Доступність посилання

ТОП новини

«Після нагородження Охендовського можна і Януковича повернути?» (Огляд соцмереж)


Користувачі соцмереж обурені врученням ордена Ярослава Мудрого Михайлу Охендовському

До Дня Конституції 28 червня президент України Петро Порошенко нагородив державними відзнаками 163 людини, серед яких виявився голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський. Такий крок президента здивував як пересічних українців, так і деяких політиків. Замість привітань із Днем Конституції у соцмережах поширювали деякі факти з біографіх Михайла Охендовського та обурено обговорювали вручену йому нагороду.

Президент України Петро Порошенко в одне з найбільших державних свят вручав державні нагороди за значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток України. Серед нагороджених орнедами та відзнаками волонтерів, учасників АТО, спортсменів несподівано для багатьох опинився Голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський, якого було відзначено орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня.

Михайло Шихов:

«Вот наградил Порошенко Охендовского, и теперь я наблюдаю в ФБ целую волну возмущения по этому поводу. Хотя за время президентства Порошенко наградил немало достойных людей. Но почему-то волны восторга по каждому такому случаю не наблюдалось. Вы специально обращаете внимание только на негатив в действиях Президента?»

Михайло Охендовський відомий, зокрема, й тим, що на виборах восени 2004 року представляв інтереси ЦВК у Верховному Суді України, після чого почалася Помаранчева революція і було оголошено повторне голосування.

Головою Центральної виборчої комісії України Охендовський був призначений 6 липня 2013 року. Тоді у партії Віталія Кличка «УДАР» такий крок оцінили як намагання «забезпечити перемогу Януковича на президентських виборах 2015 року».

У зв’язку з нагородженням Михайла Охендовського журналіст Юрій Бутусов коротко пройшовся по біографії нинішнього голови ЦВК:

Деякі з наведених фактів пояснюють, чому ж вручення ордена князя Ярослава Мудрого V ступеня голові ЦВК викликало низку запитань і неоднозначних натяків у користувачів соціальних мереж. Також у соцмережах актуалізували фотожаби, які поширювали у 2013 році, коли Михайла Охендовського призначили очільником Центрвиборчкому.

Говорячи про палац на березі Дніпра, Олег Ляшко, очевидно, посилається на відео, яке за допомогою безпілотного літального апарата минулої осені зняли активісти руху «Автомайдан». На оприлюдненому записі активісти показали кілька розкішних маєтків під Києвом, один із яких, за їхньою інформацією, належить Михайлу Охендовському. Тепер про це відео знову згадали у соцмережах:

«Щодо Охендовського, то йому і його репутації не допоможуть ніякі нагороди, насправді, ще після 2004 року... І, якщо чесно, я дуже засмучена цієі історією…» – висловила своє ставлення до нагородження голови ЦВК народний депутат України, уповноважений президента з питань мирного врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко на своїй сторінці у Facebook.

Своє ставлення до вручення ордена голові ЦВК також висловили журналіст Єгор Чечеринда, народний депутат України VI і VII скликань Олександр Доній та один з лідерів новоствореної партії «Укроп», чинний народний депутат Борис Філатов.

​У публікації використані зображення із сайту http://durdom.in.ua

  • Зображення 16x9

    Любов Багацька

    Web/SMM-редактор програми «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода та каналу «UA:Перший»). На Радіо Свобода з квітня 2014 року. Закінчила Інститут журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Займалася громадською діяльністю. Працювала літературним редактором (Видавництво «Махаон-Україна»), культурним та книжковим оглядачем. Дописувала у видання «Українська правда», «День», «Український тиждень», «Zaxid.net», «Україна молода», УНІАН, «Лівий берег», «Літературна Україна» та інші.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG