспект Баграмяна, Єреван. 26 червня 2015 року
Протест проти підвищення цін на електроенергію, проспект Баграмяна, Єреван. 26 червня 2015 року

Тим часом вірменський сайт журналістських розслідувань Hetq зібрав добірку думок молодих учасників протесту в Єревані, і ці думки охоплюють широкий спектр – від необхідності зупинити еміграцію, змінити систему освіти, створювати нові робочі місця чи сформувати активне суспільство до радикальніших закликів: «Нам потрібна зміна влади» чи «В першу чергу треба змусити піти геть (президента) Сержа Сарґсяна і його зграю».

У столиці Вірменії триває протистояння
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:44 0:00


Наразі ж такі заклики ніяк не переважають серед демонстрантів. Як повідомляють із Єревана журналісти російської служби Радіо Свобода, учасники акції відразу наголошують, що не хочуть ніяких революцій, а непокоять їх дійсно ціни на електрику. Як пишуть журналісти, середня платня в Єревані – в перерахунку десь від 4 до 6,5 тисяч гривень за нинішнім курсом і вищою буває нечасто, а пересічний рахунок за електроенергію нині, до планованого майже 17-відсоткового підвищення, – від 750 до 1500 гривень на місяць, і ще більше взимку, бо центрального опалення в більшості будинків давно вже немає.

Малюнок, поширений у соцмережах, а також і на самій акції протесту в Єревані
Малюнок, поширений у соцмережах, а також і на самій акції протесту в Єревані

І, як зазначають журналісти, багато вірмен дивляться російське телебачення і дійсно підтримують політику Росії стосовно України, бо щиро вірять, що українськими містами ходять факельні марші фашистів…

А тим часом у Росії, як зауважила український політолог Катерина Крук, інтернетні «тролі» продовжують дискредитувати «Електричний Єреван».


Матеріал підготували: Сергій Драчук, Каріне Сімонян і Robert Coalson

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG